Berta Sándor

Évekkel megelőzhette volna az Apple-t a Nokia

Érdekes információkat osztott meg a felhasználókkal Frank Nuovo, a Nokia egykori alelnöke és főfejlesztője. Amennyiben a finn cég kicsit bátrabb lett volna, megelőzhette volna az Apple-t és okostelefont, illetve táblagépet dobhatott volna piacra.


Frank Nuovo
A Nokia jelenleg rendkívül nehéz helyzetben van, azonban néhány évvel ezelőtt teljesen más volt a szituáció. A Frank Nuovo által vezetett fejlesztői csapat olyan prototípusokat készített, amelyek rendkívüli módon hasonlítottak a mai iPhone és iPad készülékekre, de a eszközöket végül sosem dobták piacra. Az iPhone bemutatása előtt 7 évvel a Nokia olyan mobiltelefont alkotott meg, amelynek nagy méretű színes érintőképernyője és egyetlen kezelőgombja volt. A készülék képes volt arra, hogy megtaláljon egy éttermet, lefuttasson egy autós játékot és a segítségével akár termékeket is lehetett volna vásárolni a világhálón.

Nuovo elmondta, hogy a Nokia birtokában olyan prototípusok voltak, amelyek megelőzték volna az iPhone-t és ennek alátámasztására még diákat is bemutatott a különböző eszközökről.


Sok sikeres termék kötődik a nevéhez

"Istenem. Mindent jól csináltunk" - közölte a fóliák átlapozásakor. A finn konszern már az 1990-es évek második felében megalkotott egy érdekes terméket: egy táblagépet, amely mobilhálózati csatlakozással és érintőképernyővel rendelkezett. A szakember rendkívül szerencsétlennek érezte magát, amikor az Apple előrukkolt a hasonló koncepciójával. Kiemelte, hogy amikor az emberek azt mondják, hogy az iPhone egy olyan koncepció, olyan hardver ami egyedülálló, akkor ez nagyon megviseli.


A szakember kitért arra is, hogy amikor a kaliforniai cég piacra dobta az iPhone-t, akkor a Nokia nem ismerte fel a veszélyt. A vállalat fejlesztői megszerezték az okostelefont, darabokra szedték, majd arra a következtetésre jutottak, hogy túl drága a gyártása és funkcióit tekintve elmarad saját 3G-s készülékeiktől. Egy másik belső jelentés pedig azt taglalta, hogy az iPhone nem élné túl azt a tesztet, amelynek során 1,5 méter magasságból leejtik a termékeket a betonra. Nos, az iPhone ennek ellenére azóta sikertörténet lett, a Nokia pedig nehéz helyzetbe került.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #80
    WTF?
  • Sir Ny #79
    Fingodnincs?
  • narumon #78
    Hmmm ehhez képest milyen játékot és felhasználó programot lehet beszerezni linux alá? Játékból 1-2 van, max régebbieket portoltak. Szóval itt kollegának teljesen mértékben igaza van.
  • Sir Ny #77
    Nagyon szép gondolatmenet, kár sajnos, hogy nem igaz.
    A 60 millió linux user, és többszáz millió android user megéri a portolást már mióta. De ha szerinted nem portolnak (kik?) akkor bizonyítsad be.

    Ám: http://hup.hu/cikkek/20120802/valve_l4d2_6-fps-tol_315_fps-ig_linux_alatt
  • Papichulo #76
    "A legolcsóbb havidíj a duplája egy iPad árának. Szerinted meg tudjuk oldani?"

    Nem vontam ketsegbe, hogy meg tudjatok-e oldani. A kerdes arra iranyult, hogy hogyan. Nevezzuk szakmai kivancsisagnak...
  • Komolytalan #75
    A legolcsóbb havidíj a duplája egy iPad árának. Szerinted meg tudjuk oldani?
  • Papichulo #74
    "nem is voltunk fent az Apple térképén, azóta is csak kúszunk."

    Ma mar majdnem az osszes online Apple szolgaltatas elerheto MO-rol. Tobbek kozt van kulon magyar store, van mar film/zene eladas, iTunes in the cloud es meg az iTunes Match szolgaltatas is megy... tenyleg szinte minden.
  • Papichulo #73
    "Az AIR alkalmazások mellett egyedül a rövidebb fejlesztési idő, és az erős cross-platform képesség szól."

    Hat ja, maximum az...

    "És nem, nem tudok store linket mutatni, mert amiket írtunk azok mind havidíjas konkstrukcióban lettek értékesítve. "

    Ez hogyan oldjatok meg iOS-en? Egy ugyfel osszes keszuleket egyetlen developer account-ra gyujtitek, vagy hogyan?
  • Sir Ny #72
    én is arról, ami most van. Szerinted most nem portolnak, szerintem meg most portolnak. Majd egy év múlva kiderül, hogy portoltak-e most.
  • Komolytalan #71
    És ha ez meg fog történni, akkor mi is támogatni fogjuk a WP7.5-öt, vagy a W8-at. Mivel lesz vagy fél óra, amit rá kell szánni a portolásra, annyit meg megér (nem tudom mennyire vannak más fizikai billentyűk ezen a készülékeken - mással nemigen kell foglalkozni iOS/Android esetében sem).