Gyurkity Péter

2017-re egymilliárd felett az LTE

Piaci elemzők az évtized második felére jósolják az LTE technológia széleskörű elterjedését, amely az elődökhöz képest sokkal gyorsabban megy majd végbe. A szolgáltatók tekintélyes része már beadta derekát.

A Strategy Analytics a napokban tette közzé előrejelzését, amelyben az LTE terjedésének sebességéről, annak támogatottságáról, valamint az azzal járó fájdalmakról olvashatunk. Az előrelépés ezúttal sem következik be áldozatok nélkül, ám ezek jelentősége eltörpül a sebesség növekedése, valamint a költségek leszorítása terén végbemenő változásokhoz képest.

Az idei év talán legfontosabb fejleménye, hogy alig 10 millióról 90 millióra ugrik az elérések száma, a trend pedig az elkövetkező időszakban tovább erősödik majd. Az egymilliárdos mérföldkövet 2017-re léphetjük át globális szinten, ami már csak azért is fontos, mert az új platform esetében ez hamarabb következik be, mint ahogy azt a GSM (12 év), illetve a WCDMA (11 év) esetében megfigyelhettük - arról nem is beszélve, hogy a WCDMA megjelenésekor összesen volt egymilliárd elérés, ma pedig már 6 milliárd felett járunk, ami önmagában jelzi a növekedés ütemét.

A szolgáltatók kissé lassan, vonakodva reagáltak a technológia megjelenésére, már azonban sokuk hozzáállása megváltozott, maguk is belátják a komoly változások elkerülhetetlenségét. Az USA-ban a Verizon vezeti a listát, amely 250 nagyvárost és környéküket fedi le a platformmal, ezzel potenciálisan mintegy 200 millió vásárlót vonva be a körbe, míg az AT&T egyelőre kénytelen beérni 75 nagyvárossal és 75 millió amerikaival. Számukra nyilván az egy gigabyte-ra eső költségek leszorítása a legfontosabb feladat, hiszen itt a bevétel is folyamatosan csökken, ebben pedig az LTE jelentheti az elsődleges kitörési lehetőséget. Ezért is fordítanak egyre nagyobb összegeket a technológia kiépítésére és a hálózat bővítésére, kiaknázva az újabb és újabb készülékekben rejlő lehetőségeket.


A vásárlók egyelőre még komótosan, szintén kissé vonakodva kaphatók a váltásra, egyes vélemények szerint nem értékelik kellőképpen az azzal járó előnyöket, ez azonban hamarosan változhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #4
    "vagy a net sokkal dragabb"

    Ma már szinte minden forgalmasabb területen ingyen elérhető a wifi, így ezt az irányt erősen kétlem. A mobilos internetelőfizetők száma radikálisan csökkenne, így nem nyernének vele sokat.
  • kvp #3
    Az a jo, hogy ez a technologia kepes ugy terjedni, hogy a felhasznalok nem is tudnak rola. Amikor valaki uj keszuleket vesz, akkor elobb utobb alapbol benne lesz az lte tamogatas es hasznalni is fogja amikor az internet kozelebe megy. Masik elonye, hogy alapbol voip-ot hasznal a hanghivasokhoz is, ezert is van itthon egyfajta ellenallas a szolgaltatok reszerol is, mivel az lte bevezetesevel osszeomolhat a jelenlegi dijstruktura. Magyarul ha 900 forint a korlatlan net egy honapra, akkor miert 43 ft a percdij. Eleg nagy valtozasok varhatoak, csak nem tudjuk merre. Vagy a hivasok lesznek olcsoak vagy a net sokkal dragabb.
  • Kryon #2
    "A vásárlók egyelőre még komótosan, szintén kissé vonakodva kaphatók a váltásra, egyes vélemények szerint nem értékelik kellőképpen az azzal járó előnyöket, ez azonban hamarosan változhat."

    Ugyanazt látom mint 3D filmezéssel, a gyártók nagyon el akarják terjeszteni, gerjesztenék is a mesterséges trendet, de valójában egyáltalán nincs rá tömeges igény. Aztán megint a vásárló a hülye, meg igénytelen, amiért nem akar olyanra költeni amire nincs szüksége.
  • senki687 #1
    Nem tudom, hányan vannak így vele, de eddig még csak nem is hallottam erről az LTE-ről. Így miután végig olvastam a cikket, még mindig fogalmam sem volt, hogy miről is szól. :)

    Szóval ez hordozható eszközök számára biztosít már normális sebességű internet elérést. 37 Mbps le, 12 Mbps feltöltési sebességet tud nyújtani a felahsználók részére. Már Magyarországon is tesztelik (egyelőre csak Budapest egyes részein.)