Berta Sándor

Korrektséget követel a Huawei

Offenzívába ment át a kínai konszern, amely felszólította az Amerikai Egyesült Államokat, hogy álljon elő az aggályaival, hogy azokat el lehessen oszlatni. A világ második legnagyobb mobil hálózati berendezés-szállítója kész minden tesztnek alávetni az eszközeit.

"Nyitottak vagyunk. Mondjátok meg mire van szükség ahhoz, hogy biztonságosnak érezzétek a felszerelésünket és a teszteljárásainkat. Soha nem hajtottunk végre hackelést a kormány megbízásából és ilyesmit soha nem is fogunk végezni. Amennyiben ez így lenne, akkor leírhatnánk a globális üzleteinket, amelyekből bevételeink 70 százaléka származik. Ez öngyilkosság lenne" - jelentette ki Scott Sykes, a Huawei szóvivője. Ő azt gyanítja, hogy a Huawei és a ZTE sorozatos támadásainak hátterében vagy Washington és Peking politikai vitái állnak, vagy egyszerűen kereskedelmi protekcionizmusról, vagyis a külgazdaság hatásai ellen védekező gazdaságpolitikáról van szó.

Chen Lifang, a Huawei igazgatótanácsának tagja visszautasította azokat az európai felvetéseket is, miszerint tisztességtelen versenyhelyzetet teremtenének és állami támogatásokat kapnának. "A Huawei semmilyen támogatást nem kap a kínai kormánytól, miként alacsony kamatú kedvezményes és vissza nem térítendő bankhitelekben sem részesül" - tette hozzá. A vállalat a globális gazdasági helyzet ellenére 15-20 százalékos növekedést szeretne elérni. Ugyan a bevételek az év első felében csak 5,1 százalékkal nőttek, de Sykes szerint tartani tudják a tervezett éves célt. A kedvező pénzügyi adatok ellenére sem akarnak megjelenni a tőzsdén és Lifang hangsúlyozta nincsenek is ilyen terveik.

"Világossá kell tenni, hogy miért aggódik az Amerikai Egyesült Államok és miként akarja megoldani ezeket a problémákat. Csak ezután tudunk a felvetésekre reagálni" - szögezte le. Kiemelte ugyanakkor, hogy a globális hálózatok biztonságáról a kormányoknak kell gondoskodniuk. A cég hajlandó lenne arra, hogy - Nagy-Britanniához hasonlóan - az Amerikai Egyesült Államokban is felépítsen egy központot, ahol független szakértők vizsgálhatnák meg a termékeiket és még a titkos forráskódokat is hozzáférhetővé tennék.


Az amerikai képviselőház titkosszolgálati állandó bizottsága nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította a Huawei mellett a ZTE-t is, majd október közepén Kanadában támadták a társaságot. Peking és a Huawei egyaránt visszautasította a vádakat. Az amerikai kormány másfél éven keresztül tartó vizsgálata később megállapította, hogy a társaság nem folytatott kémkedést az Amerikai Egyesült Államokban az általa szállított és telepített rendszereken keresztül. Október végén pedig a Huawei nagyobb átláthatóságot ígért és azt, hogy segít tisztázni azokat a vitatott kérdéseket, amelyek aggodalmat keltettek a célpiacain, Ausztráliának pedig korlátlan hozzáférést garantál összes szoftvere és felszerelése forráskódjához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #10
    nem befolyásolják, hanem a vállalatok a törvényhozók :) csak bábokon keresztül teszik, csak óvatoson hogy ne legyen feltűnő a választópolgárok hülyébbik (nagyobbik) részének.
  • nlght #9
    sajnos így van, fura világ lesz a köv. évtizedekben, már most kiélezettek az ellentétek, bár mi ebből nem sokat látunk, csak amit a média megmutat
  • fade2black #8
    Nem müködik. Jó plda erre a Kínai féle dömping (de van sok más).
    Adott Kínai cég kap a Kínai államtól sok pénzt mert van egy jó terve amihez kell.
    A terv: Holnpatól harmad áron adják az xyz dolgot, felvállalva a kemény/nagy veszteségeket. Az EUs cégek nem tehetnek mást mint szintén harmad áron árulják az adott dolgot vagy kivonulnak a piacról. A csapat egyik fele ugye kivnul, nem akarja veszteségesen árulni a dolgot. A másik fele bírja fél-egy évig a veszteségeket majd kivonula piacról vagy/és csődbemegy.
    A kör bezárult, a piacon csak a Kínai cégek maradtak az árakat pedig mennek min ahol voltak.
    A probléma ezzel az, hogy EU bejelentés alapján kezd vizsgálatot. Mire ez megfelelő formában beérkezik min 4-5-6hónap. Mire megállapítják a dömpinget újabb min 4-5-6hónap... és akkor most legalább van vmi ami véd az EU, mert had ne mondjam pl a kis Magyarország kiegészítve a Magyar politikával milyen eséllyel indult anno az EUba lépés elött ilyen esetekben.
  • fade2black #7
    Ez nem US specialitás hanem globális. Oroszoban ugyanúgy mint Kínában vagy Japánban. És finoman szólva mi se vagyunk kivételek.

