Berta Sándor

A Nokia előre menekült térképe megnyitásával

A finn konszern alelnöke elmondta, hogy nem jókedvükből nyitották meg térképszolgáltatásukat a vetélytársaik számára, hanem egész egyszerűen nem volt más választásuk.

"Az internetezésre alkalmas mobil eszközökhöz az online térképek elengedhetetlenek. A Web 2.0 után a következő nagy trendet a helyhez kötött szolgáltatások jelentik. Ezek határozzák meg újra az internet fogalmát és erősebben integrálják egymásba a virtuális világot és a valóságot. Mindegy, hogy utazásról, kereskedelemről, keresésről vagy kommunikációról van szó, a helyekről szerzett tudás új minőséget jelent és még fontosabbá válik. Napjainkban nem adnak el mobiltelefont térképszolgáltatás nélkül." - jelentette ki Michael Halbherr.

A helyfüggő szolgáltatásoknál a szolgáltatást nyújtó valamilyen technológia segítségével megállapítja, merre jár éppen a mobiltelefon vagy bármilyen más mobileszköz felhasználója, majd az ő igényeinek és földrajzi helyzetének megfelelő információt, vagy bármilyen más tartalmat (pl. dugók figyelése vagy társkeresés) továbbít a felhasználó felé. Ezek alapvetően a mobilhálózatok cellainformációin alapuló megoldások, de vannak Wi-Fi, GPS és bluetooth alapú szolgáltatások is.


"Jelenleg is a világ élvonalában vagyunk a termékeinkkel: nekünk van a legjobb kamerás mobilunk és ezt a legjobb térképszolgáltatás egészíti ki. Ehhez társul még a kiváló hardver és a vezeték nélküli feltöltés. Ezt most már csak kommunikálnunk kell a vásárlók felé. Nem szabad kizárólag a piaci részesedést nézni. Hiszem, hogy a mobil ágazat - hasonlóan a járműgyártókhoz - különböző részekre osztódik majd fel. Lesznek tehát olyan gyártók, amelyek különleges modellek miatt fognak előtérbe kerülni" - tette hozzá Michael Halbherr.

A Nokia alelnöke elmondta, hogy a jó térképszolgáltatások frissítési költségei fix összegbe kerülnek, és ez a költség nagyon magas. Világszerte ezen a területen 6500 embert foglalkoztatnak, közülük körülbelül 5000 dolgozik azon, hogy a felhasznált adatok mindig precízek és aktuálisak legyenek. Szerinte nem lehet jó alkalmazást készíteni akkor, ha a felhasznált adatok rosszak. Ezt a Google is tudja és már az Apple is felismerte. A fő eltérés az ő platformjuk és a Google megoldása között, hogy aki tőlük licenceli a térképeket és a tartalmakat annak nem kell a keresőfunkciót is használnia. Nem írnak elő üzleti modelleket sem és korlátozások nélkül, mindenki számára licencelhetővé teszik az összes adatot. Aki nem akar térképeket, csak tartalmakat, az ezt is megteheti. Az információk ötvözhetők akár a konkurensek térképeivel, vagy internetes adatokkal is. A navigációs megoldást több mint 100 országban használják és szoros kapcsolatban vannak az autógyártókkal.


S hogy miért nyitották meg a térképszolgáltatásukat a vetélytársaik előtt? Nos, erre a menedzser a következőket válaszolta: "Nincs más stratégiai alternatíva, mint az, hogy nyissunk. Mindez nem a mobilokról szól, hiszen a közeljövőben a navigációs piacon is előre fogunk lépni. Az a döntő, hogy ki rendelkezik a legjobb és legnépszerűbb platformmal. A felhasználók aktivitási adatai jelentik úgymond a 21. század kőolaját. Ezekből teljesen új szolgáltatásokat építhetünk fel. Stephen Elop egy kolosszusból nagyon gyorsan egy nagyon fürge céget csinált. Állítom, hogy napjainkban a Nokia Európa legnagyobb vállalkozása. Azok az emberek, akik ma nálunk vannak, pontosan tudják, hogy miért vannak itt."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TomFace #15
    Mit vártál? Behánysz ide szövegként egy linket, mindenki azt szűri le belőle, amit le szeretne. Egyébként semmit sem változtat a tényen, hogy Nokiás mércével az már jó eredménynek számít. Nem fogok a kedvedért utánanézni, de szinte biztos vagyok benne, hogy a Nokia fénykorában sokkal jobban produkált.

