Gyurkity Péter

Folytatódik a táblapiac esése

Sorrendben ötödik negyedéve teljesít rosszabbul a terület, a pandémia lecsengését követően.

Az elmúlt hetekben már beszámoltunk arról, hogy a telefonok szegmensében szépen jön fel az Apple, eközben azonban azt is megtudtuk, hogy a tábláknál már kifejezetten nagyot esett az Android. Most ismét ez utóbbi terület van soron, legalábbis ami a negyedéves összefoglalókat illeti, a számok pedig nem túl szépek.

Ezúttal is a Canalys tette közzé saját részletes anyagát, amelyben a teljes táblapiac aktuális helyzetére, valamint az utóbbi időszakban kirajzolódó negatív trendre hívják fel a figyelmet. Kiemelik, hogy sorrendben ötödik negyedéve teljesít rosszabbul a terület (már ami az egy évvel korábbi hasonló időszakkal való összehasonlítást illeti). Ezúttal durván 6 százalékkal volt alacsonyabban a jelenlegi szint, mint a 2021-es adat, ami azt jelzi, hogy a pandémia lecsengése valóban egyértelmű gyengülést eredményezett a szegmensen belül. Fontos szempont azonban, hogy a 2019-es eredménynél jobban szerepeltek a gyártók, bár a rangsor néhány helyen változóban van.

Az első helyen továbbra is az Apple áll, mégpedig magabiztosan, a maga nagyjából 40 százalékos piaci részesedésével – ez nem sokat változik majd, hiszen nemrég rántották le a leplet a 10. generációs iPad-tábláról, amelyet az új 11 és 12,9 hüvelykes Pro-változatok egészítettek ki. A második helyre befutó Samsung már picit visszaesett, ők 19 százalék alatti szintet mutathattak most fel, miközben a harmadik helyre már az Amazon jött fel 9,1 százalékkal. A Lenovo a negyedik helyre esett vissza, a korábban is ötödik Huawei pedig megőrizte helyezését, ám a gyártó már csak 4,2 százalékos részesedést mondhatott magáénak.

Érdekesség, hogy az előrejelzés kifejezetten optimista, eszerint az ünnepi időszakban javulhatnak a főbb számok, amiért nyilván az egyes gyártók is mindent megtesznek majd, a szokásos reklámhadjárattal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!