Berta Sándor

Kamerás próbababákkal figyelik a boltok vásárlóit

Egy új találmány a próbababába szerelt kamera, amely nem a tolvajokat, hanem a vásárlók viselkedését figyeli, és azokról csinál profilokat későbbi elemzésre az eladások növelésére.

Amikor egy üzlet tulajdonosa biztonságban szeretné tudná a termékeket, akkor videókamerákat szereltet be, biztonsági őröket fogad fel, vagy ötvözi a két módszert. A legújabb "találmány" azonban az észrevétlen megfigyelést célozza meg, a kamerákat ugyanis a ruházati üzletekben lévő próbababákba rejtik el. Ezt a rendszert már most több áruházlánc alkalmazza. A jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban és három európai országban alkalmazott módosított próbababák látszólag semmiben sem térnek el a hagyományos modellektől és pont ez a cél, hogy a nézelődő vásárló nehogy gyanút fogjon.

A különleges próbababa szemeibe egy-egy videokamerát rejtenek el, amiket arcfelismerő szoftverrel kötnek össze. Az arcról készült felvétel alapján megállapítható az illető kora, neme és etnikai jellemzői. Max Catanese, a különleges próbababákat gyártó Almax nevű cég vezérigazgatójának nyilatkozata szerint az így nyert adatok segítségével a boltok növelhetik az eladásaikat, mert a kínálatukat a vevők igényeihez igazíthatják.


Egy átalakított, EyeSee-Mannequin nevű különleges próbababa potom 4000 euróba kerül. Az első tapasztalatok állítólag biztatóak: volt, ahol kiderült, hogy egy akció első két napján a férfi vásárlók többet költöttek mint a nők, így eszerint alakították át a kínálatot és sikerült is növelni az eladásokat. Azért jobb ez, mint a falakra vagy a plafonra szerelt hagyományos verzió, mivel egyrészt a vásárlóval azonos magasságban van, tehát nem takarhatja el az arcot egy sapka, másrészt a vásárló közvetlenül ránéz, hogy megnézze a babán lévő ruhákat, szemből megmutatva az arcát.

A profilkészítés jogi és etikai problémákat is felvet. Mind az amerikai, mind az európai szabályozás csak biztonsági okokból engedélyezi a felvételt, habár a boltok külön táblás figyelmeztetéssel meg tudják ezt kerülni. A kizárólag kereskedelmi szempontú adatrögzítés egyértelműen a határok átlépése. A fejlődés következő lépcsője az lesz, hogy a szemek mellett füleket is kap az EyeSee baba. Az Almax már teszteli a hangfelismerő technológiát, és így megismerhető lesz miről beszélnek a vásárlók, lehet szűrni szavakra, például tetszik-e egy adott áru vagy nem. Tervek vannak arra is, hogy kijelzőket helyeznek a bábuk mellé, és azon a vásárló érdeklődési körével egyező termékek reklámja fut majd.

A cikkek nem nevezik meg a három érintett európai országot, és az újságírók által felkeresett cégek mindegyike is tiltakozott, miszerint ők nem vettek ilyet. Peter Schaar német adatvédelmi biztos elgondolkodtatónak nevezte a módszert és szerinte az jogi szempontból több mint kétséges. Szerinte még akkor is alig lehetne indokolt egy ilyen jellegű ellenőrzés, ha előzetesen felhívnák rá az emberek figyelmét. A német fogyasztóvédelmi minisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy aki az ügyfeleit ilyen módon figyeli meg az még a magánélettel kapcsolatos legalapvetőbb dolgokat sem tartja tiszteletben.

Luca Solca, az Exane BNP Paribas piackutató vállalkozás képviselője hátborzongatónak minősítette az ötletet, mert senki sem számít arra, hogy egy kirakatban lévő próbababa figyeli meg. Ugyan jelenleg is alkalmaz néhány gyártó elemzőrendszereket, de azok hagyományos kamerákkal vannak ötvözve. Az EyeSee-babák az ellenőrzés új szintjét jelentik. A Német Kereskedők Szövetsége támogatja a módszert, de csak azzal a feltétellel, hogy ha a vásárlók figyelmét felhívják az ilyen módon ellenőrzött területekre. Uché Okonkwo, a Luxe Corp. ügyvezető igazgatója hozzátette: minden olyan szoftver fantasztikus, amely segíthet a profilkészítésben, de közben az emberek személyazonosságát titokban tartja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nextman #29
  Esetleg fegyvert is lehetne adni a babak kezebe, hogy egybol kilojek a csak nezelodoket..
 • Zoltan21 #28
  Majd járkálni is fognak a próbababák.
  (lehet hülyülni is vele, hogy "életre keltik".)
 • csimmasz #27
  Mivel Magyarországon nincs igazán ellenkezés ezért az egymást váltó kormányok azt a kis vagyont ami volt az országban elkótyavetyálték.

  Mivel nem volt ellenkezés ezért tart ma ott az ország ahol tart, mert a vezetőknek tejhatalma van.

  Mivel nagy volt az ellenkezés ezért eltörölték a vizitdíjat, bár szerintem az pont rossz húzás volt, azt nem kellett volna.

  Szóval a lényeg, lehet nézni ahogy mások döntenek a sorsodról és lehet befolyásolni, még egyenlőre.

