Berta Sándor

Birkózás indult a Dell részvényeiért

Úgy tűnik, hogy mégsem megy olyan könnyen a számítástechnikai konszern átalakítása és tőzsdéről való kivezetése, mint azt Michael Dell alapító és résztulajdonos gondolta.

Február elején új fejezet kezdődött a gyártó történetében, miután a Michael Dell alapítóból, a Microsoftból és a Silver Lake Partners pénzügyi befektetési cégből álló csoport megvásárolta. Tulajdonrészhez jutott továbbá az MSD Capital és az L.P. Azonban már akkor érezni lehetett, hogy nem lesz könnyű megvalósítani az elképzeléseket, mivel a részvényesek egy része egyáltalán nem fogadta lelkesedéssel a számítógép-gyártó tervezett eladását. Az egyik legnagyobb részvényesnek számító és 8,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Southeastern Asset Management vezetőinek nem tetszett a tőzsdéről való kilépés gondolata és a vételárat is kevesellték.


Problémái ellenére is egy jelentős számítógépgyártóról van szó

Michael Dell bajba kerülhet, hiszen nem biztos, hogy sikerül végrehajtania a tervét. Számos olyan hír látott ugyanis napvilágot, amelyek tükrében valószínűsíthető, hogy komoly harc kezdődhet a Dellért. A CNBC információi alapján Carl Icahn befektető 6 százalék tulajdonrészt vásárolt magának a vállalatban és ezzel megnehezítheti Michael Dell tervének végrehajtását. A milliárdos arról ismert, hogy szereti magát bevásárolni különböző cégekbe, majd kikényszeríteni a stratégiaváltást.

Ennél is érdekesebb azonban, hogy a Bloomberg tudósítása szerint két óriás és a Blackstone is érdeklődik a Dell iránt. Az egyik ezek közül a Hewlett-Packard, míg a másik a Lenovo. A HP maga is nehéz helyzetben van, így kevésbé tűnik valószínűnek, hogy a közeljövőben ekkora tranzakcióba vágjon bele, viszont a Lenovo akár reális alternatívát is jelenthet. Az igazi harc még csak most kezdődik a részvényekért. A jelenlegi tulajdonosok persze nem biztos, hogy ragaszkodnak a tulajdonrészükhöz, sokkal elképzelhetőbb, hogy megpróbálják felvinni a részvények árát, így még több pénzhez juthatnak. A következő hetek mindenesetre döntőnek is bizonyulhatnak a Dell jövője szempontjából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!