SG.hu

Lenovo: továbbra is csekély a PC-k iránti kereslet

A kínai Lenovo Group 16%-os bevételcsökkenést jelentett a szeptemberrel zárult három hónapra vonatkozóan, ami megfelelt a piaci várakozásoknak, mivel a személyi számítógépek kínálata továbbra is meghaladja a keresletet. A cég mindazonáltal az eladások növelését célozza meg ebben a negyedévben, a világ legnagyobb PC-gyártója leginkább Kínában számít sokkal erősebb keresletre.

A Lenovo negyedéves bevétele 16%-kal 14,41 milliárd dollárra esett vissza az előző év azonos időszakához képest, ami az ötödik egymást követő negyedév, amikor a világ legnagyobb PC-gyártója eladásainak csökkenését szenvedte el. Májusban a Lenovo 14%-os bevételcsökkenésről számolt be a márciusig tartó évről, ami 2019 óta az első éves visszaesés. Ez volt az ötödik egymást követő negyedéves bevételcsökkenés és a negyedik egymást követő nettó nyereségcsökkenés. A COVID-19 járvány mind a vállalati, mind a fogyasztói elektronikai eladásokban fellendülést hozott, mivel a világ távmunkára tért át. A bevételek azonban tavaly elkezdtek zsugorodni, mivel a kínálat kezdte meghaladni a keresletet, és azóta sem fogytak még el a COVID-19 során felhalmozott felesleges készletek és a várt kínai gazdasági fellendülés is elmaradt a várakozásoktól.

A világméretű PC-szállítások 7%-kal csökkentek 2023 második negyedévében - mutatják a Canalys piackutató adatai. A negyedéves szállításcsökkenés tavaly év végén meghaladta a 30%-ot, de az utóbbi negyedévekben lassult az ütem. Elemzők szerint az új csereciklus a közelgő Windows-frissítéssel 2024-ben indulhat be. A PC-eladások fellendítése érdekében a Lenovo célja, hogy a jövő év második felében kiadja első "MI PC-jét" - vagyis egy olyan PC-t, amely internet nélkül képes a mesterséges intelligencia felhasználására - mondta Yang Yuanqing elnök. "Határozottan hiszünk abban, hogy ez az új PC-kategória értéket hoz majd a felhasználóink és ügyfeleink számára, és fellendíti a PC-k értékesítését. Ez a gépcsere újabb körét indíthatja el" - mondta Yang. Az MI PC-k egyik fő értékesítési érve, hogy a felhasználóknak nem kell majd adatokat küldeniük a felhőbe a generatív MI-eszközök használatához, így jobban védik a felhasználók adatvédelmét.

Yang elmondta, hogy a Lenovo még mindig értékeli az MI-chipek exportjára vonatkozó új amerikai korlátozások hatását, amelyek megtiltják az amerikai chipgyártó Nvidia számára a legnagyobb teljesítményű chipek értékesítését Kínába. "Az új amerikai szabályozás a csúcskategóriás GPU-kat korlátozza, különösen az MI képzésére jó megoldásokat. De nem az összes chipet" - mondta. "Nagyon széles körű és átfogó együttműködésünk van az Nvidia-val a játék PC-k, a munkaállomások és a nagy teljesítményű számítástechnika területén. Úgy gondolom, egyértelműen nem lesz hatással erre az üzletágra".

A haszonkulcsok javítása érdekében a Lenovo a PC-n kívüli részlegeket is bővíti, például az okostelefonok, a szerverek és az informatikai szolgáltatások üzletágát. A pénzügyi év első felében a Lenovo digitális megoldásokat kínáló szolgáltatási üzletágának bevétele 14%-kal, 3,6 milliárd dollárra nőtt. A második pénzügyi negyedévben a részvényeseknek számára különösen fontos nettó nyereség összességében 60%-kal 249 millió dollárra csökkent. A HP és a Dell is küzd még a Covid-korszak után kialakult iparági visszaeséssel, ez a lejtmenet azonban a harmadik negyedévben lelassult az IDC piackutató cég szerint. A Lenovo - amelynek szállítása 5%-kal csökkent - meg tudta tartani a vezető pozíciót annak ellenére, hogy a HP csökkentette a lemaradást - közölte az IDC.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #1
    mármint a kész gépekre. Az össze rakott gépek esetében sztem nem csökkent a kereslet.