MTI

Twitteren reagált az orosz külügyminisztérium

A moszkvai külügyminisztérium a Twitteren reagált pénteken kanadai sajtóhírekre, és cáfolta az orosz diplomaták kiutasításáról szóló információkat.

"Csodálkozunk a kanadai sajtójában közölt jelentéseken, diplomatáink kiküldtetése lejárt, ezért hagyták el az országot 2011-ben" - olvasható a moszkvai külügy mikroblogjában. Egyéb hivatalos orosz válasz még nem látott napvilágot a torontói lapok közlésére, amely szerint Kanada kiutasított négy orosz diplomatát, miután a múlt héten őrizetbe vettek egy kanadai katonát, akit a hatóságok egy külföldi ország javára végzett kémkedéssel gyanúsítanak.

A The Globe and Mail című torontói napilap értesülései szerint az érintett négy orosz nevét és beosztását nem hozták nyilvánosságra, de már törölték őket az akkreditált személyek listájáról. Néhányan közülük már tavaly elhagyta Kanadát. A Kommerszant című orosz napilap internetes változatának információi szerint a katonai attasé asszisztenséről, Dmitrij Fedorcsatyenko alezredesről, Konsztantyin Kolpakov attaséról és két műszaki alkalmazottról van szó.

Dmitrij Szaltikov, a Kommerszant tudósítója úgy tudja, hogy a kanadai katonát az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB adhatta föl. Andrej Szoldatov, az agentura.ru című internetes oldal főszerkesztője szerint a kanadai elhárítás gyengének számít, de ha napvilágra kerül egy kémügy, akkor is igyekeznek elhallgatni, attól tartva, hogy árthatnak az orosz-kanadai kapcsolatoknak. Washington folyamatosan azzal vádolja Ottawát, hogy Kanada határain keresztül könnyebben bejutnak az orosz kémek az amerikai kontinensre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!