Berta Sándor

Kanadában sem számíthat állami megrendelésekre a Huawei

Egyre több jel mutat arra, hogy a kínai gyártó továbbra sem számíthat kedvező fogadtatásra a tengerentúlon. Az Egyesült Államok után ezúttal Kanadában támadták a céget.

Az észak-amerikai ország bejelentette, hogy a lehetséges biztonsági kockázatok miatt kizárja a társaságot a kormányzati kommunikációs hálózat felépítéséből. Kanada a döntéssel kapcsolatban a nemzetbiztonsági törvény egyik cikkelyére hivatkozik. "Ez a cikkely lehetővé teszi ugyanis, hogy a nemzetközi kereskedelmi szerződések megsértése nélkül diszkrimináljuk azokat a túlzottan kockázatos vállalatokat, amelyek szerepet vállalhatnának egy olyan hálózat kiépítésében, amelyen keresztül később a kanadai kormány telefonbeszélgetései, e-mailjei és más adatforgalmak bonyolódnak majd" - jelentette ki Andrew MacDougall, a kanadai miniszterelnök szóvivője.

Ray Boisvert, a Canadian Security Intelligence Service (CSIS) korábbi igazgatóhelyettese közölte: a Huawei abszolút fenyegetést jelent, de úgy véli, hogy ezt a fenyegetést képesek kezelni és megfelelően módon reagálni rá. A kínai társaság 2008-ban nyerte el azt a megbízást, amelynek értelmében távközlési hálózatokat kellett kiépítenie a Telus és a Bell Canada telekommunikációs szolgáltatók számára. A gyártó Ontario tartománytól 6,5 millió kanadai dolláros támogatást kapott a több milliárdos kutatás-fejlesztési befektetéseiért.

A kanadai reakciók nem meglepőek, ha figyelembe vesszük, hogy az amerikai képviselőház titkosszolgálati állandó bizottsága nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította a Huawei mellett a ZTE-t is. A testület olyan belső dokumentumok birtokába jutott a Huawei korábbi alkalmazottaitól, amelyek bizonyítják, hogy a konszern kiberhadviselési berendezéseket szállított a kínai hadseregnek. A Huawei közleményében hangsúlyozta, hogy a képviselőház állandó bizottsága kellő bizonyíték hiányában marasztalta el és nyilvánította nemzetbiztonsági kockázatnak a vállalatot. Érdekesség, hogy Európában egyelőre nem indul eljárás a két kínai gyártó ellen.

A ZTE "precedens nélküli mértékben" együttműködött az amerikai hatóságokkal a vizsgálat során, tényekkel bizonyította, hogy Kína egyik "legönállóbb, legátláthatóbb" vállalata, a felszerelései pedig biztonságosak - idézi a ZTE reagálását a sina.com hírportál. A telekommunikációs óriás azt javasolta: ahelyett, hogy a kínai cégeket támadnák, terjesszék ki a vizsgálódást az iparág összes képviselőjére. "A legtöbb amerikai telekommunikációs felszerelést Kínában gyártják, azokat is, melyekkel nyugati cégek kereskednek" - fogalmaz a ZTE.

Az "alaptalan vádaskodás" teljes mértékben ellentmond a technológiai és gazdasági realitásoknak, amerikai munkahelyeket veszélyeztet, nem használ a nemzetbiztonságnak, ráadásul "a valós kiberfenyegetéseket elhárító közös kezdeményezéseknek, együttműködésnek is kárára van" - fogalmazott Bill Plummer, a Huawei amerikai leányvállalatának külkapcsolatokért felelős alelnöke a China Daily napilapban. A China Daily által a témában megkérdezett szakértő szerint az amerikai döntésnek politikai gyökerei vannak, ez a kemény hang szavazatokat érhet az elnökválasztási kampányban. A kínai vállalatok fejlődésével és globális térnyerésével mind több kereskedelmi vita várható a fejlett iparágakban - mondta a lapnak Huo Csien-kuo, a nemzetközi gazdasági tudományos társaság és a gazdasági együttműködésért felelős szervezet elnöke.

A Huawei a világ második legnagyobb telekommunikációs felszereléseket gyártó vállalata, a ZTE pedig a negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vadnokedli #4
    Amerika így is már a kínaiaké. flm
  • zola2000 #3
    Igen ez a korrupció (ami aki benne van annak lobbi : )
  • Omega #2
    "...az amerikai döntésnek politikai gyökerei vannak..." Ezt én a következőképpen értelmezem: A tengerentúlon nem jutott még el elég nokiás doboz a megfelelő emberekhez.
  • abdul alahmed #1
    na felszólt nekik a gazdi hogy mit csináljanak :D