    Persze, ha azt nézzük, hogy a Nokia kezdi végre megvetni a lábát az okostelefon piacon, akkor ez igen jól hangzik. Ettől függetlenül akkor sem tud érdekelni, a szememben már megszűnt a cég (mondom ezt úgy, hogy 4 Nokia készülékem is volt éveken át).
  • Zoliz #14
    "A felhasználók aktivitási adatai jelentik úgymond a 21. század kőolaját."

    Ezzel lebukott, hiába no a vergődő hal hamarabb kiköpi amit kell..

    Valójában mi személyes adatainkat akarják megszerezni és szabadon rendelkezni velük, gondolom "Ráutaló magatartással" - mint a UPC-nél fogunk hozzájárulni, hogy azt is feltérképezzék mit csinálunk a hálószobában a barátnőnkel.
  • Tinman #13
    "van még pár hasznos app a nagy platformokon. az, ogy neked a fingós appnál van a horizont, egy dolog."

    Amiket felsoroltál az van mind a 3 platformon.
    Az emberek többsége viszont nem használ VPN-t, meg SSH-t, mert fogalmas sincs róla, hogy mi az.

    Stay on target.

    Továbbra is: Úgy kell telefont venni, hogy leírod egy kis táblázatba/cetlire, hogy neked mire kell. Ha neked fontos a kedvező ár, a kompaktokkal vetekedő fényképezőgép, és a normális GPS, akkor meglepődnék, ha nem valami Nokia telefonba gondolkodnál.

    A Pureview elképesztően jó dolog, ahogy az utcaszintű Zöld-foki szigetek is ingyen :-D
  • Tinman #12
    GPS?

    Elég nehéz versenyezni ám az akár utcaszintű Zimbabwe térképpel, hang navival mindezt ingyen, legálisan, percek alatt, gányolás nélkül.
  • Narxis #11
    "Vannak feladatok, amelyekben egyik platform vitathatatlanul jobb, mint a másik."

    Szerintem nem. Mindegyik jó mindenre csak ami miatt nehéz összehasonlítani az az, hogy WP8 és iOS sincs az alsókategóriában, de ha a csúcskészülékeket nézem akkor nem látom, hogy miért lenne jobb az egyik a másiknál hiszen épp azért drágák és csúcskészülékek mert mindenre jónak kell lenniük.
  • hurkaur #10
    Ereztem, hogy lesz olyan idiota, akinek nem jon at a lenyeg. M2-nek sikerult felfognia.
  • M2 #9
    Az iOS térkép progijuk (HERE Maps) viszont nagyon vacak lett. De okozott pár vidám percet az értékelések olvasgatása. :-)
  • M2 #8
    Nem olyan rossz ez, sőt!
    (úgy rémlik nem csak USA volt az az 5 millió)

    Nokiától nagyon is jó! Mint ahogy a telefon is.
  • TomFace #7
    Cuki. Új iPhone-ból 5 millió ment el az első 3 nap alatt, USA-ban..
  • lapaleves #6
    azért ennél árnyaltabb a dolog. van még pár hasznos app a nagy platformokon. az, hogy neked a fingós appnál van a horizont, egy dolog. egy akármilyen browser, távirányító, voip, akármilyen (mondjuk turista) térkép, menetrendek, ssh kliens, vpn stb az emberek jelentős többségének szintén fontosak.