MTI

További YouTube-videókat tiltottak be Oroszországban

Összesen négy Pussy Riot-kliphez való hozzáférést tiltott le november végi határozatával a moszkvai Zamoszkvoreckij kerületi bíróság - derült ki szerdán, amikor a testület közzétette internetes oldalán az első fokú döntést és annak indoklását.

A bíróság november 29-én szélsőségesnek minősítette a punkegyüttes moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tartott, punk-imának nevezett koncertjét tartalmazó klipet, valamint a Pussy Riot további három akciójáról készült felvételeket is. Az együttes tagjai az ortodox nagytemplomon kívül korábban felléptek tömegközlekedési eszközökön, a Vörös téren álló egykori vesztőhelyen, és Moszkva egyik népszerű bevásárlóközpontjában is. Utóbbiban úgymond Putyin ragyogását égették el. A bíróság szerint ezek a felvételek alkalmasak gyűlöletkeltésre, és megsértik a vallásos emberek érzelmeit.

Az orosz törvények szerint a szélsőséges tartalmú filmek, könyvek, felvételek forgalmazását betilthatja a bíróság. A moszkvai bíróság tiltása csak a Pussy Riot honlapjára feltett klipekre vonatkozik. A világhálón továbbra is láthatóak a felvételek, de mivel szélsőségesnek nyilvánították, nem lehet terjeszteni azokat az interneten. A Pussy Riot-klipek szélsőségesnek nyilvánítását és betiltását az ügyészség kérte. A belügyminiszter felkérésére az úgynevezett orosz kulturológiai intézetben végezték el a "szakértői vizsgálatot".


A Pussy Riot tagjai februárban a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban az oltár előtt színes maszkban, gitárral a nyakukban úgynevezett punk-imát adtak elő, amelyben arra kérték a Szűzanyát, hogy kergesse el Vlagyimir Putyin orosz államfőt. Az együttes három tagját márciusban őrizetbe vették, és bíróság elé állították. Augusztusban mindhármukat egyaránt két év javító-nevelő munkatáborban letöltendő börtönbüntetésre ítélték "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén. Egyikük büntetését a fellebbviteli bíróság szeptemberben felfüggesztettre változtatta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    "Megsértik a vallásos emberek érzelmeit." Ez tény.
    Ott legalább a tobbség érzéseivel foglalkoznak, nem egy kisebbségével.

    Ha a budapesti zsinagogaban tomboltak volna, akkor is kb. ennyit kaptak volna.
    Ha egy magyar templomban, akkor maximum, penzbuntetest.