Berta Sándor

Menedzserei miatt kerülhet bajba a HP

Egyáltalán nem hiányzott a számítógép-gyártónak a legújabb egyesült államokbeli és németországi botrány, amelyben a cég két egykori és egy jelenlegi menedzsere miatt érintett.

A szászországi ügyészség már augusztus végén vádiratot nyújtott be a három üzletember ellen, most viszont már azt is jelezte, hogy a HP sem maradhat ki az ügyből. A menedzsereket a német ügyészek vesztegetéssel, sikkasztással és adócsaláshoz való segítségnyújtással vádolta meg. A vádirat alapján közel tíz évvel ezelőtt 7,5 millió euró kenőpénzt fizettek ki azért, hogy a vállalat nyerje az orosz államügyészség 35 millió eurós számítástechnikai pályázatát. A pénz a Hewlett-Packard német leányvállalatától különböző amerikai és új-zélandi folyószámlákon, illetve cégeken keresztül jutott el Oroszországba.

A vád állítása szerint a három alelnök engedélyezte annak az alapnak a létrehozását, ahonnan a pénz származott és különböző fedőcégeken keresztül jutott el az orosz partnerig. Az egész tranzakciót a most megvádolt német, amerikai és finn nemzetiségű menedzser szervezte meg. Amennyiben bűnösnek találják őket, úgy akár négy év letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak, emellett a HP-t kötelezhetik arra, hogy a 35 millió euró egy részét, a nyereségét fizesse vissza az orosz államügyészségnek. A társaság egyik szóvivője szerint a cég csak mellékszereplőként van megemlítve az ügyben, vagyis nem számít hivatalosan vádlottnak. A HP mindenben együttműködik a német nyomozókkal.

A helyzetet súlyosbítja, hogy időközben az Egyesült Államokban is hasonló ügy miatt került reflektorfénybe a Hewlett-Packard. A tengerentúlon a helyi igazságügyi minisztérium és tőzsdefelügyelet (SEC) indított vizsgálatot, szintén lehetséges kenőpénz-kifizetések miatt. Az esetekre Oroszországban és más államokban került sor. A cég szóvivője szerint a vád egy 10 évvel ezelőtti tenderrel foglalkozik, amiben a Hewlett-Packard egyik volt leányvállalata vett részt, amely azóta már megszűnt. A két botrány aligha jön jól az éppen átszervezés előtt álló és nehéz helyzetben lévő Hewlett-Packardnak.

Az Egyesült Államokban az elmúlt években különösen szigorúan veszik az ilyen ügyeket. 2007-ben például a Baker Hughes cégnek 41 millió dolláros büntetést kellett fizetnie azért, mert 4 millió dollár kenőpénzzel kazahsztáni kormánytagokat vesztegetett meg. Az amerikai nyomozók szorosan együttműködnek a külföldi kollégáikkal. 2008-ban a Siemens AG egyik leányvállalata 800 millió dolláros büntetést fizetett, amiért korábban világszerte több mint egymilliárd dollárt fizetett ki kenőpénzként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TARTYOM #7
  hűha
 • Bannedusermail #6
  Majd a piac eldönti, és nem az olyan tícsákbe emberek, mint te.
 • Zoliz #5
  Minden drága/korrupt céget bűntessenek meg mint a HP/Apple és a vezetőkőn hajtsák be azt a pár milla eurot amit semmi lenne nekik kifizetni. A HP vezetősége azért korrupt mert olyan módszereket alkalmaznak a piacépítésre ami nem legális. Úgy vélem a HP-t meg kéne szűntetni, ugyis xarok a termékekik.
 • Bannedusermail #4
  De az, nevetséges, mert a ruszkiknál senki nem lesz felelősségre vonva. és hogy a HP-nek fizetnie kellett, mert ott mindenkinek kell, az nem érdekel senkit. Ott minden állami ügylet kenőpénzen alapszik, így minden céget felelősségre lehetne vonni, aki valaha üzletelt velük.
 • nextman #3
  Attol meg nem nevetseges.
 • Bannedusermail #2
  Ez nevetséges. A volt SZU tagköztársaságokkal csak úgy lehet üzletelni az állami szektorban, hogy a megfelelő embert lefizetik. Meg úgy nagyjából a fél világgal.
  Nem a HP volt korrupt, hanem csak lehúzták őket.
 • gforce9 #1
  Nálunk a hivatalos közbeszerzések 98%-a ilyen. Nálunk is lenne dolga a nyomozóknak.