SG.hu

LG Optimus L9: nagy kijelző középkategóriás tudással

Az LG Optimus L sorozata nagy piaci sikert ért el, aminek rövid tesztünk során meg is találtuk az okát: tisztességes minőség a konkurenseknél alacsonyabb áron.

A dél-koreai cég tavaly október végén jelentette be az Optimus L család legnagyobb tagját, alig néhány hónappal elődje, az L7 tavaszi bemutatója után. Számos fejlesztés biztosítja, hogy folytatni fogja a termékvonal sikersztoriját, így a megnövelt kijelzőméret és felbontás, a több memória és erősebb processzor mind jól sikerült változtatás. A vállalat az utóbbi időben úgy látszik megtalálta a helyes receptet, amit a növekvő eladási adatok mellett az is bizonyít, hogy ők készíthetik a Google legújabb okostelefonját, a nálunk is nemsokára megjelenő Nexus 4-et. Az alábbiakból kiderül hogy sikerült az Optimus L9.

A cég által L-stílusnak nevezett külalak kifejezetten szögletes dizájnt takar, a 9 mm vastag téglatest formát mindenhol határozott élek jellemzik, a sarkoknál nagyon enyhe lekerekítésekkel enyhítve. Előlapját teljesen beborítja a kijelző, melyet egy a szélén lévő elegáns fémszínű csík övez, ezt csak a felül lévő vállalati logó és a mellette lévő aprócska előlapi kamera, illetve az alul lévő keskeny fizikai gomb töri meg. Minden oldalára jutott valamilyen funkció: jobb oldalt a kikapcsológombot, vele ellentétesen a hangerőszabályzókat, alul a microUSB csatlakozót, felül pedig a fülhallgató-bemenetet találjuk. A szélein srégen vastagodó hátlapján, egy újabb - ezúttal kidomborított - logó mellett van a vaku és a kamera, alul pedig a hangszóró nyílása.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az egész kinézete nagyon funkcionális, lényegretörő, férfiasan határozott, sehol semmi csicsa vagy játékosság, ami még erősebben kiütközik a nálunk járt fekete színű modellen (egyébként fehérben is kapható). Mivel a teljes előlap üveg tapintásérzetről csak a némileg érdesített hátlapnál lehet beszélni, egy vékony műanyaglemezt választottak hozzá. Egy-két éve még hatalmasnak számító - de manapság is nagy - 4,7 collos kijelzője elég keskeny ahhoz, hogy egy kézben is kényelmesen tartani tudjuk, és ezt 125 grammos tömege sem teszi fárasztóvá. Bekapcsolás után világítással hívja fel magára a figyelmet az előlapi gomb bal és jobb oldalán lévő két másik érintőgomb, melyekkel az Androidos mobilokon megszokott funkciókat - vissza és menü - érhetjük el.

Műszakilag a telefon egy érdekes öszvér: míg más gyártóknál a nagy kijelzőméret egyben a felsőkategóriát is jelenti annak megfelelő beltartalommal párosítva, addig az LG a prémium megjelenítő mögé középkategóriában megszokott elektronikát szerelt. Az IPS technológiájú, 540 x 960 pixeles kijelző kiváló minőségű, széles betekintési szöggel, gazdag színekkel és jó fényerővel kápráztat el minket. (Utóbbira jellemző, hogy inkább 50%-on használtam, mert a magasabb érték már túl világos.) Egyedül a tükröződő felületet hozhatjuk fel hátrányként, és meglepő módon a környezeti világítás észlelése is hiányzik belőle. (Ez például reggel, felébredés után leveleinket megnézve probléma, amikor még alig látunk, és akkor hirtelen a szemünkbe világít nagyon erős fénnyel.) Kézzel ugyan három fokozatban állítható, és ezt az Android legördülő menüjébe rakhatjuk, de ez nagyon fapados megoldás.

Klikk ide!
Panorámaképet egyszerű körbefordulással tud készíteni

Mint említettük, 1 GHz-es kétmagos processzora gyengébb a hasonló méretű készülékekben lévőnél, de így is bőven elég az alkalmazások kiszolgálására amit a 3048-as Quadrant eredmény is bizonyít. Akadást az átlagos felhasználás során nem tapasztaltunk, a programok közötti váltás vagy a scrollozás minden esetben sima volt, egyedül a kamera bekapcsolásakor kell kicsit várni. 4 GB belső memóriája is kevesebb a kategóriájában megszokottnál, amiből számunkra csak 2,3 GB használható, de ha nem a teljes zenegyűjteményünket akarjuk magunkkal vinni akkor azért elég, és ha kell, microSD kártyával megoldható ez a probléma. Mind a SIM kártya, mind a memóriabővítés a hátlap levételével kivitelezhető, ami egyben azt is jelenti, hogy az akkumulátort is cserélhetjük igény szerint. A leginkább feltűnő gyenge pont is itt van, mégpedig a hangszóró. A minősége gyenge, a két aprócska rés könnyen eltakarható az ujjunkkal.

