Berta Sándor

A Lenovo nem vásárolja fel a Nokiát

A kínai konszern európai vezetője cáfolta azokat a spekulációkat, miszerint a társaság érdeklődik a finn mobiltelefon-gyártó iránt. Az üzletember viccnek nevezte a találgatásokat.

Néhány nappal ezelőtt bukkantak fel olyan piaci pletykák, amelyek arról szóltak, hogy a kínai számítógépgyártó esetleg megvásárolhatja a Nokiát. A hírre a finn vállalat árfolyama hirtelen tíz százalék feletti pluszba lendült és ezzel a június eleji szintekre kapaszkodott vissza. Sőt, a nap végére az árfolyam 17 százalékos pluszba került.

Gianfranco Lanci, a Lenovo európai, közel-keleti és afrikai régióért (EMEA) felelős vezetője azonban nem csak cáfolta a spekulációkat, hanem egyenesen viccnek nevezte ezeket a felvetéseket. A menedzser hozzátette: jelenleg semmilyen terv nem létezik, miként beszélgetés vagy tárgyalás sem zajlik a Nokia esetleges felvásárlása kapcsán. Lanci bejelentésére az árfolyam esni kezdett és gyakorlatilag a korábbi szintet közelítette meg.

A független piackutatók egyébként szintén értetlenkedve fogadták a hírt, mondván a Lenovo szempontjából egyáltalán nem lenne ésszerű a finn társaság megvásárlása, hiszen a mobiltelefonok nem illeszkednének a PC-k és más termékek gyártására szakosodott vállalat fő profiljába, ugyanakkor például nagyon is elképzelhető egy szoros együttműködés a két piaci szereplő között.

Mindenesetre van még egy szempont: a Lenovo jelen van a táblagép-piacon és a Nokia szabadalmai kétségkívül hasznosak lehetnek a számára. Tehát nagyon könnyen előfordulhat, hogy a kínai gyártó megvásárol bizonyos szabadalmakat. Ezzel ő is jó pozícióba kerülhet a tábla PC piacon, másrészt a bevételeknek köszönhetően a Nokia helyzete is jelentősen javulhat. Emellett akár licencmegállapodást is köthet a két cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!