Gyurkity Péter

2015-re terjed el a 4G

A legújabb előrejelzés szerint a negyedik generációs technológia idén és jövőre is gyors ütemben bővül, majd ezt követően lassabb iramra szelídül, hogy az évtized közepére váljon széles körben elérhetővé.

Az iSuppli az idei adatokból kiindulva vonta le fenti következtetését, erre alapozva állítják, hogy még 3-4 évre lesz szükség a 4G, pontosabban az LTE igazi elterjedésére. Itt az elődökhöz képest komoly előnyt jelent az egységes platform, bizonyos kihívások azonban megmaradnak, amelyekkel meg kell majd birkózniuk a szolgáltatóknak.


A Long Term Evolution (LTE) névre keresztelt technológia idén aratta első komoly sikereit, hiszen míg tavaly év végén alig 300 ezer felhasználó vette igénybe annak szolgáltatásait, addig 2011-ben világszerte mintegy 11,6 millió fővel zárjuk majd az évet. Ez robbanásszerű növekedés, amely jövőre sem csillapodik, egy év múlva ugyanis ez a szám elérheti a 62,8 milliót. Az ezt követő három évben már lassabb, szélesebb alapokra építkező növekedés valószínű, ennek eredményeként háromszoros, majd pedig kétszeres bővülés várható, hogy 2015-ben újabb 84 százalékkal növekedjen a szegmens, elérve a 744,2 millió felhasználót. Ez az évtized közepére a teljes piac egytizedét teszi majd ki, hiszen addigra összesen 7,3 milliárd előfizetést jósolnak a szakértők, ezt a növekedést pedig egyetlen más platform sem tudja majd utánozni.

Természetesen a meglévő régebbi technológiák még ennél is szélesebb körben lesznek (maradnak) elérhetők: 2015-ben a 2G nagyjából 3,8 milliárd embernek nyújt majd elérést, míg a 3G esetében ez 2,8 milliárd főt tesz majd ki. Az utód terjedését elsősorban a nagyobb és gyorsabb adatforgalom iránti igény táplálja, itt egyértelműen vezet a videostream, valamint a játékok, de a növekedést az is nagyban elősegíti, hogy ezúttal nincs igazi vetélytárs, a GSM és a CDMA szembenállása megszűnik, az utóbbi fejlesztéséért felelős 3GPP2 már nem véglegesítette be saját negyedik generációs megoldását.

Gondot jelent majd azonban a szolgáltatóknak a hagyományos határok kitágítása, ahogy az új mobil technológiák egyre több területen és eszközben (autók, banki és pénzügyi szolgáltatások, kereskedelem, egészségügy, csak hogy néhányat említsünk) jelennek majd meg - az csak az elkövetkező években derülhet ki, hogy mennyiben tudnak megbirkózni ezzel a feladattal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #4
    Ha 7.3 milliard elofizetes lesz a piac 10 %-a, akkor hanyan is leszunk a foldon??
  • Artyy #3
    Hát a bolygó másik felén biztos elterjed, de nálunk még a 3G se terjedt el nem, hogy majd a 4G.
  • mad mind #2
    Basszus le vagyok maradva. Az enyém csak telefonálásra jó. A kőkorszaki mindenit.
  • maxy182 #1
    Hát az én telefonomon még 3G sincs... :)