Berta Sándor

A Nokia nem örül a Motorola-Google üzletnek

A Nokia vezetője aggodalmait fejezte ki a Motorola Mobility felvásárlása miatt. Stephen Elop szerint szükség van az iOS és az Android mellett egy harmadik meghatározó mobil operációs rendszerre.

A vezető úgy gondolja, hogy az androidos okostelefonok gyártói kezdhetnek aggódni a jövő miatt. A Motorola Mobility felvásárlása ugyanis alaposan megváltoztatja a piaci viszonyokat és minden eddiginél nagyobb szükség van egy harmadik meghatározó mobil operációs rendszer megjelenésére. A tranzakció Elop szerint az egész mobil piac számára veszélyt jelent.

"Amennyiben én egy Android készülékeket gyártó cég lennék, egy olyan vállalat, amelynek érdekeltségei vannak ezen a területen, akkor azonnal telefont ragadnék és felhívnám a Google bizonyos vezető menedzsereit. Közölném velük, hogy veszélyekre utaló jeleket látok" - nyilatkozta a Nokia első embere. Elop ugyanakkor nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan mit ért ez alatt és milyen típusú veszélyek fenyegetik a mobil készülékek piacát.

Poziciójából fakadóan Elop reakciója egyáltalán nem meglepő, hiszen a Nokia és a Microsoft februárban kötött stratégiai szövetséget egymással, másrészt az Apple-lel júniusban sikeresen lezárta a szabadalomvitáját. Szakértők már az utóbbi kapcsán megjegyezték, hogy ez az Androidra üthet vissza, hiszen a Nokia, Apple, Microsoft trió így közösen fordulhat a Google és annak partnerei ellen. "Olyasmit láthatunk majd, ami a világot hirtelen sokkal ellenségesebb környezetté teszi a Google számára, mivel az Apple, a Microsoft és a Nokia összefoghatnak azért, hogy megakadályozzák a Google további előretörését és a piacvezető pozícióba kerülését" - jelentette ki Rob Enderle, az Enderle Group elemzője.

Szintén ezt az összefogást látta megvalósulni David Drummond, a Google alelnöke és vezető jogásza is, aki szerint hamarosan Android ellenes szabadalomháború indulhat. Mindezen állítólagos tervek most a 12 milliárdos felvásárlás miatt még kidolgozásuk közben dugába dőlhettek, így érthető Elop nyilatkozata. A Nokia egyébként magabiztos lehet, hiszen a Microsoftnak köszönhetően újra lendületbe jöhetnek az eladások és július végére elkészült a Windows Phone 7 Mango, amihez a finn gyártó is nagy reményeket fűz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zpe #22
    Oszt mért jó neked, ha elrohad az egész Nokia ?
    Kevesebb verseny és no MeeGo ?
  • Egerwin #21
    Nem látok itt az index.hu-ról linket...
  • nextman #20
    Ne haragudj ra, az emberek szeretik elhinni, hogy a rendszer ertuk van, oket szolgalja, biztonsagban vannak, es semmi visszaeles nem tortenhet ellenuk. Kenyelmesebb igy.
  • speed2006 #19
    „Európán belül minden telefont, e-mailt és faxüzenetet rutinszerűen ellenőriz az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA). A kiválasztott információkat a kontinensről London és Menwith Hill érintésével műholdon juttatják el a marylandi Fort Meade központba” – állítja az Európa Parlament emberi jogi bizottságának 1997-ben nyilvánosságra hozott jelentése. Ez a gyakorlat ellentétes minden szabad ország alkotmányával és adatvédelmi törvényeivel, legtöbbször mégis a kormányok és a multinacionális telefontársaságok tudtával és beleegyezésével zajlik, annak ellenére, hogy többször bebizonyosodott: az USA politikai célokra is felhasználja a hálózatot.
    Európa Parlament emberi jogi bizottságág. Mond ez neked valamit?
  • speed2006 #18
    over-the-air programming (OTA)
    Halottál róla? Nem mai keletü dolog. Erról a szélsőséges sg.hu is írt anno. példáúl. Már a 80-as évek közepén is létezett.
  • speed2006 #17
    Agyhalott az anyád. Az! Azért mert te 15 éve még csak a pelenkát ismerted, volt elötte is élet. Tudod elég nehéz a neten erre rálelni, mivel akkoriban az interen még gyerekcipőben járt. Nagytudásu. Jó lenne kicsit viszafogni az arcodból. esetleg nevet, címet is adok ha kell.
  • DjDano #16
    Az ilyen agyhalott emberektől (Sanyix szintén zenész) ne kérj hiteles bizonyítékot, majd maximum belinkeli valamelyik szélsőséges oldal agymenését xD
  • DjDano #15
    Az ostoba blikk szintű hozzászólásokat inkább nem kommentálom...

    A Samsung és HTc szeptember elsején jelenti be az idei újdonságait, a Nokia csak október végén viszont állításuk szerint utána szinte azonnal kaphatóak lesznek, remélem ütős konstrukciókkal állnak elő, mert a korlátozott kiadású N9 MeeGo és a Nokia 500, 600, 700, 701 Symbian mobilok kevesek lesznek a megváltáshoz.
  • 5c0rp330n #14
    remelem elrohad az egesz nokia, microsoft es apple is.
  • speed2006 #13
    Utána nézek. Ez elég régen volt. De nem egy elmélet volt. Egy képviselő volt aki bemutatta a házban. Akkor eléggé meg volt mindenki döbbenve. És volt is belőle botrány. A végén próbálták bagatelizálni, gondolom a kormány nyomására. Na nem nálunk :-)