Berta Sándor

Magánkézbe kerül a Dell

Új fejezet kezdődhet a számítógép-gyártó történetében, miután a Michael Dell alapítóból, a Microsoftból és a Silver Lake Partners pénzügyi befektetési cégből álló csoport megvásárolta.

A Dell a honlapján jelentette be a döntést. A konzorcium részvényenként 13,65 dollárt fizet részvényenként, ez az összeg 25 százalékkal nagyobb az értékpapírok legutóbbi tőzsdei értékénél. A teljes tranzakció 24,4 milliárd dollárba kerülhet és a 2014-es pénzügyi esztendő második negyedévében zárulhat le. "Meggyőződésem, hogy e tranzakció új és izgalmas fejezetet jelent a Dell, az ügyfelek és a csapat tagjainak az életében... Az elmúlt négy évben a stratégiánk megvalósítása során komoly előrelépést értünk el, de el kell ismernünk, hogy még több időre, türelemre és befektetésre van szükségünk" - írta Michael Dell.


A bejelentés megerősítette azt a korábbi hírt, hogy a Dell kivonulhat a tőzsdéről. A Microsoft is rövid közleményében jelezte, hogy helytálló az a korábbi információ, miszerint 2 milliárd dollárral beszáll a tőzsdei kivonulás finanszírozásába, így biztosítja magának azt a jogot, hogy beleszólhasson a számítógépgyártó jövőjébe, egyúttal elérheti, hogy a Dell még hosszú évekig kiemelt hardverpartnere maradjon. A társaság egyébként azzal indokolta a szerepvállalását, hogy a teljes PC-ökorendszer hosszú távú sikerében bízik és éppen ezért olyan projekteket támogat, amelyek a jövő számára ezt az gazdasági rendszert felépítik.

Tulajdonrészhez jut továbbá a Silver Lake Partners, az MSD Capital és az L.P. Michael Dell egyúttal közölte, hogy a teljes vételár előteremtéséhez a konzorcium 15 milliárd dollár hitelt vesz fel négy nagy befektetési banktól. "Miután a Dell kilép a tőzsdéről radikális változás várható a stratégiájában és a termékportfóliójában. Miközben a vállalat ezekből a változásokból megerősödve kerülhet ki és olyan új termékkínálattal jelentkezhet, amely jobban megfelel a cégek és a közintézmények IT-részlegek által támasztott igényeinek, felmerül a kérdés, hogy mely termékeket és szolgáltatásokat szervezik ki és melyek tűnnek majd el az ajánlatból" - írta blogbejegyzésében Carter Lusher, az Ovum vezető IT-piaci elemzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matrix222 #4
    A Mac utan a kedvenc gepem a Dell XPS. Amig van az XPS bol kell venni belole. Ha regi pogramokat hasznal valaki (XP rendszeren) akkor azt window 7/XP re lehet cserelni.
  • Jakuza001 #3
    Mar elkezdodott, nem veletlenul volt par napja egy cikk "Dell XPS 12 - a legjobb ok a Windows 8-ra".

    Szerinted veletlen volt ? :P
  • zord01 #2
    Szerencsétlen Dell. Ne legyen igazam, de sztem az MS tönkre fogja vágni...
  • nlght #1
    székelyesen: dől a döll