Berta Sándor

Bécs helyett Budapest és Prága lehet a régió IT-központja

Az IBM néhány évvel ezelőtt, a Nokia pedig hétfőn fordított hátat az osztrák fővárosnak. A gazdasági szakértőket ezeken a lépéseken egyáltalán nem lepődtek meg.

Ausztria hídként szolgált Nyugat- és Kelet-Európa között, s ez igaz volt az IT-vállalatok esetében is. Mindez egyrészt az ország földrajzi helyzetének köszönhető, másrészt annak, hogy Bécs a régió egyik központja. Korábban a Hewlett-Packard, az IBM, a Siemens vagy éppen a Nokia is itt rendezte be a regionális centrumát. Bécsben jelenleg 200-300 ilyen jellegű központ van, ezek becslések alapján 9000 embernek adnak munkát. Ugyanakkor azzal, hogy az IBM Prágába, a Nokia pedig Budapestre tette át a regionális székhelyét, veszélybe került Bécs regionális központi szerepe.

Marcus Scheiblecker, az Osztrák Gazdaságkutató Intézet szakértője szerint egy olyan folyamatról van szó, ami már régóta megfigyelhető. "Bécs régen meghatározóbb szerepet töltött be, mint napjainkban. Azonban mióta Csehország és Magyarország az Európai Unió tagja lett, sok cég döntött úgy, hogy inkább átteszi a regionális székhelyét Prágába vagy Varsóba. Természetesen ezekben a döntésekben a pénzügyi okok is szerepet játszanak. Sok ország megpróbálta adókedvezményekkel odacsábítani a cégeket, Ausztriában viszont nem kínáltak számukra ilyen kedvezményeket. A Nokia esetében nehéz konkrét okot találni arra, hogy a gyártó miért döntött Budapest mellett. A jelenlegi forintárfolyam mindenesetre az egyik ok lehet" - hangsúlyozta Scheiblecker.

Andreas Zach gazdasági szakértő is azt emelte ki, hogy Bécs hídfőként betöltött szerepe egyre inkább háttérbe szorulhat. Sok társaság inkább azt a stratégiát követi, hogy a londoni vagy a genfi központjából irányítja a kelet-európai tevékenységét. Ki is mondják, hogy nincs szükségük tovább regionális központokra. Mindez főként a helyi politika hibája, ugyanis elmaradt az infrastruktúra, például az autópályák fejlesztése és a schwechati repülőtér korszerűsítését is túl későn kezdték el.

A Nokia szóvivője megerősítette, hogy a cég Bécsből Budapestre helyezi át kelet-európai regionális központját, ezzel egyidejűleg csökken a bécsi telephely jelenleg 50 fős létszáma. Az alkalmazottak egy részét a tervek szerint Budapesten foglalkoztatnák tovább.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakvarnyu #6
    ez hatalmas :D
  • Tetsuo #5
    Az okosok szerint erre azert nincs szukseg, mert ok egyszeruen nem az orszag erdekeit kepviselik.
  • fergusonpapa #4
    Szerintem jó hír,és remélem több ilyen is lesz.. sőt lehetne több kedvezmény is a vállalkozásoknak akár külföldi akár Magyar. Előbbinek akár lehet záradékként hogy magyar munkaerőt is foglakoztasson ,megadott évig nem vonulhat ki.

    Nem lenne nehéz az orzságot szimpatikusabbá tenni, hiszen az olcsó munkaerő megvan, igy talán lenne némi fejlödés,de ugye az okosok szerint erre nincs szükség..
  • MANOWAR #3
    szvsz csak a turo rudi miatt :) ami $ / € csak a megfelelo szebbe kell rakni.
  • hurkaur #2
    meg a turo rudi miatt.
  • Mat666 #1
    Olcsó munka erő + adókedvezmény ennyi. Ezért jönnek ide a külföldi vállalatok mint mindig.