Berta Sándor

Sokezer kilométeres tenger alatti kábelt terveznek a fejlődő országok

Hosszú évek óta napirenden van a Brazíliát, Dél-Afrikát, Indiát, Kínát és Oroszországot összekötő internetkábel lefektetése. A projekt most fordulóponthoz érkezett.

Az African Business Review birtokába jutott információk alapján a következő hat hónap során eldől, hogy valóban lefektetik-e a 34 000 kilométer hosszúságú úgynevezett BRICS-kábelt vagy sem. A BRICS-államok, vagyis Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika már régóta készülnek e terv megvalósítására, azonban eddig semmi nem valósult meg az elképzelésekből. A kábel, ha elkészül, várhatóan 12,8 TBit/s-os adatátvitelt biztosít majd, a kiindulópontja pedig Miami városában lesz. Innen halad tovább az észak-brazíliai Fortalezába, majd Fokváros, Mauritius, Csennai (Madrász), Szingapúr, Shantou érintésével jut el Vlagyivosztokba.


A program elsősorban Afrika számára jelenthet előrelépést, mivel az új kábel csatlakozást biztosít a kontinens nyugati partja mentén lévő WACS-, illetve a keleti part mentén lévő EASSY és SEACOM kábelekhez. Casper Kondor Chihaka, a Telkom nevű, részben állami tulajdonú dél-afrikai távközlési konszern ügyvezető igazgatója elismerte, hogy országa erősen fog profitálni az új hálózatból, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a sávszélességet el is kell juttatni az emberekhez. Afrikában 2006-ban az emberek 2,4 százalékának volt internethozzáférése. 2010-ben ez az arány 12,8 százalék volt. Hivatalos adatok szerint a kontinens lakosságának négyötöde, vagyis egymilliárd ember még mindig nem rendelkezik interneteléréssel.


A lehetséges befektetők, köztük a Google is az idei év végéig akarnak dönteni arról, hogy részt vesznek-e a projektben vagy sem. Andrew Mthembu, az i3 Africa és az Imphandze Investments cégek elnöke egy hete azt hangsúlyozta, hogy ha a program zöld utat kap és minden az előzetes tervek alapján halad, úgy a tenger alatti kábel várhatóan 2014 közepére készülhet el. A a kábel lefektetése és a további munkák összesen két évet vennének igénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisedi #4
    Földgázvezetéket is húzhatnának mellé egyúttal, majd afrikából jön a yenki gáz.
  • M0RN1NGST4R #3
    csak kalányosék meg ne tudják.
  • Krumplipuska #2
    Támogatom az ötletet,mivel vélhetően gyorsulni fog az új kábel beiktatásával az internet.
  • Krumplipuska #1
    ELSŐ !