Gyurkity Péter

A Windows 8 mellett dönthet a Nokia

A finn gyártó kizárólag egyedi, jól megkülönböztethető tábla PC piacra dobását tartaná megfelelő lépésnek, ezt pedig nem fogják elsietni. Lehetőségként merült fel a Windows 8 alkalmazása egy ilyen terméken.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a Nokia World alatt végre bemutatkoztak a cég új okostelefonjai, amelyet a hajlítható kijelző prototípusa, majd pedig a legfrissebb piaci adatok követtek. Stephen Elop vezérigazgató most a Businessweeknek adott interjújában beszélt elképzeléseikről, amelyben felmerült egy saját tábla PC piacra dobása is, ez azonban csak akkor következne be, ha sikerülne a fejlesztést megfelelő módon megkülönböztetni a már most is kapható megoldásoktól.


A cikk - érthető okokból - az amerikai visszatérésre koncentrál, a tengerentúlon ugyanis az utóbbi években nagyon gyatrán szerepeltek, ezt azonban reményeik szerint újból erősödő jelenlét követi majd, amelyet az új Windows Phone 7 okostelefonokkal, valamint 12 szolgáltatóval kötött megállapodással igyekeznek bebiztosítani. Elop kihangsúlyozta, hogy komoly lehetőség mutatkozik a táblák szegmensében is, amelyet szeretnének megragadni, arra azonban semmi szükségük nincs, hogy a meglévő 200 tábla után egy ugyanolyan megoldással jelentkezzenek, a piacot ugyanis már most elárasztották olyan példányokkal, amelyek gyakorlatilag egymás másolatai. Egyedi fejlesztésben gondolkodnak tehát, amelynek kialakításához időre van szükségük.

Emlékezhetünk arra, hogy a Nokia az okostelefonok kapcsán egy teljes évvel korábban bejelentette saját platformjának kukázását, ezzel pedig sikerült alaposan odaverniük saját meglévő forgalmuknak, hiszen a Symbian kivezetése a korábbi változatok fokozatos halálát is jelenti. Ezt a hibát nyilván nem ismételnék most meg, a potenciális szereplők köre azonban tovább szűkül, hiszen időközben a MeeGo további alkalmazásáról is lemondtak, így egyedül az Android 4.0, illetve a Windows 8 jöhet szóba egy saját tábla kifejlesztésekor. Elop meg is jegyezte, hogy a Windows 8 komoly lehetőséget jelent, a Microsofttal ápolt kapcsolat erre meg is adja az alapot - a WP7 felhasználására itt nincs mód, hiszen a szoftvercég ezt kifejezetten akadályozza, tekintettel arra, hogy szerintük a tábláknak az asztali gépeknél megszokott, vagy ahhoz nagyon hasonló élményt kell biztosítaniuk.


A cégvezető emlékeztetett arra, hogy a jelenleg kapható táblák sokaságából egyetlen fejlesztésnek sikerült meghódítania a piacot, így nagyon nehéz lesz életképes alternatívát nyújtani. Nyilván kedves lenne számukra egy visszacsapás az Apple-nek, hiszen az almás cég (a Google-lel karöltve) az okostelefonoknál nagy szerepet játszott a gyártó részesedésének 50 százalékról 20 százalékra történő visszaesésében, az azonban csak jövőre derül majd ki, hogy mivel is készülnek a Nokia háza táján.

A mostani információk kissé ellentmondanak Elop idén áprilisi szavainak. Akkor ugyanis a szakember egy televíziós interjúban úgy fogalmazott, hogy a Nokia egy tábla PC-n dolgozik, azt azonban nem tudta vagy nem akarta elárulni, hogy az eszköz milyen hardveres felszereltséggel jelenik majd meg és milyen operációs rendszere lesz. Akkor azt sem zárta ki, hogy az eszköz operációs rendszere a MeeGo lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #19
    Nokiának már vagy egy féléve "fosnia" kéne a windowsos telokat. Ismét jól lemaradt
    Max csak árba versenyezhet a többiekkel. Bár a nokia nem az olcsó árairól híres.
  • lordsithlord #18
    Az egyedi tulajdonságokban jól gondolkozik, valóban, ha nagyot akar kaszálni a táblagép piacon, akkor valami teljesen újat kell adnia, amit az emberek használni is fognak. Éppen ezért igaza van, hogy inkább várnak még egy kicsit és fejlesztenek, minthogy most kijöjjenek egy tucatgéppel.

    Ugyanakkor meredek dolognak találom azt, hogy már most a Windows 8-at emlegetik alternatívaként, mikor még nem is lehet tudni, milyen fogadtatása lesz az új oprendszernek. Ez a része a dolognak elég komoly kockázatot jelent, hiszen ha elindulnak a Windows 8 irányába és annak gyenge fogadtatása lesz, akkor vagy egy csomó idút vesztenek, míg másik rendszerre optimalizálnak, vagy pedig hiába lesz egyedi a gépük, az oprendszere miatt nem feltétlenül lesz rá kereslet.
  • sanyicks #17
    tök jó hogy innovatív meg valakinek tetszik a felület, és más mint a többi, de az nem jelenti azt használható is... különcködni viszont lehet vele.
  • orbano #16
    Tényleg nem sietik el, míg más gyártók már az X-ik tablet generációnál tartanak, ezek még csak most kezdik kitalálni milyen platformra fejlesszenek? Komolyan ennyire idióták?
  • Baltika #15
    Amíg ezek eldöntik hogy mit akarnak, az Android szépen csendben a világ legnépszerűbb OS-évé válik , lassan nemcsak mobilokon hanem a többi fronton is...
  • Yv@n #14
    "Több dologban is tévedsz, kezdjük ott, hogy a METRO ui már önmagában eléggé egyedi és innovatív"
    Mármint a mobil OS-ek között.
    A gond ezzel az, hogy a jó ideje kaphatók WP7-es telefonok, és a nokia elbaszta, hogy bár kizárólagos gyártóként lehetősége lenne eltérni a stock felülettől, mégsem éltek ezzel. Sok mindent lehet rá mondani, de azt hogy egyedi lenne baromira nem.

    MeeGo-val lehetett volna egyedi és innovatív a nokia, így azonban csak egy gyártó a sok között, az europai munkaerő költsége pedig kb. nem versenyezhet a keletivel, így árban szerintem lenyomják majd a francba. Esetleg, ha MS pumpálja pénzzel... az már más kérdés, hogy azt mikor unják meg, illetve mennyire versenyellenes.
  • Rotyoka #13
    Nokia, connecting Windows lobby
  • gothmog #12
    Azon tűnődöm, mit kellene idehányni, csak hogy a windows trollok ne a linuxos híreket piszkítsák tele a hülyeségeikkel.
  • sascha1978 #11
    A WP7 és a Windows 8 a Metro UI-val különbözik a többiektől. Ezt kellene kihasználni a Microsoft-nak, Nokia-nak. Ez már marketing kérdés.

    Ahogy Gaben mondta az Üvegtigrisben:
    "Ha Traubit iszol, ugyanazt a cukros löttyöt csurgatod a beleidbe, de különbözöl."
    :)
  • slickboy #10
    Nekem kicsit laposnak tűnnek ezek a monokróm csempék fehér betűkkel, de ez ízlés dolga, amúgy meg tudom nem csak ennyiből áll a Metro UI. De mégse bíznak benne, hogy elég ennyi innováció meg egyediség a jövendő táblagépre?