Berta Sándor

Vezeték nélküli szenzorok a virágcserepekben

Mobiltelefonokkal kommunikáló növények, twitterező fák, virágokat automatikusan nevelő csúcstechnikájú virágosládák. Lassan már ezeken a dolgokon sem lepődnek meg a felhasználók. Az új őrület neve Urban Farming.

Az Urban Farming néhány évvel ezelőtt New Yorkból és Kubából indult el hódító útjára, az okostelefonokra, a mobil alkalmazásokra, a szenzorokra és a WLAN-hálózatokra épít. Persze kevesen engedhetik meg maguknak az ilyen viszonylag drága kiegészítők beszerzését. "Hangot adunk a növényeknek" - hangsúlyozta David Kurmann, a zürichi Koubachi cég munkatársa a Wi-Fi Plant Sensor bemutatásakor. S ez nem marketingszöveg, a különleges érzékelő ugyanis valóban lehetővé teszi, hogy az emberek kommunikáljanak az orchideáikkal vagy más növényekkel, virágokkal.


Vezetéknélküli kapcsolaton át kommunikáló szenzor a virágföldben

A szenzor WLAN-hálózaton keresztül továbbítja a talaj nedvességtartalmára, hőmérsékletre és más jellemzőkre vonatkozó adatokat. Ezeket feldolgozzák a Koubachi központjában, majd az ezek alapján kiadott kéréseket, utasításokat továbbítják a tulajdonosok mobiltelefonjaira. A küldött mondatok a következők lehetnek: "jelenleg nincs szükségem vízre" vagy"jó lenne, ha holnap reggel megöntöznél". Az egyetlen probléma, hogy az eszköz 130 euróba kerül. Kurmann ugyanakkor azzal érvel, hogy egy érzékelő több növényhez is használható. A kezelőszoftver két héten belül megismeri az új növényeket, kiszámítja az évszaknak megfelelően szükséges öntözési és más jellemzőiket. Néhány hét alatt több száz megrendelés érkezett a céghez.

A New York-i Britta Riley a Windowfarms létrehozója, amelynek lényege, hogy a növényeket tartalmazó edényeket elég csak kihelyezni az ablakba, akár egymás mellett és fölött többet is, s máris megoldható a gyümölcstermesztés. Az eredeti ötlet a NASA-tól származik, a hivatal régóta kísérletezik olyan épületeken belüli rendszerekkel, amelyek elláthatják az űrhajósokat és a majdani első telepeseket friss zöldségekkel és gyümölcsökkel. A megoldás segítségével csökkenthető a széndioxid-kibocsátás. Az első Windowfarms rendszer ősztől lesz kapható Európában is, 95 eurós bevezető áron.



Az őrület egyik elindítója a Botanicalls nevű vállalat volt, amely még évekkel ezelőtt piacra dobta a Botanicalls Kit csomagot. Ez lehetővé tette, hogy a szobanövények, illetve az azokhoz társított szenzorok VoIP-hívást kezdeményezzenek vagy tweetet küldjenek a tulajdonosnak, ha például túl száraz a talaj vagy az ideális szint alá csökken a hőmérséklet. Az érzékelő 80 euróba kerül.

A Click & Grow nevű észt cég elektronikus eszközökkel kiegészített virágosládákat tervezett. Ezek a 60 eurós termékek miniatűr öntözőberendezéseket és magokat tartalmaznak. A vásárlónak csupán annyi dolga van, hogy a ládában lévő megfelelő rekeszbe behelyezzen két elemet, majd az edényt feltöltse egy liter vízzel és egy olyan helyre tegye, ahol éri a napfény. Egy vagy legfeljebb két hét múlva pedig már meg is jelennek az első paprikák vagy mini paradicsomok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #8
    Az ember es a termeszet kozott egy ujabb szakadek, ami wifivel es LCD-vel potolja a valos kontaktust. Gratulalok.
  • Tetsuo #7
    Igy van.
    Itt viszont, allitolag...
    :)
  • steeldriver #6
    "kommunikáló növények"
    attól hogy van páratartalom, hőmérséklet meg nedvességmérés, még nem fog kommunikálni a növény meg a gazdája
  • kvp #5
    A legtobb mai okostelefonhoz (az androidosakohoz) jo az osszes wifis, ethernet-es es usb-s kamera, de lehet kapni bluetooth-osat is. Az usb-s kamerakhoz host controller-es telefon kell az ujabbak mar olyanok (tobb kamera eseten egy powered hub sem art). A tobbihez csak az ingyenes szoftverek valamelyiket kell telepiteni.

    A cikkben szereplo szenzor csomagok pedig jo dragak, de ez a szoftverek es a design miatt van, maga a hardver csak kb. 8-10 ezer forint bennuk. Az ertelmukrol pedig csak annyit, hogy nem veletlen, hogy egy sor cserepes szaraznoveny van a ceg irodaiban, mivel a titkarsag kivetelevel mind kihalt.
  • Merces #4
    lefogadom hogy a nem gondozott növénynek jobbak a túlélési esélyei mint annak amit ilyennel ápolnak, bezzeg egy standard lerakható kamera szetett nem lehet okostelefonhoz kapni.....
  • Lack #3
    Sznob konzumbirkáknak jó is lesz.
  • gemihu #2
    Ez olyan,mint a tamagocsi,csak élőben. Az öntözésre és vele a tápoldat bejuttatására elég volna egy automata rendszer,de szerintem erre vannak passzív megoldások is. Max azt kéne jeleznie,ha elfogyott a tápoldat, vagy valami hiba van.
  • mad mind #1
    Marhaság.