Berta Sándor

Évekig elhúzódhat a HP válsága

Úgy tűnik, hogy kemény esztendők várnak a Hewlett-Packardra. A legfrissebb adatok alapján a társaság - a gazdasági növekedés tekintetében - 2016-ban éri majd utol az Egyesült Államokat. Az elmúlt napokban számos részlet szivárgott ki a Hewlett-Packard átszervezési programjáról. A társaság több üzletágának működését racionalizálni akarja.

Meg Whitman, a HP vezérigazgatója elismerte, hogy a cég tervezett átszervezése a vártnál sokkal hosszabb ideig tart. A helyzet továbbra is súlyos, így a társaság nyeresége a novemberben kezdődő 2013-as üzleti évben részvényenként várhatóan csupán 2,10-2,30 dollár lesz. A Hewlett-Packard a többi klasszikus számítógép-gyártóhoz hasonlóan nem tud érdemben reagálni az egyre növekvő okostelefon- és táblagép-keresletre. Miközben a mobil készülékek egyre kelendőbbek, a notebookok és az asztali számítógépek iránti kereslet fokozatosan csökken. A helyzetet súlyosbítja, hogy a vállalat nyomtatógyártó részlege is gondokkal küzd, a digitális képek és dokumentumok korában a korábbinál kevésbé keresettek a nyomtatók.

Egyelőre kérdéses, hogy a bejelentett létszámleépítések megoldják-e vagy legalábbis enyhítik-e a kialakult helyzetet. Szeptember közepén vált ismertté, hogy a társaság a tervezettnél sokkal több embert bocsát el, várhatóan 29 000 munkatársától válik meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy átszervezési költségek 3,7 milliárd dollárra növekednek. A szanálási törekvések egyébként eddig 1,7 milliárd dollárt emésztettek fel. Az átszervezési csomag egyik eleme a nyomtató- és a PC-részleg összevonása, emellett újjászervezik a terjesztési részleget, a marketingügyeket és a vállalati kommunikációt egységes irányítás alá vonják. A jövőben kiemelt figyelmet fordítanak a kutatás-fejlesztésre, a szoftverekre és a különböző szolgáltatásokra.

Az előrejelzések alapján a HP vezetőinek és dolgozóinak néhány szűk esztendőre kell felkészülniük. Frdulatra legfeljebb 2016-tól számíthatnak, a konszern csak akkor éri el az amerikai gazdasági növekedés mértékét. A tőzsde negatívan reagált a hírre, a részvények - 10 százalékkal - 15,40 dollárra gyengültek. Ez az elmúlt 9,5 év részvényárait figyelembe véve abszolút mélypontnak számít.

A konszern nem versenyképes, azonban igyekszik kitörni a jelenlegi helyzetből. Néhány fejlesztés már javában tart, míg más pontok csak az elmúlt napokban kerültek a szanálási tervbe. Az egyes pontokat a ComputerWorld gyűjtötte össze. Az elképzelések között szerepel a belső IT-infrastruktúra korszerűsítése, a termékpaletta szűkítése és a stabilabb működés megteremtése. Meg Whitman vezérigazgató úgy vélte, hogy különösen a 2013-as esztendő ígérkezik nehéznek és a különböző intézkedéseknek köszönhető első eredmények csak 2014-ben mutatkoznak majd meg. Persze semmi garancia nincs arra, hogy nem bocsátanak el még több embert.

Whitman szerint az egyik konkrét probléma a cég IT-infrastruktúrájában keresendő. Évekig nem dolgoztak üzleti és ügyfélmenedzselési rendszerekkel, ami komoly hiba volt. Az idén átváltottak a Salesforce.com felhőszolgáltatására, ugyanakkor nem ez az egyetlen terület, ahol változások lesznek. Tíz évvel ezelőtt a Hewlett-Packard elsősorban nyomtatógyártó volt, akkor a forgalom 40, míg a nyereség 95 százaléka származott a nyomtatókból. Napjainkban ugyanez a két szám 20, illetve 30 százalék. De ennél az üzletágnál is vannak problémák: jelenleg 1200 lézernyomtató-modellhez kínálnak terméktámogatást, ami borzasztóan nagy feladatot jelent, ezért a támogatott típusválasztékot a felére csökkentik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gforce9 #7
  "az az" = "de az"

  bocsi.. edit gombért pénzt kérni, Magyarország SG.HU én így szeretlek.
 • gforce9 #6
  "Én meg most vettem egy HP ProBook-ot, szvsz durván jó minőségű"

  Erre csak azt tudom mondani: egy mérés nem mérés. Én is láttam már jó hp cuccot, az az olyan, ami normálisan működik, megbízható, a supportnál nem hajtanak el a fenébe és a hozzátartozó szoftverek nem másznak a képedbe, ritka mint a fehér holló közöttük. Pl.: HP perifériákra magasan jellemző, ha megveszel egyet a telepítés során még a kiskínaiseggelukát is feltelepíti HP logó alatt, kirakja 20 ikonnal mindenfelé, mert neked arra biztosan szükséged van napi 24 órában. Néhány app, ha a gyári telepítést választod, ki sem kapcsolható. A notebookjaik is ilyenek. Előtelepített win esetén nem győzi az ember kiszemetelni a marhaságaikat. Sajnos jónéhány más gyártóra is egyre jobban igaz ez. Ők jobban tudják, milyen szoftverekre van szükséged, mit te, aki megvette az adott eszközt.
 • nlght #5
  egy ismerős dolgozott hp szervízben, amikor megkérdeztem, hogy na és milyen, azt válaszolta, hogy soha ne vegyek hp terméket...
 • Meridian #4
  Én meg most vettem egy HP ProBook-ot, szvsz durván jó minőségű, jobb mint a legtöbb gagyi szar. Igaz, nem is volt olcsó, de sikerült egy leárazást kifognom, így nem jártam rosszul sem.
 • kvp #3
  Nem tudom milyen baj szokott lenni a hp x86-osokkal. Ugyanazon a foxcon gyartosoron keszul mint az apple profi gepei. Mondjuk az illesztesek nem teljesen pontosak, de a gyerekmunkasoktol csak ez telik...
 • gforce9 #2
  Én meg úgy tapasztaltam, hogy hulladék cuccokat gyárt. Szervereikben nem vagyok otthon(azok akár jók is lehetnek), de a nyomtatóktól a laptopokon keresztül, a destop pc-ken át a legújabb touchscreenes apple majmolós kütyüükig, mindegyik hulladék, mind hardveresen, mind szoftveresen. Temérdek ilyen vacak kerül a kezem alá, de vagy nincs support hozzá, vagy épp kifutott termék vagy épp az a gond vele, hogy sory ez a nyotató márpedig winxp alatt nem támogatja a win nyomtatómegosztást. De mondom minden nyomtatóval megy, ugyanilyen hp-val is állítottam be. Ügyfélszolgálat: nincs HP printserver? akkor sry nem tudnak segíteni. Jöhet a fikázás.
 • flashpointer #1
  Pedig a HP jó cuccokat gyárt úgy tapasztaltam. Na de ez a terület ilyen, jönnek-mennek a nagy nevek, majd eljön amikor most trónon csücsülők cserélődnek. (Azaz csak más logo lesz a nyákokra nyomtatva, amik ugyanott készülnek)