Gyurkity Péter

Firefox OS - jönnek a fejlesztői telefonok

Az alapítvány illetékesei külső partnerekkel közösen jelentették be az első fejlesztői okostelefonok érkezését, amelyek célja a platform iránt érdeklődő profik és amatőrök figyelmének felkeltése.

Nem mondhatjuk, hogy a Firefox OS az eredeti bejelentést követően meghódította volna a mobil vonalon aktív külső fejlesztőket - ezen a helyzeten kíván most változtatni a Mozilla, amely a Geeksphone és a Telefonica közreműködésével jelezte az első két, kifejezetten fejlesztőknek szánt eszköz elkészültét.

A Keon és Peak névre hallgató két változat többnyire átlagos hardverre támaszkodik. Az első példány például egy 1 GHz-es Snapdragon S1 chipet kapott, amelyet egy 3,5 hüvelykes HVGA érintőképernyő, egy 3 megapixeles kamera, 4 GB-os tároló, 512 MB RAM, valamint egy 1580 mAh-s akkumulátor egészít ki, microSD, WiFi, gyorsulásérzékelő, GPS, microUSB, illetve GSM és UMTS támogatás kíséretében. A második telefon ezzel szemben egy ikermagos, 2 GHz-en futó Snapdragon S4 processzort, 4,3 hüvelykes qHD IPS kijelzőt, 8 és 2 megapixeles kamerát, azonos méretű memóriát, továbbá egy 1800 mAh-s akkumulátort vonultat fel, az érdeklődők pedig néhány képen közelebbről is szemügyre vehetik a két testvért.


A Mozilla igyekszik kihangsúlyozni, hogy a platformon a HTML appok minden API-hoz hozzáférnek, így ezeken belül könnyen megoldható a készülék megcsörgetése, rezgetése, valamint a kamera és egyéb komponensek megfelelő kezelése. Az érdeklődő fejlesztők számára ajánlják a fenti készülékek beszerzését, ennek hiányában azonban lehetőségünk van az appok tesztelésére az Android alatt elérhető Aurora Marketplace, vagy akár a Firefox OS Simulator révén, és a korábbi ígéretnek megfelelően a szoftvert telepíteni lehet a meglévő androidos telefonokra.

A két telefon február elejétől lesz elérhető, addig lehetőségünk van jelentkezni a Firefox OS App Days rendezvényekre (ebből Bukarestnek és Varsónak is jutott egy-egy), illetve feliratkozhatunk a Firefox Apps & Hacks hírlevélre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)