Berta Sándor

Nem működnek majd automatikusan a kiegészítők a Firefoxban

A Mozilla fejlesztői megváltoztatnák a kiegészítők kezelését. Eddig minden alkalmazás a telepítése után automatikusan aktiválódott, azonban ez megszűnne és az installálás engedélyezéséről, illetve a program aktiválásáról a jövőben a felhasználó dönthet.

Michael Coates, a Mozilla illetékesének blogbejegyzése szerint a változtatástól azt várják, hogy a böngészés még biztonságosabb legyen, ugyanakkor a felhasználók a jelenleginél nagyobb ellenőrzést kaphassanak a kiegészítők felett. A biztonság mellett természetesen a Firefox teljesítménye és stabil működése is fontos. A jövőben minden felhasználó maga döntheti el, hogy mely kiegészítők legyenek aktiválva a Firefoxban és melyek nem. Ha egy honlap felkeresésekor a szoftver arra figyelmezteti az internetezőt, hogy a tartalom megjelenése miatt kiegészítőt kell telepítenie, akkor az installálási folyamat előtt eldönthető, hogy valóban szükség van-e az adott kiegészítőre vagy sem. Az egyetlen kivételt az Adobe Flash plugin képezheti, mert sok felhasználó elvárja, hogy a megjelenített online videók azonnal elinduljanak.


A Firefox fejlesztői ezzel arra az egyre növekvő fenyegetésre reagáltak, amit az elavult, de aktivált böngészőkiegészítők jelentenek. A támadók ugyanis kihasználhatják az utóbbiakban lévő biztonsági réseket és akár egyetlen honlap felkeresése esetén is megtámadhatják és megfertőzhetik a számítógépet. Lehetőség lesz arra is, hogy bizonyos kiegészítők csak egyes oldalak meglátogatásakor aktiválódjanak. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a módosítás melyik verzióban jelenik meg.

Összességében nem új keletű dologról van szó, már a Firefox 14 bétaverziójában be lehetett állítani, hogy a Flash Player csak azután induljon el, ha a felhasználó rákattintott a lejátszási gombra. Ehhez az "about:config" beállítási oldalon keresztül a "plugins.click_to_play" sorban lévő értéket "True"-ra kellett átállítani. A Click to Play funkció az úgynevezett Drive-By-Exploitok elleni védelmet is szolgálta, hiszen az adott plugin csak egy felhasználói megerősítés (kattintás) után indult el. A Mozilla tehát visszatérne ehhez a bevált dologhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AdamBast #4
    nem is a kiegészítőkről van szó hanem a pluginekről

    a click to play-jel is meg lehet ám fertőzni egy gépet, csak egy figyelmetlen/amatőr felhasználó kell. most a mezei felhasználóknak is tudnia kell hogy milyen pluginek vannak feltelepítve, mihez mi kell. pfff

    a flashplayer meg egy nagy gyász, meg kéne szüntetni az egészet
  • ugh #3
    Vegre felertek esszel azt ami alap kene legyen.
  • Narxis #2
  • slickboy #1
    A Mozilla inkább azon dolgozzon, hogy normálisan működjön a hardveres gyorsítás a böngészőben. Windows7-en elegendő egy bizonyos verziójú ATI driver a hardveres gyorsítás bekapcsolásához, Windows8-on meg olyat követel, amilyen nem is létezik laptopokhoz... Értem én, hogy egyszerűbb letiltással megoldani a problémát, de így csak kb a felhasználók 15%-a kap hardveres gyorsító funkciót. Inkább oldják meg, hogy minél többféle kártyával és driverrel működjön stabilan.