Berta Sándor

Akadálymentesítik az osztrák hivatalok weblapjait

Jövő január elsejétől minden osztrák kormányzati és hivatali portálnak olvashatónak és értelmezhetőnek kell lennie a vakok, a gyengénlátók, a süketek és nagyothallók számára is.

A program részeként első lépésként az osztrák szociális minisztérium és a kancellári hivatal november 26-át az Akadálymentes Internetezés Napjává nyilvánította. Az online akadálymentesítést a helyi e-kormányzati törvény írja elő. "Ma már teljesen természetesen dolog, hogy a mozgáskorlátozottak szabadon megközelíthetnek és mozoghatnak minden hivatalban. A világhálón azonban ugyanez még közel sem valósult meg teljesen, sőt azonnal fel sem tűnik, ha egy oldal nincs akadálymentesítve" - szögezte le Erwin Buchinger szociális miniszter. "Mivel a webes megjelenés olyan, mint egy belépőkártya, éppen ezért különösen fontos, hogy a hivatalos intézmények weboldalai megfeleljenek ennek a követelménynek" - hangsúlyozta Heidrun Silhavy államtitkár is.

Az akadálymentes internetezést szabályozó irányelvek már 1999 óta hatályosak. Ide sorolható például a Web Accessibility Initiative WebContent Accessibility Guidelines (WAI WCAG), amely pontosan szabályozza, hogy egy honlapnak milyen kritériumoknak kell megfelelnie. A legfontosabb követelmény, hogy a portálnak mindenki számára jól megtalálhatónak, a rajta megjelentetett tartalmaknak pedig jól olvashatóknak kell lenniük.

A WAI-ajánlások három kategóriát különböztetnek meg: az A-ba tartozó oldalak csak a legminimálisabb kritériumoknak felelnek meg, a Double-A-ba tartozók már több követelménynek, míg a Triple-A-ba soroltak a lehető legjobbak ilyen szempontokból. Nem véletlen, hogy az osztrák minisztériumok is az ajánlások alapján készítették el új hivatalos honlapjaikat. Azonban még sok tennivaló akad. "Sokan nem rossz szándékból, csak figyelmetlenségből hagyják meg az akadályokat. Pedig egy minden szempontból akadálymentesített portál létrehozása nem kerül sokkal többe, mint egy hagyományos oldalé. Ráadásul nem kell rondábbnak sem lennie" - mondta Heidrun Silhavy.

"Ez nem egy akciós lehetőség a hivatalok számára, hanem egy hosszas eljárás" - reagált a bejelentésre Shadi Abou-Zahra, a W3C európai WAI-koordinátora. Számos szabvány létezik már, amelyek célja az internet akadálymentesítése. Az Authoring Tool Accessibility Guidelines (ATAG) a blogok, wikik és szerkesztőségi rendszerek üzemeltetőinek hasznos, míg az User Agent Accessibility Guidelines (UAAG) a böngészőkre vonatkozó előírásokat rögzíti. Ausztriában egyébként egyre több cég és intézmény vált a kritériumoknak megfelelő weboldalakra, ide sorolható többek között a Bécsi Egyetem is. Azonban az is tény, hogy bár sok változás történt a virtuális világ akadálymentesítésére, az online jegyvásárlások és az internetes ügyintézés területén még sok hiányosságot kell megoldaniuk a szakembereknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    a kommunizmus sem jo am..
  • RealPhoenixx #1
    NAH VÉGRE EGY CIKK AMIRE MAST NEM IS TOK MONDANI CSAK EZT:

    NAGYON HELYES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    NB: a csorok szamara miert nem tudnak akadalymentesiteni ugy, hogy mas aki boven megteheti, kotelezoen nagyobb adot fizessen be, es abbol finanszirozzak meg ezen csorok (ide ertem a koldusokat is) akadalymentesiteset (tisztalkodasi lehetoseget es netet ill. munkat nekik, hogy ne legyenek akadalyozva *vagyis periferiara szoritva*)

    *kiraly, hogy lassan utolerjuk Amerikat: nem lesz senkinek sajat lakasa, mindenki elete vegeig csak hiteleket torleszt, mikozben a tolvajok tovabb garazdalkodnak a szerencsetlenek befizeteseibol*