Berta Sándor

A Cisco és a Google a két legzöldebb IT-cég

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet hatodik alkalommal készítette el az éves Cool IT-Rankings jelentését. A listát ezúttal a Cisco és a Google vezeti.

A Greenpeace döntésének indoklása szerint a két óriáscég azért vezeti jelenleg a technológiai ágazatot, mert olyan innovatív energiamegoldásokat kínálnak, amelyek hozzájárulhatnak a klímaváltozás elleni harchoz. A lista második helyén az Ericsson, a harmadikon pedig a Fujitsu található. Az élmezőny tagja még a Sprint, a Wipro indiai IT-szolgáltató, a Hewlett-Packard, az Alcatel-Lucent, a Vodafone és a Softbank. A Top10-en kívül található az IBM, a Microsoft, a Dell, az SAP, a Telefónica, az NTT, az AT&T, míg a sort az NEC, a Toshiba és a Hitachi zárja.


A nemzetközi környezetvédő szervezet szerint pozitív, hogy az IT-ágazat egyre inkább a megújuló energiákat használja és megpróbál az energiaellátás szempontjából előrelépni. Ennek ellenére számos vállalat még mindig nem áll ki eléggé a klímavédelem mellett. Hiányolják a szigorúbb törvényeket, pedig azok elősegíthetnék az intelligens áramhálózatokba és más megoldásokba való befektetéseket, s ezáltal elterjedhetne a környezetbarát energiatermelés.

Az olyan monopolhelyzetben lévő energiaszolgáltatók, mint az egyesült államokbeli Duke Energy vagy a japán TEPCO eddig nem igazán támogatták az IT-szektor innovatív lehetőségeit, ehelyett inkább a szén- és az atomalapú energiatermelést részesítik előnyben. A technológiai vállalatoknak lehetőségük lenne arra, hogy szembeszálljanak ezekkel a környezetszennyezőkkel és a klímabarát energiapolitika előnyeiből anyagilag is profitáljanak. Ez azonban csak akkor működhetne, ha az IT-óriások a politikai befolyásukat felhasználnák az intelligensebb, zöldebb és hatékonyabb energiahálózatok és épületek létrehozására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)