A 4.0.4-es operációs rendszer (Ice Cream Sandwich) sajnos nem a legújabb, de alig két hónapos termék lévén ez remélhetőleg nemsokára változni fog, amint a cég elkészíti saját ráhúzott kezelőfelülete frissítését is. Ebben benne vannak az LG dizájnerei által készített hátterek, óra- és naptár widgetek, animációk, de funkciókon is módosítottak. Ezekkel például átrendezhetjük a gyorsbeállítások sorrendjét vagy kiegészíthetjük azokat fontos dolgokkal (fényerő, hangprofilok, gyorsmemó, amivel képernyőmentést készíthetünk és írhatunk rá stb.) Saját virtuális billentyűzetet is kapott és a lezáróképernyőt is felturbózták, így az akvitálás során egy körben átlátszik a mögötte lévő tartalom, az alul lévő kiemelt ikonoknál feloldva pedig egyből az adott funkcióba kerülünk. Máshol is változtattak az alap Google-betűtípusokon és néha a méreten is, de mindezek nem döntőek használat szempontjából.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Néhány tesztfotó - klikk az eredeti, teljes méretű képekhez

Öt megapixeles kameráját (maximálisan 2592 x 1944 képpont) LED-es vaku segíti, de összességében erősen átlagos felvételeket készít. A képzaj az aprócska objektívtől várható módon jelentős, de színei természetesek. Érdekes funkciója a hangvezérlés, bekapcsolásakor a "csíz, mosoly, LG, whiskey, LG vagy kimcsi" szavak kimondásakor exponál. (A legutolsó egy dél-koreai, káposztából készült eléggé erős szagú savanyúság, szinte minden étkezésüknél fogyasztják.) Full HD (1920 x 1080 pixeles) videókat tud készíteni, előlapi kamerája pedig 640 x 480 pixeles, mely szkájpoláshoz épp megfelelő.

Tesztvideó letöltése (60 Mbyte)

Az átlagos műszaki tartalomból felfelé lóg ki a nagykapacitású, 2150mAh-es akkumulátor, amivel simán kibír egy teljes napi folyamatos használatot, átlagosan nyüstölve pedig többszörösét is. Energiatakarékossági üzemmódot is kapott, amivel megadott akkumulátorszint alatt kikapcsolja a használaton kívüli Wi-Fit, Bluetoothot, visszaveszi a fényerőt, gyorsítja a képernyő kikapcsolását.

Az okostelefongyártók folyamatosan egyensúlyoznak az ár, a teljesítmény és a kinézet között, mely háborúban sajnos általában az ár veszít, és így rengeteg nagy teljesítményű és méretű felsőkategóriás modell van a piacon, ezzel szemben a nagy méret ritkán párosul kisebb teljesítménnyel és ezzel együtt alacsonyabb árral. Az LG viszont most pont egy ilyen termékkel rukkolt elő, mely az árérzékeny magyar piacon különösen vonzó ajánlat lehet a nagy kijelzőre vágyó embereknek. A készülék listaáron a T-Mobilenál pillanatnyilag 78 470 Ft, a Telenor és a Vodafone árlistájában nincs benne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morden2 #6
    Szokásos SG minőségű cikk... az auto fókusszal gond van, nemsokára jön a frissítés, de akármilyen free appal meg is lehet oldani, hogy jó képeket csináljon, de gondolom a szakértő cikkírónak halvány lila fogalma sem volt a dologról... ( + aki telefonnal örökíti meg élete élményeit, annak gratulálok :D )
  • YMan #5
    "A 4.0.4-es operációs rendszer (Ice Cream Sandwich) sajnos nem a legújabb, de alig két hónapos termék lévén ez remélhetőleg nemsokára változni fog, amint a cég elkészíti saját ráhúzott kezelőfelülete frissítését is."

    Tényleg? Több mint egy éve várok az Optimus 3D-hez az ICS frissítésre... múlt év szeptemberéig tologatták a határidőt aztán kuss van. SOHA TÖBBET LG!
  • Stefling #4
    Nemsokban más amúgy, mint az L7. Az L7 tán még jobb kéepket is csinál o.O De amúgy komolyan...
  • Linkout #3
    Azt hittem csak fikázáátok, de tényleg szarok a képek.
  • tmisi #2
    Meg ez a lapított téglatest forma sem jön be annyira. Samu szebb telókat gyárt, szerintem.
  • mad mind #1
    Nagyon szarok a képek.