HENT hírlevél

Gyorsan törölni kell a jogsértő fájlokat Oroszországban

Az orosz kulturális minisztérium törvényjavaslata pénzbüntetéssel, átmeneti működés felfüggesztéssel, sőt szervereinek elkobzásával szankcionálná azokat a webszolgáltatókat, amelyek nem tesznek eleget a szerzői jogot sértő fájlok eltávolítására vonatkozó kérelmeknek.

A korábbi években Oroszországot – legfőképpen az Amerikai Egyesült Államok részéről - sok kritika érte a szerzői jogi jogsértések elleni küzdelemben mutatkozó hiányosságai miatt. Erre válaszul már várható volt a vonatkozó szabályozás szigorítása, amely nemrég látott napvilágot. A TorrentFreak beszámolója szerint orosz kulturális minisztérium január 25-ei dátummal hozta nyilvánosságra előterjesztését, amelynek megfelelően szigorú szabályokat határozna meg arra vonatkozóan, hogy a közvetítő szolgáltatók hogyan kezeljék az oldalukon elérhető szerzői jogot sértő fájlok eltávolítására vonatkozó kérelmeket. A jogszabályjavaslat szerint a weboldal üzemeltetők és tárhelyszolgáltatók a jövőben komoly szankciókkal nézhetnek szembe, ha nem tesznek eleget a jogosultak értesítései alapján a jogsértő fájlok eltávolítására vonatkozó kötelezettségüknek.

A javaslat szerint az egyes szolgáltatók 24-48 órás határidővel lesznek kötelesek eltávolítani vagy hozzáférhetetlenné tenni a jogsértő tartalmat. Az eltávolítás előtt azonban az üzemeltetők kötelesek másolatot készíteni az érintett fájlról és azt a jogsértő személy adataival együtt az illetékes hatóságok és a szerzői jogi jogosultak rendelkezésére bocsátani.

A törvényjavaslat előírja, hogy amennyiben a szolgáltatók nem, vagy nem megfelelően járnak el az eltávolítási eljárás során, akkor az eset súlyosságától függően többféleképpen szankcionálhatók. Magánszemélyek által üzemeltetett weblapok esetében 3000 rubel összegű bírság, üzleti vállalkozások esetén 500 ezer rubel összegű bírság lenne kiszabható, indokolt esetben a hatóságok 90 napig felfüggeszthetik a szolgáltatók üzleti tevékenységét, sőt akár az érintettek szervereit is lefoglalhatják.

A javaslat értelmében az eltávolított tartalommal érintett felhasználó tíz napos határidőn belül emelhet kifogást az eltávolítási eljárás ellen, és amennyiben az értesítést küldő továbbra is kitart eltávolítás iránti kérelme mellett, a felek bírósági úton rendezhetik vitájukat. Amennyiben a szerzői jogi jogosult nem indítja meg egy hónapon belül a bírósági eljárást, , a kifogásolt tartalom visszakerülhet és elérhetővé tehető újra az interneten. A megalapozatlan eltávolítási kérelmek okozta károknak pedig a megtérítését kérheti az adott felhasználó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!