SG.hu

Senki nem vesz PC-t, brutálisat esett a Lenovo bevétele

Az első három hónapban 24%-os a csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, és ez már a harmadik egymást követő negyedévben van így.

A kínai Lenovo Group 24 százalékos árbevétel-csökkenésről számolt be a január-márciusi negyedévről. A világ legnagyobb PC-gyártója a negyedik negyedévben 12,63 milliárd dolláros bevételt jelentett. A márciusig tartó teljes évet tekintve a bevétel 14%-kal zsugorodott. A COVID-19 járvány kitörése hatalmas lendületet adott az elektronikai eladásoknak, mivel a fogyasztók és a vállalatok egyaránt lecserélték az eszközeiket, vagy a távmunkára való átálláshoz igazodva frissítették a meglévő berendezéseket. A kereslet csökkenésével azonban a bevételek tavaly zsugorodni kezdtek. Az előző negyedévről a Lenovo 24%-os bevételcsökkenésről számolt be, ami 14 éve a legmeredekebb visszaesés. A globális PC-szállítások az egész iparágban 29%-kal, 56,9 millió darabra csökkentek január-márciusban, kevesebbre, mint a 2018-as és 2019-es pánik előtti időszakban ugyanebben az időszakban.

Yang Yuanqing, a Lenovo vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy az év második felében a PC-kereslet élénkülésére számít. "E negyedév végére vagy a következő negyedév elejére a raktárkészletek leapadnak, és így a szállítási adatok már szebb képet fognak mutatni" - mondta. A haszonkulcsok javítása érdekében a Lenovo bővíti a nem PC-s üzletágakat, például az okostelefonok, a szerverek és az informatikai (IT) szolgáltatások területét. A márciusig tartó teljes évben a nem PC-s üzletágak 7%-kal nőttek, és mostanra a teljes bevétel mintegy 40%-át teszik ki. A cég szerint az informatikai szolgáltatások piaca ismét viszonylag magas növekedést fog produkálni, a digitális átalakulás tovább gyorsul, ami nagy növekedési potenciált eredményez a felhő- és számítástechnikai infrastruktúrában.

Öröm az ürömben, hogy a számítógépgyártó 23,2 százalékos globális piaci részesedéssel megőrizte első helyét a PC-piacon, és a szerverüzletágból származó bevétel közel 30 százalékkal rekordmagasra nőtt, így a Lenovo a világ harmadik legnagyobb szerverszállítója lett. A céget kevéssé érinti, hogy a kínai kibertér-felügyelet megtiltotta az amerikai Micron memóriachipgyártótól való beszerzést. Bár a Lenovo számos alkatrészt vásárol a Microntól, Yang szerint a pekingi szabályozói intézkedések nem lesznek nagy hatással a vállalatra. "Eléggé diverzifikált ellátási láncunk van. Ezt kihasználva továbbra is képesek leszünk kielégíteni ügyfeleink igényeit minden piacunkon" - mondta."Globális vállalatként azt kívánjuk, hogy a geopolitikai feszültségek enyhüljenek (és a világ) békésebb hely legyen" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!