MTI

Internetkorlátozás a Pussy Riot-ügy miatt Oroszországban

Betiltották Oroszországban a Pussy Riot punkegyüttes hírhedt videoklipjét, amelyben a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban az oltár előtt színes maszkban, gitárral a nyakukban úgynevezett punk-imát adtak elő, amelyben arra kérték a Szűzanyát, hogy kergesse el Vlagyimir Putyin orosz államfőt.

A Zamoszkvoreckij kerületi bíróság első fokon kimondta, hogy a klip és a zenekar három másik, az interneten fellelhető videofelvétele szélsőséges. A bíróság ezért elrendelte, hogy korlátozzák a hozzáférést azokhoz az internetes oldalakhoz - például a youtube videomegosztó portálhoz vagy a V Kontaktye nevű orosz közösségi oldalhoz -, amelyeken ma bárki megnézheti az együttes klipjeit. Az ítélet indoklásakor a bíró a pussyriot.com és a LiveJournal internetes oldalon lévő blogban elhelyezett videofelvételekhez való hozzáférés korlátozását emelte ki.

A felvételek szélsőségesnek nyilvánítását és betiltását az ügyészség kérte. A belügyminiszter felkérésére az úgynevezett orosz kulturológiai intézetben végezték el a "szakértői vizsgálatot". A bíróság szerint a punkegyüttes a felvétel tanúsága szerint nemcsak megsértette a vallásos érzelmű embereket, de lázadásra, a hatalommal szembeni engedetlenségre és tömeges rendbontásra szólított fel.


A februári akció miatt a punkegyüttes három tagját márciusban őrizetbe vették, és bíróság elé állították. Augusztusban mindhármukat két-két év javító-nevelő munkatáborban letöltendő börtönbüntetésre ítélték "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén. Egyikük, Jevgenyija Szamucevics büntetését a fellebbviteli bíróság szeptemberben felfüggesztettre változtatta. Szamucevics kijelentette a csütörtöki ítélethirdetés után, hogy megfellebbezi a moszkvai kerületi bíróság döntését. A fiatal nő azt is kilátásba helyezte, hogy külföldi domain neveken regisztráltatja azokat az oldalakat, amelyeken most elérhető a Pussy Riot székesegyházban készült klipje.

Az orosz ortodox egyház üdvözölte a videofelvételek betiltását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!