Berta Sándor

Hamarosan jön a Skype böngészőben futtatható verziója

Fontos lépést tett a VoIP-program böngészőben használható változatának megalkotása felé a Microsoft, amikor egy új szabvány specifikációit terjesztette be.

A tengerentúli óriás benyújtotta a W3C bizottság WebRTC munkacsoportjához a Customizable, Ubiquitous Real Time Communication over the Web (testreszabható, mindenütt jelenlévő valósidejű kommunikáció weben át, CU-RTC-Web) nevű szabvány specifikációit. A cég eszerint olyan jövőbeli HTML-alapú kommunikációs megoldások létrehozásán dolgozik, amelyek böngészőkiegészítők nélkül is használhatók.

A Google a közelmúltban szintén kifejlesztette a saját WebRTC szabványát. Ettől a redmondi társaság megoldása főként abban különbözik, hogy más kodekek használatára épül, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a Microsoft szabványának specifikációi még nem véglegesek. Mindenesetre ha elfogadják ezeket az előírásokat, akkor lehetővé válik, hogy a jövőben a böngészők közvetlenül hozzáférjenek a számítógépek webkameráihoz és mikrofonjaihoz úgy, hogy nem lenne szükség böngészőkiegészítők telepítésére.


A Skype böngészőből futtatható verziójának megjelenésére viszont még várnunk kell. A Microsoft gőzerővel dolgozik ezen a projekten, de az új változat megjelenéséhez előbb szükség lesz a szabvány elfogadására. A vállalat a legfontosabbnak a kompatibilitási hibák kiküszöbölését tartja és mindent elkövet azért, hogy rugalmas megoldást készítsen, amit később a fejlesztők a saját igényeik szerint testre szabhatnak.

A Microsoft tavaly májusban vásárolta meg a Skype-ot és a tranzakció 2011 októberében zárult le. A Skype idén áprilisban kampányt indított azért, hogy meggyőzze a Facebook és a Twitter használóit arról, hogy a cég szolgáltatásait válasszák. Érdekesség, hogy az Outlook név alatt újjászülető Hotmail is kiegészül a Skype platformmal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #3
    nem baj, lehet módosítani a user agent-et. Így működik operán is a sok guglis dolog amire az opera állítólag nem képes :DD
  • zola2000 #2
    Igen, az A böngésző.
  • AgentKis #1
    Inkább internet explórerben futó szkájpról lesz itt szó, a májkroszoftot ismerve...