Berta Sándor

Teljesen újra kell tervezni az AMD új chipjeit

Komoly bajban van az AMD, mivel kénytelen teljesen újratervezni a következő generációs APU modelljeit, a Wichitát és a Krishnát. A chipek piacra dobása több hónappal is csúszhat.

Az Extremetech tudósítása szerint azért állt elő ez a helyzet, mert a Globalfoundries nem tudta a terveknek megfelelően elkezdeni a Wichita és a Krishna chipek gyártását, így az AMD a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company-hoz (TSMC) fordult. Ennek oka, hogy a Globalfoundries mégsem tudott felkészülni időben a 28 nanométeres gyártási eljárásra. A váltás miatt azonban az AMD kénytelen volt újratervezni a chipeket és ezért a a következő generációs APU-k késhetnek.


A Semiaccurate korábban arról számolt be, hogy az AMD újratervezi a chipeket, de akkor még nem esett szó a váltásról. Az eredeti ütemterv alapján a Wichita és a Krishna kódnevű modellek jövőre jelentek volna meg. Mindkét APU-ba legfeljebb 4 processzormag és egy DirectX 11-kompatibilis grafikus mag kerül majd, a chipek 28 nanométeres gyártási eljárással készültek volna. A döntés ugyanakkor nem érinti a Trinity kódnevű chipeket, amik kifejezetten a notebookohoz készülő APU-k, ezeket ugyanis már a kezdetektől a Globalfoundries készíti, méghozzá 32 nanométeres gyártási eljárással. A Trinity chipek Bulldozer architektúrára épülnek, 2 vagy 4 processzormaggal, illetve egy grafikus maggal rendelkeznek.

A gyártás csúszása miatt az AMD és a Globalfoundries is komoly pénzügyi következményekkel számolhat. Az AMD fejlesztési költségei jelentős mértékben megnőhetnek, ráadásul a Wichita és a Krishna megjelenéséig a cég nem tud majd megfelelően versenyképes alternatívákat piacra dobni az Intel processzoraival szemben. Az Intel Ivy Bridge CPU-i várhatóan a jövő év elején jelennek meg, az AMD-nek így minden reménye a Trinity APU-ban van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Glutamin #4
    Vagy csak itt is kartelezés megy a háttérben. Összeültek kicsit a nagyok és tovább húzzák a régi cuccokkal.
  • Vanek úr #3
    Ja, az meg külön poén, hogy az Ivy Bridge-hez próbálják hasonlítani a Brazos/Deccan platform APU-it. Az Ivy Bridge ellenfele a Trinity (aminek a gyártásával semmi gond nincs); a Brazos ellenfele viszont a Cedar Trail. Ez utóbbinak amúgy a Windows-os GPU-driverét most dobta vissza a MS (nem ment át a WHQL-es teszten); így mire sikerül eljutniuk odáig, hogy legyen egy normális driver, addigra az AMD-nek is lesz újdonsága. :)))
  • Vanek úr #2
    Na, ezen a híren nagyot mosolyogtam. Nem tudom, ki honnan vette ezt elő, de pár napja már szinte minden oldal azt írja, hogy a Wichita és Krishna projekt kukázva lesz, mert a következő APU, a Kabini 2013 év elején már kész lesz; és a Deccan platformot kb. fél évre bevezetni meg nem éri meg (addig meg a Brazos 2.0 simán ki tudja húzni). Vagyis nem áttervezik, hanem dobják. :)))
  • sanyicks #1
    Elég jól látszik a képből hogy ez a 2 28nm-re készült proci a brazost váltaná, ami inkább az atom ellenfele (nem is gáz a késés, mert a brazost úgy sem éri utól egyhamar az adom). Az ivy bridge ellen meg a trinity van, amivel nincs gond.