Gyurkity Péter

Átvette a vezetést riválisától az LTE

Bár az egykor nagy fanfárral elrajtoló WiMAX lassú halálát már tavaly megjósolták, az LTE a fejlett piacokon mégis csak most tudta átvenni a vezetést, legalábbis ami az előfizetők számát illeti.

Az ABI Research a napokban tette közzé felmérését, amelyben a jelenlegi helyzetet vesézi ki a két rivális technológiát illetően, emellett pedig az évtized közepére vonatkozóan előrejelzést is mellékel a trend alakulásáról. Sokáig tartott, pontosabban szólva igencsak elhúzódott a helycsere, ez azonban megállíthatatlan, ahogy a konkurens megoldások pályája egyre jobban elválik egymástól.

A WiMAX csökkenő népszerűségéről, helyzetének romlásáról több mint egy éve már egy hosszabb cikkben írtunk, akkor is teljességgel világos volt, hogy a technológia sorsa szinte menthetetlen, jóllehet a kisebb szolgáltatók még évekig ellehetnek vele. Az ABI adatai szerint azonban a fejlett piacokon, így az USA-ban, Dél-Koreában, valamint Japánban az előfizetők számát tekintve a győztesnek kikiáltott LTE csak most vette át a vezetést, bár a folyamat az elkövetkező években felgyorsul. Jellemző, hogy tavaly az összes LTE-kompatibilis eszköz 77 százaléka okostelefon volt, és bár ez az arány a táblák egy egyéb kütyük miatt idén kissé visszaesik, 2016-ra már 80 százalék felett lesz. A többi szegmensben is egyre kevesebb akadály hárul majd a platform elterjedése elé, itt sem lesznek tehát komolyabb gondok.

Az említett három országban a WiMAX eredetileg komoly pozíciót épített ki, ez azonban az utóbbi években alaposan leromlott. Mégis meglepő, hogy ilyen sokáig tartott az első hely elvesztése, még úgy is, hogy a valódi 4G-nek tartott TD-LTE egyelőre nagyon kevés szolgáltatónál, igencsak szűk körben elérhető. Ez utóbbi technológia 2014 elejére vághat majd a WiMAX elé, amikor több nagyobb szolgáltató, így például a China Mobile, is bevezeti azt.

Elemzők szerint az elterjedés ütemét az LTE esetében főként a gyártói és felhasználói költségek, a licencdíjak, valamint az ezzel kapcsolatos esetleges bírósági csaták határozzák majd meg, itt még van mit javítani a helyzeten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • culas25hc #3
    Nekem semmi bajom nincs a "kütyü" szóval. más cikkekben is gyakran olvasom, szerintem teljesen korrekt volt a használata.
  • Vaszkó Attila #2
    Engem meg a "telkó" szótól ráz ki a hideg. Brrrr.
  • okosan gyerekek #1
    ne használjuk már azt a kurva kütyü szót, az isten áldja meg! annyira szánalmas, a képtelenségünk látszatát kelti, hogy megbírnánk nevezni az eszközt, mintegy laikuskodó mód, miközben kizárólag a kockafejű újságírásban létezik. arról nem is beszélve, hogy egy komoly cikk kellős közepén, mint a fogba belenyilaló hideg...