Berta Sándor

A diákigazolványban lévő RFID-chippel ellenőrzik az amerikai tanulókat

Novemberben eltanácsoltak egy diákot az egyik texasi iskolából, mert megtagadta az RFID-chippel ellátott igazolvány átvételét. Ugyan az oktatási intézmény később visszavonta a döntését, de az ügy nem ért itt véget.

A lány édesapja bíróság elé vitte a dolgot. Kiderült, hogy az iskola azért ragaszkodott az RFID-s diákigazolványokhoz, mert az intézmény területén nyomon akarja követni a diákok mozgását, hogy bizonyíthassa, ha valaki nem volt jelen. Az okmányokban az RFID-chip mellett vonalkódot is elhelyeztek és így lehetővé vált az összes mozgás ellenőrzése. A 15 éves Andrea H. azért tagadta meg a diákigazolvány átvételét, mert úgy érezte, hogy a chip miatt nem gyakorolhatná szabadon a vallását.


Balra Andrea Hernandez, középen testvére, Vinson és apja Steven Hernandez

Az ügyet tárgyaló bíró ítéletében az iskolának adott igazat, mondván az felajánlotta a lánynak, hogy járjon másik oktatási intézménybe, ahol nincsenek ilyen igazolványok, de ő ezt elutasította. A lány családja a chipet az ördög szimbólumaként értékelte és a "bestia jeleként" látta, ezért óva intette lányát a használatától. A család ugyanakkor az RFID-chip eltávolítását is elutasította. A bíróság ezt úgy értékelte, hogy az iskola nem csak ésszerűen cselekedett, hanem a lány vallási aggályait is figyelembe vette. A családfő azzal indokolta az ajánlat elutasítását, hogy nekik "Istenre kell hallgatniuk." A család január végéig fellebbezhet az ítélet ellen. Ezt meg is akarják tenni, mert álláspontjuk szerint egy bíróság nem döntheti el mi vallásos és mi nem. A lány szintén addig dönthet, hogy mégis átveszi-e az RFID-chipes diákigazolványt vagy esetleg másik oktatási intézménybe jár.


Steven Hernandez kezében az RFID-chipes diákigazolvány, amit visszautasítottak

Az azonosítóchipeket egyébként nem biztonsági vagy ellenőrzési, hanem pénzügyi szempontból alkalmazzák az iskolák. Az adott iskolai kerület minden diák után pénzt kap az államtól, de csak akkor kapja meg az összeget, ha a tanulók valóban az osztályteremben ülnek. Amennyiben hiányzik valaki, az állam csökkenti az összeget. Az illetékes iskolai kerület azzal érvelt, hogy évente 1,7 millió dollárt veszít el azáltal, ha az órák kezdetekor a nebulók az épületben, de nem az osztálytermekben tartózkodnak.

Houstonban két iskolai kerület évek óta használja ezt a megoldást és így több százezer dollárra tesznek szert. Az Andrea H.-t és családját támogató Rutherford Intézet ugyanakkor a megoldást a magánélet védelméről szóló jog megsértésének tartja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vaszilij Artyom #25
    Csak éppen nem tudják bevezetni mert nem gyenge anarchia törne ki.
    Azért ne nézd már segg hülyének az embereket.
  • KAWAszaki #24
    Ezt kérdeztem én is... hogy jön a valláshoz az RFID? És a mély vallásossághoz a világi iskola?
  • zord01 #23
    Sok mindennel egyet értek, de aki nem látja hová, merre tart a világ az vak, vagy hülye.

    Én spec minmalizálom az ilyen megfigyelhető kütyük használatát, és semmiféle kártyám sincs. 1DB bankkártyám, a fizum minden hónap elején leveszem azt csók. Nálam csak KP játszik, és amíg lesz KP, ez nem is fog változni...
  • ManoNegra #22
    Most még szerencsére sehol. Viszont ha bevezetik, akkor azt nem játszod ki sehogy...
  • Vaszilij Artyom #21
    Hol akarnak bármit is beléd ültetni?
    Egy ilyen törvényt vagy 20-30 év lenne átvinni a hivatalokon és még kijátszani sem lenne nehéz... Egy erősebb mágnessel szinte biztos hogy tönkre tudnád vágni
  • Vaszilij Artyom #20
    Iskolán belül nem értem miért, iskolán kívül igaza lenne, de így..
  • Szefmester #19
    És miként lehet a vallásával ellentétes dolog? nem olvastam a bibliában, és papok beszédeiből sem hallottam olyan utalást miszerint a az RFID a sátán eszköze!

    itt valaki csak nagyon hülye, netán 15 perc hírnévre vágyik. vagy nem az ő cégét kérték fel a chipek legyártására. :D

    Amúgy meg ha nem akarod hogy tudjanak rólad akkor leárnyékolod a kártyát egy megfelelő zsebbel stb... Közel sem ugyanaz mintha a karodba ültetnék. Azt nem hiszem hogy hagynám. Max azt fogják mondani hogy nem létezem ha ninsc chippem. De mivel már így is ezt mondják (nem vagyok fb tag), nem sokat fog változni az élet.
  • gombabácsi #18
    bakker...
  • KAWAszaki #17
    Érdekes, hogy egy tudományos és mérnöki oktatási intézmény hallgatója megy bele ilyen vallási beállítottságú vitába és nem valami teológus hallgató?
    Mit tanulhat ő az iskolában, ami _nem_ ördögtől való, ha már egy RFID-chip is az...
  • zsoltioregon #16
    az egész nyomkövetősdi egy baromság.
    Ahogy azt "bűnüldözésre" akarják felhasználni, az meg vicc. Teremtsenek élhető világot, ott kevesebb lesz a bűn és az erőszak.