Napi Online

Keményebb orosz szabályok az internetre

A tagállamoknak szuverén joguk kell hogy legyen az internet nemzeti szegmensének szabályozása − fogalmazott a dpa szerint az internetes távközlési előírások (ITR) újrafogalmazására tett orosz javaslat.

Az elképzelés könnyebbé tenné az internet monitorozását és az olyan óriások külföldi szolgáltatási tevékenységének helyi megadóztatását, mint a Google vagy a Yahoo. Az Európai Unió gyorsan kifejezte ezzel kapcsolatos ellenérzését: az EU meggyőződése szerint semmi sem igazolja az ilyen javaslatok jogosultságát − áll az Európai Bizottság (EB) közleményében − és aggódik amiatt, hogy azok negatív hatással lehetnek az innovációra és a költségekre mind a szolgáltatói, mind a felhasználói oldalon.

Az internet működik, nincs szükség arra, hogy ITR-szerződéssel szabályozzák − szögezte le a konferencia előtt a Twitteren Neelie Kroes, az EB alelnöke, aki biztosként az unió internetes politikájáért is felelős. Ha nem romlik el, ne javítgasd − foglalta össze véleményét Kroes, aki szerint az internet felbecsülhetetlen globális vagyon mindenki számára, amelynek nyitottnak és globálisnak kell maradnia. Hasonlóan nyilatkozott Philipp Rösler német gazdasági miniszter is, mondván, Berlin ellen fog állni azoknak a próbálkozásoknak, hogy szorosabb ellenőrzés révén tegyék biztonságosabbá az internetet; ez nem fog működni − tette hozzá Rösler.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!