Berta Sándor

A Facebook miatt buktak a VKontakte tőzsdei tervei

A népszerű orosz közösségi oldal nem akarja ugyanazokat a hibákat elkövetni, mint amerikai riválisa, ezért úgy döntött, hogy elhalasztja az internetes részvénykibocsátást.

A Facebook tőzsdei bukdácsolására az egész világon felfigyeltek és több cég is úgy határozott: egyelőre nem követi a platform példáját. Közülük az egyik legismertebb a több mint 110 millió regisztrált taggal rendelkező VKontakte nevű orosz közösségi oldal. A Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy az Oroszországban rendkívül népszerű platform a közeljövőben biztosan nem jelenik meg a tőzsdén. Pavel Durov, a VKontakte első embere közölte, hogy az ezzel kapcsolatos előkészítő munkákat bizonytalan ideig elhalasztották, mivel a Facebook részvénykibocsátása megrendítette a közösségi hálózatokba vetett magánbefektetői bizalmat. Az üzletemberek attól tartanak - joggal -, hogy a hasonló szolgáltatások számára még rosszabbul végződhetne egy ilyen kaland, mint a Facebook esetében.


Durov januárban még biztos volt abban, hogy - az eurózóna válsága ellenére - az idén vagy legkésőbb jövőre a VKontakte megjelenhet a tőzsdén. A Facebook-papírok mélyrepülése azonban mindent megváltoztatott és a cégvezető kénytelen volt módosítani korábbi álláspontját. A döntés kihathat a VKontakte és a Mail.ru kapcsolatára is. A Mail.ru-nak jelenleg 39,9 százalékos részesedése van a platformban, ugyanakkor a Facebookban is komoly tulajdonrésszel rendelkezik. Korábban úgy tervezték, hogy a VKontakte-csomagot értékesítik, de ez most meghiúsulhat.

A Facebook-papírok esetében bebizonyosodott, hogy a legjobb stratégia a kivárás lehet. A részvények több napon át folyamatosan estek. A kereskedés második napján csaknem 15, míg később újabb 8 százalékos mínuszban voltak az első kereskedési napon beállított 45 dolláros csúcshoz képest, igaz, később enyhült a nyomás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frosty01 #2
  • nlght #1
    bazze de ronda ez a nő, miért nem egy jó nőt raktak ki?