Berta Sándor

Fotó-, videó- és adatelemző szoftvert fejleszt a DARPA

Az amerikai Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) kutatóügynökség olyan fejlesztőket keres, akik rövid idő alatt képesek megalkotni az Egyesült Államok legújabb automatikus információ-kiértékelő programját.

Az alkalmazás feladata a fotók, a videók, a földrajzi és más információk automatikus elemzése. Az Innovation House nevű projektet a DARPA a George Mason Egyetemmel közösen indította el és összesen nyolc fejlesztői csapatot hívott meg. Az egyes csoportok több héten át dolgozhatnak az egyetem területén, még szállást is biztosítanak a számukra. A fejlesztői verseny szeptember 17-én rajtol el, a résztvevő csapatoknak négy hét után kell bemutatniuk a koncepcióikat. A legjobb csoportok ezután esélyt kapnak arra, hogy megalkossák a szoftver prototípusát, aminek a végső határideje november 9.

A fejlesztési környezet elősegíti a szokatlan megoldások kidolgozását és a kreatív gondolkodást, a remények szerint radikális innovációk születhetnek meg. "Amennyiben egy helyen sikerül összpontosítani nagyon intelligens és rendkívül motivált embereket, továbbá egy konkrét feladatot és egy belátható időhatárt szabunk, akkor nagyon sok minden történhet" - jelentette ki Michael Geertsen, a DARPA projektvezetője. Egy esetleges siker esetén a koncepció követendő példa lehet más programok számára is.

Az új szoftver alkalmas lesz arra, hogy elemezze a különböző felderítési forrásokból (műholdak, robotrepülőgépek stb.) kapott fotókat, videókat, radarképeket és a mobiltelefonokból származó adatokat. Emellett összegyűjtheti a magánszemélyek által rögzített felvételeket is és ezeket így később szintén kiértékelhetik a szakemberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #8
    Kiveve, ha mondjuk 40 ev mulva ellenzeki ujsagot olvasni esetleg mar rendszerellenes buncselekmenynek szamit, es azt eldonteni, ki kovet el epp ilyet, 15 mp-be, es egy sql lekerdezes futtatasaba fog kerulni.
    De jo latni, hogy az emberek orulnek neki, ha bortont epitenek korejuk.
  • end3 #7
    http://www.sg.hu/cikkek/90669/szoftver_josolja_meg_a_buncselekmenyek_helyet
    http://pcforum.hu/hirek/13939/Webkamerajukon+keresztul+figyelhetik+meg+a+Chrome-mal+bongeszo+felhasznalokat.html
    Ezek a fejlesztések rendkívül fontosak mindannyiunknak, mert ha a meggyilkolt Bándy Katára, - vagy szinte naponta, - a hasonló esetekre gondolok, akkor a térfigyelő kamerákat már 100 %-os lefedetséggel kellene működtetni a világon mindenhol, és az elkövetőt a "terror"-elhárításnak már azelőtt kellett volna a földbe döngölni, mielőtt az ütésre emeli a kezét. Pedig a már most is megszülető fotó-video mennyiség feldolgozásához kell a számítási teljesítmény, de még inkább kell hozzá szoftver is.
    A "kém"-tevékenység persze létező probléma, de a behálózott társadalmak világában az információ olyan gyorsan avul el, ha azt nem tudják perceken, esetleg órákon belül hasznosítani, akkor már mit sem ér. Ahhoz viszont hatékonyabban működő-dolgozó társadalmakra, irányítási kontrollra is szükség van. Ez a verseny a világ sok pontján már folyik egy idő óta. Amelyik ország itt lemarad, az belesülyed bűnözés és korrupció "mocsarába", mert amelyik nem uralja a területén az eseményeket és az elkövetéseket, oda tódul majd a "szenny" tömegesen a jól kontrollált országokból. A fejlesztők ebben az esetben jó ügyet szolgálnak.
  • Pretorian #6
    Újabb platform kémkedéshez.
  • Tau Tang Wou #5
    Nyilván van az a pénz.
  • gombabácsi #4
    Ezek a gonosz amcsik! Bár inkább az arabok uralnák a világot! Óóó, vagy van még jobb ötletem! Legyen az, hogy mindenki szeret mindenkit!

    Úúú de jó lesz.
    XD
  • asgh #3
    Úgy látszik a DARPA-nál is nézik a Person of Interes-t.
  • endrev #2
    És nyilván lesz olyan hülye, aki jelentkezik erre...
  • endrev #1
    Hurrá.........