  Mivel egyre kevesebb ember tiltakozik, egyre kevesebb dologért ezért ez az egyenes út a diktatúrához, elérkezik az a pont ahonnan már nem lehet tiltakozással sem elérni semmit.

  Na ott baszik rá minden ember mert akkor már hiába sopánkodik, hogy jó dehát csak egy ostoba kamerás törvény, egy ártatlan genetikai lajstrombavétel, egy roppant hasznos RFID beültetés volt, kigondolta volna.

 • Tau Tang Wou #26
  "Nem úgy értettem, hogy egy konkrét repülőgép, hanem mint technológia."

  Akkor meg azért értelmetlen amit írsz, mert a technológiát már régóta használja a hadsereg. Ezen már túl vagyunk.

  "És amúgy komolyan gondoljátok, hogy ezzel az ellenkezéssel elejét veszitek a diktatúrának?"

  Az ellenkezés tett keresztbe az ACTA törvényeknek is.
 • CrazyAchmed #25
  Nem úgy értettem, hogy egy konkrét repülőgép, hanem mint technológia. Egy eszköz, ami embereket és rakományt képes szállítani, az fegyvereket is tud, ennyi. Ez a kamera is használható ártalmatlan marketing és "nemzetbiztonsági" célra is. Szóval ezzel a párhuzammal bármelyik modern eszköz ellen lehet kardoskodni.
  Másik dolog, hogy ha már egy világdiktatúráról beszélsz, akkor meg már régen mindegy, hogy arról is van információjuk, hogy az öltönyöket nézegetted, vagy a melegítőket, hiszen már úgyis rendelkezésükre áll a mobil beszélgetésed, atm használatod, facebook aktivitásod stb. És amúgy komolyan gondoljátok, hogy ezzel az ellenkezéssel elejét veszitek a diktatúrának? Nem hinném, szerintem pont fordítva van. Ha hatalomra kerül egy ilyen vezetés, pillanatokon belül úgyis felállít egy sokkal durvábbat.
 • Tau Tang Wou #24
  " Elobb utobb eljutunk oda, hogy egy gyerek is kepes lesz poenbol tonkrevagni teljes orszagok halozatait."

  Ezt ugye nem gondolod komolyan?
 • kvp #23
  "Viszont, ha egy világdiktatúra beélesíti a kamerás rendszert, akkor nem lesz aki kicsavarja a kezéből."

  Az egesz technikat eleg konnyen ki lehet kapcsolni. Az informatikai biztonsag az elmult idoszakban nem nott olyan mertekben, ahogy terjed a technologia. Elobb utobb eljutunk oda, hogy egy gyerek is kepes lesz poenbol tonkrevagni teljes orszagok halozatait.

  A cikkben szereplo technologiaval ket bajom van:
  a) ki kell irni, hogy a boltban marketing celbol megfigyelik az embereket, ez a jogi resze (akinek nem tetszik az nem megy be, kozteruleten az ilyen tipusu adatgyujtes elvileg mar tilos az eu-ban)
  b) a masik a kategorizalas, ugyanis ha azt leirja, hogy azsiai, akkor ennyi erovel lehet cigany vagy zsido kategoria is es nekem teljesen minden hogy kotelezo a sarga csillag vagy a kamerak a nelkul is tudnak osztalyozni, de ez igy is ugy is gaz, tehat tipikusan az ilyen huzasok azok amiket megelozeskeppen be kell tiltani (irhattam volna kek szemueket vagy szemuvegeseket is, az is egy-egy kategoria)
 • Tau Tang Wou #22
  A cikkben szereplő kamera tesztpéldány.
  Ha elterjed és hozzácsapják a térfigyelő kamerákat, akkor már csak az erdőben nem találnak meg. Persze csak, ha kidobod a mobilodat és még nincs beültetett RFID chiped.
  A repülő azért sem jó hasonlat, mert ha valaki egyszer azt bombának használja, másodszor már nem nagyon teheti meg. Lásd WTC.
  Viszont, ha egy világdiktatúra beélesíti a kamerás rendszert, akkor nem lesz aki kicsavarja a kezéből.
 • gombabácsi #21
  aki nem konzumidióta azt a nép már most kiközösíti maga közül, nem kell erre külön rendszert építeni... és nem is lehet olyan hatékonyat mint a tömeg

  lásd még az előző hozzászólásomat...
 • duke #20
  Hamarosan ezek a babuk, mar nem azt fogjak figyelni, hogy kik, mit vesznek, hanem azt, hogy kik, mit nem vesznek, es aki nem vasarol eleget, nem fogyaszt eleget, nem egy tipikus konzumidiota, az bekerul egy adatbazisba. Aztan egy nap, majd becsongetnek a hatosag emberei, es szamon kerik rajta, hogy nem eszik eleg mekdonaldos hambugert, nem iszik eleg kolat, es hogy volt pofaja, nem megvenni, az epp aktualis ajfont. De mivel a hatosag emberei megertoek es empatikusak, ezert ajanlanak majd a bunosnek, egy ingyenes atnevelo tabort, ahol megtanulhatja elvezni a fogyasztoi tarsdalom vivmanyait.
  Szoval kurva nagy szukseg van ra, hogy sok idiota meg tobb felesleges szemetet vasaroljon.