Berta Sándor

Adatokat gyűjtene a Mozilla

Az alapítvány az eddiginél több információt gyűjtene össze a Firefox használatáról. Az adatokat közvetlenül a böngészőből szereznék meg és a szoftver fejlesztéséhez használnák fel.

A Mozilla két külön blogbejegyzésben jelentette be a Firefox Health Reportot, ami gyakorlatilag a böngészőbe integrált telemetriai platform lenne. A szoftver javításához felhasználnák az internetezők számítógépeiről összegyűjtött adatokat is. A szervezet hangsúlyozta, hogy csak minimális mennyiségű információra tart igényt és ezeket kizárólag az alkalmazás javítására fordítják.

A Firefox Health Report egyaránt gyűjtené a használt hardverre és szoftverre vonatkozó adatokat. A jelentésben megjelennének a feltelepített kiegészítőkkel, a teljesítménnyel és a honlapokkal kapcsolatos információk is. Feljegyeznék azt is, hogy a program hányszor fagyott le, hányszor kellett újraindítani, milyen oldalak esetén volt gyors, melyeknél lassú stb.

A Mozilla hangsúlyozta, hogy nem a felhasználókról és azok szokásairól akarnak képet kapni, hanem arról, hogy a böngésző esetében mely területeken (memóriahasználat stb.) van szükség javításokra és változtatásokra. A Firefox Health Reportot először a böngésző Nightly Build verzióiba integrálják, majd később fokozatosan megjelenik a többi változatban is. A felhasználók figyelmét fel fogják hívni az újdonságokra és az adatgyűjtésre, így aki akarja, bármikor kikapcsolhatja ezt a funkciót. Az ígéretek szerint semmi sem történhet az emberek tudta és beleegyezése nélkül, s a Firefox idővel még hatékonyabbá és jobbá válhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • galocza #1
    remélem pale moonból kifelejtik.