Berta Sándor

Kiszivárogtak a belga államvasutak ügyféladatai

Az idei karácsony nem maradt adatvédelmi botrány nélkül. Az SNCB/NBMS belga vasúttársaság egyik adatbázisa kikerült a világhálóra, ezáltal több százezer ember személyes adatai váltak elérhetővé.

A b-europe.com oldalt a Brüsszelből és az oda utazók, elsősorban az ICE, a Thalys, a TGV és az Eurostar vonatok utasai használják jegyfoglalásra. Az adatbázis összesen 1,46 millió adatcsomagot tartalmaz, köztük van az utas neve, neme, születési időpontja, címe, országa, telefonszáma, e-mail címe, mobil és üzleti telefonszáma. Mindezen információk szabadon hozzáférhetők voltak, annak ellenére, hogy a rendszerhez társított közvetlen linket nem sokan ismerték.


Thierry Ney, az SNCB szóvivőjének nyilatkozata szerint a nyilvántartás szabadon elérhetősége nem az ő hibájuk, ők ugyanis nem hozták nyilvánosságra a közvetlen hivatkozást, így az információkhoz csak bizonyos "trükkök" útján lehetett hozzáférni. Az elmondottakat viszont cáfolta a Nurpa belga internetezőket tömörítő szervezet, amely azt állította: azért, mert egy tartalomra nem mutat közvetlen link, attól az még nem védett az illetéktelen elérésekkel szemben. A hivatkozás egyébként egy belga fórumban bukkant fel először.

A Belga Adatvédelmi Felügyelet (CPVP) rámutatott, hogy a belga államvasutak felel azért, hogy a birtokában lévő ügyféladatokhoz semmilyen módon se férjen hozzá senki. Az 1992. évi belga adatvédelmi törvény meglehetősen enyhe büntetésekkel sújtja az előírásokat megsértő személyeket és cégeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #4
    azért hogy nehogy tenoristák kezébe kerüljön.
  • Andr0 #3
    Thalys-ra úgy kapsz jegyet mint egy repülőre. Személyi, név stb.
  • item #2
    "A b-europe.com oldalt a Brüsszelből és az oda utazók, elsősorban az ICE, a Thalys, a TGV és az Eurostar vonatok utasai használják jegyfoglalásra."

    Mi a pék f...áért kell megadni a privát és üzleti telefonszámot,címet,stb ???

    "jegyfoglalásra" ?? Azért az is megérdemli,aki ilyesmihez ennyi személyes adatot megad egy vállalatnak.

    Szó se róla,mert ezt elk..ták nem kicsit nagyon,az ilyen adatoknak egy védett adatbázisban lenne helyük,nem kint egy nem publikus ám de ilyen,olyan úton módon elérhető linken.

  • Andr0 #1
    gratulálok... remélem az én adataim is kint figyelnek a neten...