Berta Sándor

Részletek az AMD tábla PC-kbe szánt termékeiről

Egy nem hivatalos ütemtervnek köszönhetően számos információ vált ismertté a gyártó legújabb processzorairól, amelyek megjelentetését az AMD Windows 8 debütálásának idejére időzíti.

Az ütemtervet a Donanimhaber nevű török oldal hozta nyilvánosságra. Az anyag egyaránt tartalmazza az idén és a jövőre bemutatkozó processzorok adatait. Eszerint még az idén várható a Brazos alapú processzorok megjelenése, melyek kódneve Desna lesz, és két 1 GHz órajelű Bobcat magot, illetve egy DirectX 11-kompatibilis integrált grafikus magot és a Hudson M1 chipsetet tartalmazzák. A Desna modellek 40 nanométeres gyártási eljárással készülnek és a fogyasztásuk maximum 5,9 Watt, míg a WLAN használata közben csak 1,6 Watt, a 720p videók lejátszásakor pedig 2,1 Watt. A termékeket már szállítják a tábla PC-gyártóknak.


2012-ben érkeznek majd a Hondo (Brazos-T) kódnevű modellek. Ezek maximális fogyasztása csupán 4,5 Watt, az alkalmazások futtatása közben azonban csak 2 Watt. Ezek szintén 40 nanométeres gyártási eljárással készülnek, szintén két 1 GHz órajelű Bobcat magot és egy DirectX 11-kompatibilis AMD Radeon HD6250 típusú integrált grafikus magot, valamint Hudson M2T chipsetet vonultatnak fel. Ezek hűtéséhez már nincs szükség ventilátorokra és támogatják az Active Standby funkciót, amely lehetővé teszi a vezeték nélküli hálózatokkal való állandó összeköttetést. További változás a Desnához képest, hogy az AMD teljesen törölte a PCI-Express támogatást, ehelyett négy x1-porttal és UMI-interfésszel fognak rendelkezni.


A Hondo sorozatgyártása 2012 második negyedévében indul el, az első mintadarabok azonban már idén decemberben elkészülnek. A cél az, hogy a Hondo APU-k a Windows 8 megjelenésével egy időben mutatkozzanak be. 2013-ban érkezhetnek a Samara kódnevű APU-k, amelyek még alacsonyabb fogyasztással fognak rendelkezni és már egy következő generációs integrált grafikus magot tartalmaznak majd. A mostani információk megerősítik Thomas Seifertnek a nyilatkozatát. Az AMD vezérigazgatója épp a napokban jelentette be, hogy a vállalat a tábla PC-khez akar processzorokat tervezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #2
    Teljes értékű. Egy mai atom vagy Brazos simán elvisz egy w7-et, valszeg a w8-se kér majd többet.
  • nextman #1
    Valami butitott vagy teljes erteku win8 lesz -e rajta?