MTI

Hivatalos nyelv lesz a jelnyelv az EU-ban

Új informatikai alkalmazás fogja segíteni a siketeket és nagyothallókat az uniós intézményekkel való kapcsolattartásban - jelentette be kedden Strasbourgban Viviane Reding igazságügyi EU-biztos, valamint Kósa Ádám magyar és Werner Kuhn német néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő.

A beruházás értéke mintegy 1,1 millió euró. A bejelentést a jelnyelv elterjesztése területén folytatott tevékenysége miatt "a siketek atyjának" tekintett Charles-Michel de l'Épée születése 300. évfordulójára időzítették. A projekt célja, hogy korszerű, ingyenesen letölthető számítástechnikai alkalmazás létrehozásával elősegítse a siketek és nagyothallók hozzáférését az Európai Unióval kapcsolatos információkhoz és lehetőséget biztosítson az uniós intézményekkel való kommunikációhoz. A program olyan alkalmazásra épül majd, amely lehetővé teszi, hogy a jelnyelvi tolmácsok - minden hivatalos uniós nyelvhez tartozik ugyanis jelnyelv - könnyebben, tartózkodási helyüktől függetlenül elérhetőbbé váljanak az európai intézményekkel kommunikálni kívánó hallássérültek számára.

Viviane Reding a projekt indításáról tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a jelnyelv a siketek nagy részének anyanyelve, sok más ember - siketek hozzátartozói, barátai - számára pedig a második vagy harmadik használt nyelv. "Minden európai polgárnak egyenlő joga van, hogy részt vegyen az Európai Unió demokratikus működésében, s az európai intézmények azon fognak dolgozni, hogy megvalósítsák ezt a célt" - mondta. Werner Kuhn nagyon fontosnak nevezte, hogy ez az internetalapú, ingyenes alkalmazás a 2014-es EP-választásokra már üzemeljen, méghozzá a siket és nagyothalló emberekkel történő, az ő igényeiket felmérő konzultációkat követően.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő hangsúlyozta, hogy ez a projekt régi, mintegy negyedszázados adóssága az Európai Uniónak. Az EP ugyanis már 1988-ban felhívta az uniós intézmények figyelmét arra, hogy a siketek és nagyothallók számára nem akadálymentes a kommunikáció az EU-ban. "A jelnyelvek egyenjogú elismertetése és elterjesztése érdekében a Charles-Michel de l'Épée által kezdett, közel háromszáz éves küzdelem újabb rendkívül fontos állomásához érkeztünk: több tízmillió európai siketnek és nagyothallónak lehetősége lesz kommunikálni az uniós intézményekkel, és ezáltal tevékenyen bekapcsolódni az uniós döntéshozatalba" - állapította meg Kósa Ádám. Méltatta, hogy a projekt a jelnyelvet az uniós intézményekkel való kommunikációban a többi hivatalos nyelvvel egyenlő rangra emeli, hiszen a jelnyelv használata elérhetővé válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Meg egy nyelven terjed a kamu, de jo! :)