Napi Online

A számítógépes bűnözésre is rászáll az Europol

Európai cyberbűnözés elleni központ áll fel jövő januártól: az Europol hágai központjában berendezkedő központ feladata lesz a szervezett számítógépes bűnözői hálózatok felderítése.

Az új egység létrehozását az indokolja, hogy az Európai Bizottság becslése szerint az uniós polgárok harmada végezte banki ügyleteit a neten már 2010-ben; ez az arány azóta csak növekedhetett. Online bankolási rendszerek feltörésével legkevesebb 60 millió eurót loptak el magánszemélyek és vállalatok számláiról az internet bűnözői az elmúlt fél évben. Az ügyben hatvan, Európában, az Egyesült Államokban és Latin-Amerikában működő pénzintézet érintett − derült ki az informatikai biztonsággal foglalkozó Guardian Analytics és McAfee jelentéséből. Az első célpontok Olaszországban, Németországban és Hollandiában voltak, innen léptek tovább a bűnözők a tengerentúli bankok támadására. A veszteség felmehetett volna kétmilliárd euróra, ha a behatolók Hollandiában ugyanolyan sikeresek lettek volna, mint a két másik országban.

Németországban januárban közel egymillió eurót hívtak le 176 bankszámláról, amelyeken átlag 50 ezer euró parkolt. A pénzt Portugáliába, Görögországba és Nagy-Britanniába utalták átmeneti parkolószámlákra. Olaszországban 250 és 500 ezer euró közötti egyenleggel rendelkező ügyfeleket fosztogattak, Hollandiában csak márciusban 35 millió eurót akartak leemelni két bank ötezer vállalkozói számlájáról.

A Guardian Analytics és a McAfee hatvan olyan szerverszámítógépet talált, amelyekről több ezer lopást kíséreltek meg a tolvajok, először lakossági, majd vállalati számlákat célozva meg. A célpontok között nem válogattak, egy pénzügyi szolgáltató sem volt biztonságban, függetlenül attól, hogy kicsi, közepes vagy nagy banknak számít-e. A hackerek olyan malware-szoftvert írtak, amely 60 másodperc alatt képes volt megkerülni a banki ügyfelek fizikai − például okoskártya-olvasón alapuló − azonosító rendszerét, majd az egyenleg meghatározott százalékát vagy egy adott kisebb összeget elutaltak a megtámadott számláról. A szakértők szerint a bűnözők jelentős áttörést értek el azzal, hogy ki tudták iktatni a fizikai biztonsági elemet a rendszerből; a bankoknak ezt nagyon komolyan kell venniük − figyelmeztet a jelentés −, különös tekintettel arra, hogy ezzel a technikával másfajta fizikai biztonsági eszközök is kijátszhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!