Berta Sándor

Eldy 2.0 - szoftver időseknek és fogyatékosoknak

Az Eldy Onlus nevű olasz alapítvány egy olyan szoftvert mutatott be, amely elsősorban a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők számtógéphasználatát, internetezését könnyítheti meg.

Az ingyen letölthető, egyelőre angol, francia, olasz és holland nyelven elérhető Eldy 2.0 keretprogram előnye a különösen egyszerű kezelhetőség éls a témák átlátható csoportosítása. "Nálunk az ember van a középpontban. Éppen ezért mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a korszerű technológiák használatában kevésbé járatos felhasználókkal is megismertessük ezeket a lehetőségeket" - jelentette ki Anna Bianco, az alapítvány elnöke.

A fő szempontok közé tartozott az egyszerű kezelhetőségen túl az is, hogy az Eldy használói egy közösséget alkothassanak, megismerkedhessenek, kapcsolatot tarthassanak másokkal. A keretszoftver segíti többek között az elektronikus levelezést, a chatelést, a fotózást, az internetezést, a webes televíziók nézését, a meteorológiai információk lekérdezését, valamint a fejlesztők elhelyeztek egy segélykérő gombot is. Utóbbi lenyomása esetén a program automatikusan riasztja az önkéntes segítőket. Ezenkívül a Skype integrálásának köszönhetően lehetőség van hagyományos VoIP- és videotelefon-beszélgetések folytatására, illetve vezetékes és mobil telefonszámok felhívására.


A kezelőfelület betűi nagyok, hogy a gyengén látók is jól el tudják őket olvasni, az e-mail funkció anélkül aktiválható, hogy bármit be kellene állítani. Az alapítvány kérésre biztosít egy különleges Eldy PC-t, amelyet érintőképernyővel vagy 19 colos TFT-kijelzővel is lehet rendelni. Az Eldy 2.0 telepíthető Linux alá és hamarosan megjelenik a program Macintosh-kompatibilis verziója is.

Az Eldy-projekt rendkívül sikeres Olaszországban. Az alapítvány számos civil szervezettel, tartományi és helyi hivatallal működik együtt és így napjainkra már több mint 600 000 Eldy CD-t osztottak szét az érdeklődők között. A nagy sikerre való tekintettel az olasz fejlesztők most azt szeretnék, hogy a szoftver Európa és Észak-Amerika más részein is elterjedjen. "Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fiatalok az idősekre és a fogyatékosokra" - mondta Anna Bianco.

Az Eldy- közösségnek jelenleg 150 000 regisztrált tagja van. Az Olasz Statisztikai Hivatal (Istat) felmérése szerint a 55 év feletti olasz állampolgárok 88 százaléka nem tudja kezelni a számítógépeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!