Gyurkity Péter

Egyre népszerűbbek az OLED-táblák

A gyártók nagyobb hajlandóságot mutatnak a váltásra, bár nem minden szempont szól emellett.

A táblák területén belül néhány héttel ezelőtt arról számoltunk be, hogy viszonylag nagyot esett az Android, ami természetesen a nagy rivális iOS (pontosabban immár az iPadOS) előrenyomulását eredményezte. Most egy friss felmérés látott napvilágot, amelyben a pandémia tartós hatásaira, valamint a szegmens átrendeződésére hívják fel a figyelmet.

A Counterpoint Research a napokban tette közzé saját új anyagát, amelyben egészen a 2021-es év második feléig visszamenőleg sorolják fel az OLED-kijelzőt kínáló táblák piaci részesedését, annak alakulását, néhány további részlettel egyetemben. Ebből kiderül, hogy igazából az egy évvel korábban berobbanó pandémia dobta meg ezen készülékek népszerűségét, és bár ez tulajdonképpen a teljes kategóriába új életet lehelt, a jelek szerint az OLED-kijelzők terjeszkedési ütemét különösen megdobta. Amíg ugyanis 2021 harmadik negyedévében ezen változatok még a teljes terület alig 6 százalékát mondhatták magukénak, addig egy év múlva ez az arány már elérheti a 15 százalékot.

Mindenképpen fontos szempont a jelentős gyártók hozzáállása, a jövőben piacra dobandó készülékek összetételét ugyanis nyilván ez határozza majd meg. A hagyományosan piacvezető Apple például nem kínál egyetlen ilyen megoldást sem, a nagyobb nevek közül eddig egyedül a Samsung próbálkozott meg ezzel, nagyon úgy tűnik azonban, hogy ez változóban van. Az Apple a közeljövőben szintén bemutatja majd saját OLED-fejlesztéseit, jövőre az iPad Pro-vonal is teljesen megújulhat, jó eséllyel már ilyen panelekkel. Egyre kisebb ellenállást tanúsítanak tehát ezek a jól ismert vállalatok, bár az LCD alacsonyabb előállítási költsége (és a beégéssel szembeni jobb ellenállása) továbbra is jelentős szempont.

A gyártási nehézségek és a magasabb ár tehát nem akadályozza majd meg a terjeszkedést, meglátjuk, hogy ez az elkövetkező években meddig folytatódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!