Berta Sándor

A tervezettnél több embert bocsát el a Hewlett-Packard

Úgy tűnik, hogy a vártnál is rosszabb helyzetben van az óriáscég, amely a legújabb információk alapján a korábban bejelentett 27 000 helyett 29 000 munkatárásától válhat meg.

További takarékoskodásokra kényszerül a következő években a Hewlett-Packard, amely a legfrissebb negyedéves jelentésében azt írta, hogy 2014 őszéig összesen 29 000 munkahelyet szüntet meg. Mindez egyúttal azt jelenti, hogy a társaság átszervezési költségei 3,5 milliárd dollárról 3,7 milliárd dollárra növekednek majd. Az új tervet nem verték nagydobra: a HP csak a felügyeleti hatóságoknak eljuttatott jelentésében jelezte szándékát. A HP a számítógép-eladások csökkenése, a világgazdasági bizonytalanságok, valamint a tábla PC-k és az okostelefonok fokozatos térnyerése miatt került bajba. A kialakult helyzetet csak tetézték a házon belüli hibák és problémák. Ennek köszönhető, hogy az ágazat meghatározó szereplője a legutóbbi üzleti negyedévben 8,9 milliárd dolláros nettó veszteséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 1,93 milliárd dolláros nyereséggel. Csak a szanálási törekvések 1,7 milliárd dollárt emésztettek fel.

A cég lemaradt az elmúlt évek jelentős technológiai váltásáról: a legnépszerűbb új számítástechnikai tartalmak, elsősorban a közösségi portálok nem feltételezik, hogy a felhasználók PC-k előtt ülve interneteznek. A HP az elmúlt negyedévben 73 éves története legnagyobb veszteségét könyvelte el, mivel le kellett írnia a 2008-ban felvásárolt EDS informatikai szolgáltató megvásárlására fordított összeg jelentős részét. Meg Whittman vezérigazgató szerint a vállalat három-öt éves újjászervezésének még csupán a kezdeti szakaszában járnak.

A cég eddig 4000 embert bocsátott el, októberig pedig további 7500 dolgozót rúg ki. Sok alkalmazott élt a korengedményes nyugdíj lehetőségével. A Hewlett-Packard májusban még azt közölte, hogy az intézkedések 27 000 munkatársat érintenek, azonban ez a szám most módosult. A döntés kapcsán Meg Whitman korábban kiemelte, hogy komoly átszervezésekre, illetve karcsúsításokra van szükség. A csomag egyik eleme a nyomtató- és a PC-részleg összevonása, ami komoly költségcsökkenést eredményezhet. Ráadásul a strukturális változások miatt néhány pozíció feleslegessé válik. Emellett újjászervezik a terjesztési részleget, a marketingügyeket és a vállalati kommunikációt egységes irányítás alá vonják. A jövőben kiemelt figyelmet fordítanak a kutatás-fejlesztésre, a szoftverekre és a különböző szolgáltatásokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #14
    ..ja akik bedőltek a marketingnek(én is van egy nagyonszép hp scannerem, meg hozzámvágtak egy nyomtatót) azok végre rájöttek hogy a HP egy rakat fos....
    különben meg ha ennyire ellene vagy a szórakoztatásnak akkor minek fejlesztesz játékot....
  • narumon #13
    Jajj ez nagyon unalmas, hogy mindenki ezzel jön, hogy munkára alkalmatlan. Ilyenkor mindig kiderül, hogy az aki szerint alkalmatlan munkára az programozó, 3D tervező vagy mittomén mi. A világ nagyobb része azonban nem ezeket a foglalkozásokat űzi - rengeteg embert ismerek aki tablettel dolgozik és örül neki, hogy lecserélhette a notebookot.
    A másik felére a tablet tulajok meg mondhatják, hogy no de a tévé sem jó munkára meg a rádió sem, meg a médialejátszó sem, meg a stb stb, mégsem rinyál érte senki, hogy semmi értelme sincs.
  • narumon #12
    Az, hogy TE nem látod értelmét attól még nem jelenti azt, hogy nincs. Pont annyira divattermék mint egy notebook, egy okostelefon vagy egy LCD tévé. Részemről egy nagyon jól használható termék ami nagyon tudna hiányozni ha nem lenne.
  • Gauge #11
    De az üzletnek nem az a lényege, hogymi hasznos a viágnak és/vagy a környezetnek, hanem, hogy miből lehet pénzt csinálni. Ebben hibázott a HP is (Nokia meg pláne).
  • Gauge #10
    Munkára alkamatlan, ahhoz pedig szerintem kell egész is billentyzet is. Ha viszont ezek kellenek, akkor már inkább egy PC/laptop, netbook, mint egy táblagép...

    Divatból kell az.
  • AdamBast #9
    na jó, de nem azért mert kell, hanem azért mert divat. semmi értelmét nem látom a táblának
  • narumon #8
    Miért is? Telefont, tabletet most szereznek be az emberek. A PC vásárolgatás meg meredek zuhanásban, teljesen érthetően. Ha ezt a HP nem látta előre akkor inkább ott van baj.
  • narumon #7
    A szórakoztatóipar köszöni szépen jól van. (Mozik, zenék, koncertek mennek mint az állat - erre költ a nép és fog is)
  • Zoliz #6
    Nem szeretem a HP nyomtatókat, drágák a Canon sokkal jobb mindeneben, főleg a takarékosságban. A HP-nek nincs ismert tábletyja, igy lassan lehúzhatja a rolót.
  • AdamBast #5
    "a tábla PC-k és az okostelefonok fokozatos térnyerése"

    csak tudnám ki a fasomnak van szüksége annyi táblára meg okostelóra? ha tényleg anak van piaca akkor nagy a baj :(