Berta Sándor

A HP egykori főnöke lehet a Dell új vezetője

Sajtóértesülés alapján a Blackstone befektetési cég szeretné jelentős mértékben befolyásolni a PC-gyártó jövőjét és Mark Hurdöt, a HP egykori első emberét javasolja vezetőnek.

Mark Hurd 2005 márciusában lett a Hewlett-Packard vezérigazgatója, majd 2010 augusztusában távozni kényszerült, miután megvádolták azzal, hogy egy a HP-nak is dolgozó rendezvényszervező hölggyel bensőséges viszonyba került. Irányítása alatt a Hewlett-Packard lett a világ legnagyobb PC-gyártója és felvásárlásokkal bővítette a cég profilját. A legnagyobb szerzemény az informatikai szolgáltatásokat nyújtó EDS volt, amelyért 13,2 milliárd dollárt fizetett a HP, ám ezzel az IBM mögött a világ második legnagyobb IT-szolgáltatójává vált, míg a 3Com megvásárlásával a hálózati eszközök értékesítésében igyekezett teret nyerni a vállalat. A távozó menedzsert az Oracle igazolta le társelnöknek, majd a HP beperelte szerződésszegésért.


Mark Hurd nem a HP sikertelensége miatt volt kénytelen távozni

Most a Blackstone felbukkanásával juthat ismét komoly szerephez, ő lehet az átalakuló Dell vezérigazgatói posztjának egyik fő várományosa. Hurd még nem kapott konkrét ajánlatot, de aligha zárkózna el a felkéréstől. Mindehhez azonban az kellene, hogy a Blackstone irányító pozícióba kerüljön.

A Dell részvényeiért azután indult birkózás, hogy február elején a Michael Dell alapítóból, a Microsoftból és a Silver Lake Partners pénzügyi befektetési cégből álló csoport megvásárolta a társaságot. Tulajdonrészhez jutott továbbá az MSD Capital és az L.P. Az egyik legnagyobb részvényesnek számító és 8,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Southeastern Asset Management vezetőinek nem tetszett a tőzsdéről való kilépés gondolata és a vételárat is kevesellték. Ezt követően Carl Icahn befektető 6 százalék tulajdonrészt vásárolt magának a vállalatban és lehetséges vevőként felmerült a HP és a Lenovo neve is. A Southeastern és Carl Icahn mellé felzárkózhat a Blackstone is. Hurd visszatérése teljesen új helyzetet teremthetne, de alternatív jelöltként egyébként felmerült Michael Capellas neve is, aki korábban a Compaq vezetője volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordmorden #4
    abban az esetben tényleg megérdemli. igazad lehet, most nagoyn gáz a piac; majd meglátjuk(:
  • Gauge #3
    Egyébként meg: igen. Ha céges pénzből csajozik, miközben szénné keresi magát - és közben leépítés zajlik a cégben -, akkor rúgják is érte seggbe....
  • Gauge #2
    Sikeresebbnek tűnt, de valójában annyira lecsökkentette a K+F -re költött összegeket, hogy a HP most miatta is szenved ennyire + a bevásárlások integrációja sem történt meg rendesen (lásd Palm).

    Amúgy meg egy bővülő piacon valamivel könnyebb eredményt felmutatni, mint a mostani vergődés közepette.
  • lordmorden #1
    egy kis hancúrért kirúgták? amúgy az ő korában siekresebb volt a hp, tudhat valamit... de szerintem a dellhez majd a legnagyobb részvényes beültet egy kirakat embert; fogadni mernék...