  • Tetsuo #6
    USA-ban meg olyan eros a vallalati lobbi, hogy befolyasoljak a torvenyhozast es a kulkapcsolatokat.
    USA nem varhatja el, hogy mindenhol ez a vadkapitalista szisztema legyen, marpedig elvarja, tudjuk...
  • nlght #5
    a baj az, hogy a kínaiak tagadják a kivételezést a saját cégeikkel, ezt hogy véded ki, amikor nem tarthatsz házkutatást Kínában a HQ-ban, nem tudsz bizonyítékot szerezni rá vagy ellene

    Kína szavában meg senki sem hisz már, most visszanyal a fagyi, nem kellett volna lezúzni évtizedeken keresztül a hitelességüket (de ez már elmondható az Usa-Izrael tengelyről is (meg most már Mo-ról is sajnos), azonban a dollár körül forog még mindig a világ, ennyi előnyük van)
  • Yv@n #4
    1. "A ZTE és a Huawei olyan kedvezményes hiteleket kap a közvetve a kínai államtól..."
    Ennek megoldása azért annyira nem bonyolult. Vagy támogatni kell ugye unión belül a saját ipart, hogy felvehesse vele a versenyt(ez nyilván büdös mindenkinek, elvégre nem létezik olyan valójában hogy unió, van sok ország, mindenki a saját érdekét nézi, franciáknak kb semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy az ericson ne rohadjon meg), vagy ugye a védővámot rá lehet csavarni a kínai cuccra, aztán egyből nem lesz olyan olcsó, a befolyt pénz pedig mehet hasznos dolgokra.

    Más kérdés, hogy amíg az eu cégek is kibasszák a gyártást kínába, mert ott kici ócó, addig lehet-e bárkinek egy szava is?
  • NullZ3r0 #3
    Igen, ez kb olyan, minthogy adnak egy szoftvert kódjával együtt, mondjuk pl a Linux vagy a Firefox, az nyílt, mindenki megnézheti.
    Mégis mindig találnak benne hibát.
    Szóval hogyha a gyártó szándékosan rak ilyet a termékeibe, hogy utána azon kémkedhessen, akkor azt lehet simán egyszerű szoftverhibának minősíteni. Megtalálni meg csak úgy nem fogod, ha mégis, akkor van még 1000.
  • dchard #2
    Árnyalnám a képet:

    1. A ZTE és a Huawei olyan kedvezményes hiteleket kap a közvetve a kínai államtól (a kínai fejlesztési bankon keresztül), amire a piaci szerpelők egyike sem számíthat. Például az NSN vagy az Ercisson soha nem fog ilyen hitelekhez jutni ergó lehetetlenség a velük való versenyzés is. Ezáltal európai értékelőállító és nem utolsó sorban komoly adóbevételt generáló munkahelyek ezrei szűnnek meg az EU-ban tulajdonképpen csak azért, mert mi fair játékot játszunk. Döntsétek el, hogy ez jó-e. Ha ez az iparág leépül és tönkremegy az kb. akkora erejű lenne, mintha európában megszűnne az autógyártás és csak kínai autókat vennénk. Ha ez bekövetkezik, onnan nagyon nehéz lesz taplraállni.

    2. Nincs olyan hiteles vizsgálat amivel bárki be tudja bizonyítani bármelyik hálózati elem gyártóról, hogy nem épített be bizonyos backdoor-okat a rendszerébe, amiket csak úgy lehet használni ha annak módjával az ember tisztában van. Különösen agy kockázat ez egy rádiós hálózati elemeket is gyártó cégnél, hiszen tűzfalazhat az ember bármit, ha teszem azt van egy spciális IMEI range amivel a Huawei RNC beenged egy akár SIM nélküli telefont és terminál hozzáférést ad a handset birtokosának. Soha ki nem derül vagy deríthető az ilyesmi.

    Dchard
  • Skynet85 #1
    aggály No.:1 Olcsó közepes minőségű készülék amin nincs az usa-nak elég haszna. <- ez cáfolhatatlan.

    Máskérdés, hogy ezt hívják versenynek, ha az usa külföldön boltol, ha otthon történik más ország cégével akkor nemzetbiztonsági probléma.