Gyurkity Péter

Nem lesz már növekedés a tableteknél

Az évtized közepéig további lanyhulás várható, a COVID volt az utolsó nagy lökés.

Az okostelefonokkal ellentétben a másik nagy hordozható-piacon tulajdonképpen évek óta fokozatos visszaesést látunk, ezt a folyamatot szakította meg a COVID-19 megjelenése és elterjedése, amely többek között az otthoni munka kényszerű kiterjesztése miatt adott nagy lökést az eladásoknak. Ez a növekedés nem lesz tartós, a friss előrejelzésekben további visszaesést vetítenek előre.

Az IDC jelentése szerint a tavalyi évben az Apple volt (továbbra is) a lista első helyén, a cég 49,9 millióról 53,2 millióra növelte a darabszámot, ez azonban nem volt elég a piaci részesedés újabb javításához. A második helyen már a Samsung tudott komoly előretörést felmutatni, ők 31,3 millió táblát szállítottak le, ezzel 19,1 százalékot kaparintva meg, míg a harmadik helyen a Huawei volt 16 millióval, a negyedik pedig a Lenovo lett – utóbbi gyártó 5,9-ről egészen 8,6 százalékra jött fel, ami szintén szép előrelépés. Ami a teljes szegmenst illeti, a globális bevétel 39,91 milliárd dollár volt, ez aprócska növekedést jelent az előző évhez képest, a folyamatos visszaesést azonban jól jelzi, hogy 2016-ban ez a szám még 44 milliárd dollár felett volt.

Egyéb felmérések alapján az idei évben folytatódik a csökkenés, a bevétel 2021-ben csaknem 6 százalékkal mérséklődhet, így a végső szám 37,5 milliárd dollár körül lesz. A 2025-ig terjedő időszakban az éves összeg egészen 34,3 milliárd dollárig csúszhat le, vagyis a COVID-19 visszaszorításával a lendület is elveszni látszik. A nagy piacok között nem lesz nagy eltérés, az abszolút első Egyesült Államok az év végéig 10-ről 9,5 milliárd dollárra mérséklődhet, Kína ugyanezen időszakban 3 százalékos csökkenést mutat majd fel, amivel az ottani szám 5,4 milliárd dollár lesz, míg Japánban lesz a legnagyobb a csökkenés, ennek mértéke ugyanis 9,5 százalék lehet, vagyis a végső adat odaát 2,5 milliárd dollár lenne.

A táblák területe tehát fokozatosan szorul majd vissza, a fő indokok között azonban a hosszabb életciklus is megjelenik, ezen készülékeket ugyanis a vásárlók ritkábban cserélik le, ami nem feltétlenül negatív részlet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #8
  Nekem is ilyen 4 éves 60ezer forintos android5ös fullhd+ tabletem van (chuwi hi10) de olvasgatni az is bőven jó még. A youtube vanced/tubemate, VNDS emulátor, torrent miatt nem hiszem hogy ipadra váltanék 200Ks samsungra gondoltam vagy hasonló xiaomira ha majd jön ha már úgyis sokáig akarom használni azt is, gondolom az oled kerülendő mert sokan írták hogy az hamar tönkremegy/beég (?)

  (bár ha jártas lennék ipadon akkor lehet hogy onnan nem szivesen váltanék androidra)
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2021.04.11. 09:32:13
 • Sequoyah #6
  Az en 2016-os iPadom most kezdi mutatni az oregedes jeleit, foleg hogy gyorsan merul. De oszinten, 5 ev utan mar nem varok sokat egy akksitol egyebkent sem... A teljesitmenyevel ezen kivul semmi problemam.

  A fo indokom a cserere az lesz karacsonykor, hogy a 3 eves repedes a kepernyon lassan terjed, es gyujti a koszt, szoval egyre rondabb...

  A 2.5 eves iPhone Xs-em viszont mintha meg mindig uj lenne, eszembe se jut hogy lecsereljem. 4 evet legalabb birni fog.
 • Gabbbbbbbbbbbb #5
  Amióta perelgették őket, annyira nem vészes a helyzet. Az én 3 éves ipad-em semmivel sem rosszabb, mint 2018-ban.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.04.09. 18:28:00
 • Sequoyah #4
  Apple-nel kifelejtettek volna a tervezett avultatast?:)
 • Gabbbbbbbbbbbb #3
  Egyszerűen arról van szó, hogy egy 5 éves iPad is egész jó. Nem cserélik le gyakran az emberek, így a növekedést sem lehet a végtelenségig fenntartani, egy családban nem is kell feltétlen mindenkinek egy etc.

  A Fold egy fos. Ha eltekintünk a hajlítgatás (nem bizonyíthatóan javítható) gyermekbetegségeitől, akkor is hangszóró, webcam és főleg akku miatt elég nagy lehet a táblák előnye.
  Phablet meg semmi más, csak egy nagy telefon. 7"-en a 16:9 vagy még szűkebb képarány, sehol sincs a 10" 4:3-hoz képest.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.04.09. 16:39:28
 • Omega #2
  A fold meg mindig kisebb mint az ideális méret (legalább 10 inch 4:3-ban), ugyanakkor hajtogatni kell.
 • zola2000 #1
  Szerintem sokkal jobb tableten olvasni/netezni mint mobilon viszont a phabletek annyira feljöttek hogy nem is lehet olyan telefont kapni ami nem phablet.

  Véglegesen az fogja a tableteket kinyírni ha elterjednek az olyan mobilok mint a Samsung fold és mindenki akinek tablet is kellene a mobil mellé inkább olyant vesz.