Berta Sándor

1 százalékos részesedése lehet jövőre a Firefox OS-nek

Elemzők jóslata szerint a Mozilla által fejlesztett mobil operációs rendszer a jövő év első hónapjaiban még nem lesz túlzottan sikeres, azonban a helyzet gyorsan megváltozhat.

Scott Bicheno, a Strategic Analytics munkatársa szerint 2013 végéig a Firefox OS mindössze egy százalékos piaci részesedést szerez majd. Mindez azt jelentené, hogy a jelenleg még fejlesztés alatt lévő szoftver meg sem közelítené az Androidot. Az egy százalékos piaci részesedést a várt eladási számok alapján számították ki az elemzők. A Firefox OS így inkább Android-kihívónak tekinthető, mint lehetséges "Android-gyilkosnak". A Mozillának azért nincs miért aggódnia, hiszen eddig nagyon erős partnereket sikerült maga mellé állítania, elég csak a Telefónicára vagy a ZTE-re gondolni.


A Mozilla olyan készülékekre összpontosít, amelyek 100 dollárnál kevesebbe kerülnek. Bicheno közölte: azért valószínűsítik az egy százalékos részesedést, mert az alapítvány fő piaca egyrészt nem az Egyesült Államok, másrészt az operációs rendszernek még nincs kialakult tábora. Neil Mawston, a Strategy Analytics másik munkatársa is türelemre intette a Firefox OS fejlesztőit, mondván az Android sem azonnal lett meghatározó piaci szereplő. A Google operációs rendszere csak két év alatt tudta megelőzni a Symbiant, most pedig az Android már piacvezető. Az okostelefon-piacon ugyan meglehetősen gyorsan változik a helyzet, Mawston ugyanakkor hozzátette, hogy jelenleg az új platformokban (Firefox OS, Tizen) még nincsenek meg azok a képességek, hogy az Android vagy az iOS operációs rendszerhez mérhessék magukat.

A Firefox OS fejlesztésébe februárban a Deutsche Telekom is beszállt, majd márciusban az operációs rendszer hivatalos támogatója lett a Telefónica, a Qualcomm, az Adobe és a GetJar., később pedig az Etisalat, a Smart Telecom, a Sprint, a Telecom Italia és a Telenor. Nemrég megjelent az első olyan videó, amely a Mozilla mobil platformját mutatta, mégpedig működés közben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Armagedown #2
    jó lenne ha az xda fejlesztői Androidos mobilokra is tudnák portolni ezt a rendszert
  • Co1e #1
    Jóval több lesz neki...