Berta Sándor

Lecseréli szerverközpontjaiban a Microsoft a dízelgenerátorokat

Az óriáscég az eBay példáját követi és úgy döntött, hogy más megoldásokkal váltja ki a szerverközpontjaiban az üzemzavarok áthidalására alkalmazott dízelgenerátorokat.

A berendezéseket eddig akkor kapcsolták be, ha az áramellátás akadozott vagy megszűnt. Környezetvédelmi szempontok miatt azonban a dízelgenerátorok nem voltak korszerűek, ráadásul sokat is fogyasztottak, éppen ezért a Microsoft vezetői a lecserélésük mellett döntöttek. A környezetvédelem mellett van még egy fontos szempont a társaság számára: a dízelgenerátorok karbantartása és javítása meglehetősen sok pénzbe kerül, így a kiváltásukkal csökkenthetők a költségek. A lépést megkönnyítette, hogy a közelmúltban számos IT-óriás döntött hasonlóképpen.

A beruházás részét képezi egy olyan projektnek, amelynek az a célja, hogy a szerverközpontok környezetbarátabb és a hagyományos áramhálózatoktól független létesítmények legyenek. Brian Janous, a tengerentúli vállalat energiaellátásért felelős vezetője elmondta, hogy néhány területen a földgázon alapuló üzemanyagcellák jelenthetik a megoldást. Ugyan ebben az esetben még mindig a fosszilis tüzelőanyagokat használnának, de mégis más formában.

Az eBay, az Apple, az AT&T és más cégek jelenleg is használnak úgynevezett Bloom Boxokat. Az eBay új szerverközpontjában a szükséges árammennyiség 15 százalékát üzemanyagcellák segítségével fogják biztosítani. Ezek a berendezések földgázból és biogázból, illetve oxigénből állítják elő az áramot, s egy ilyen 10 x 10 cm-es cella körülbelül 25 watt áramot ad. A Microsoft minden olyan szerverközpontban lecseréli a dízelgenerátorokat, ahol erre lehetősége nyílik. Ez az újabb létesítményekben elvileg könnyebben megvalósítható, mivel ezeket eleve úgy tervezték, hogy az áramhálózatokból minél kevesebb áramot vegyenek fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    "Az eBay új szerverközpontjában a szükséges árammennyiség 15 százalékát üzemanyagcellák segítségével fogják biztosítani."

    Nem aramszunetnel, hanem mindig. Ezek inkabb csucsgeneratoroknak tunnek, amik ha kell egy ideig elviszik az egesz szerverparkot is.
  • lapaleves #4
    ezt idági értem, de eddig valahogy úgy hittem, ezek standby generátorok. én még ott tartok, hogy vannak a gépek, mögötte akksik (míg generátor elindul) és mögötte a generátorok. pont azért nem értem, mert itt nem napi csúcserőműről van szó, hanem havi egyszer 2 órás áramszünetet áthidalóról. vagy én vagyok lemaradva?
  • kvp #3
    Annyi van hogy rajottek a dizelgeneratorok helyett olcsobb gazturbinakkal vagy uzemanyagcellakkal termelni az aramot. Mondjuk a magyar csucseromuvekben is ez a szokas, szoval csak a penztarcajukat nezik. Viszont azt esszeruen, mivel csak ott cserelnek ahol olcson megoldhato es ahol olcsobb a sajat aram foldgazbol, mint a halozatrol vasarolni. Ilyen elvek alapjan kerult gazturbina a XIII. kerulet egyik lakoparkjanak pincejebe. Mondjuk a kozvetlen felette lakoknak kevesbe tetszik, de legalabb a halozatra visszataplalasrol lemondtak (ami penzt hozott volna a haz mukodtetojenek), amikor minden ilyen kiserletnel rendszeresen lement a kozeli trafo biztositeka.
  • lapaleves #2
    elég bullshit-szagú, hogy többe kerül az álló, esetleg kicsit melegített dízelgenerátor az idő mondjuk 1%-ban használva, mint megvenni a gondolom nagyságrendekkel drágább cellákat, ugyanannyi üzemanyagköltséggel.

    ez kábé mintha én kicserélném ledesre a bal indexet a 30 éves nagyfogyasztású dízelben tada.

    csak kerüljünk be valamivel a hírekbe, hogy a paraszt vakuljon hogy nem csak applénak van napelemes dc-e.
  • lolvagyok #1
    "Lecseréli szerverközpontjaiban a Microsoft a dízelgenerátorokat"
    B+, hát ez meg milyen mondat? Ülj le fiam, egyes!