Berta Sándor

Az LTE nem megoldás?

Amennyiben a Deutsche Telekom (DT) elképzelései szerint alakul a jövő, úgy az intelligens eszközök kapcsolatban lesznek egymással és a számítási felhő szolgáltatásoknak köszönhetően a médiatartalmak bárhonnan és bármikor elérhetők lesznek.

"A jövőben legalább három, vagy négy hordozható készülékkel fogunk rendelkezni, s ezek össze lesznek kötve egymással" - jelentette ki Reinhard Clemens, a T-Systems vezérigazgatója. A vezető tudósoknak, technológiai szakértőknek, elemzőknek és újságíróknak mutatta be a konszern elképzeléseit. A kifejlesztett rendszerek között van egy olyan hálózat, amely lehetővé teszi, hogy az okostelefonon hallgatott zenéket hazaérve mindenki kényelmesen és egyszerűen áttölthesse az érintőképernyős televíziójára. Egy másik rendszerrel kedvenc színészünk filmjeit rendelhetjük meg hangvezérléssel. A filmnézés közben a lámpák fénye automatikusan szabályozható, hogy így lehessen energiát megtakarítani. Mindezek a funkciók egyetlen kezelőfelületen érhetők el.

A T-Systems álláspontja szerint a különböző eszközök a számítási felhő szolgáltatások segítségével lesznek összeköthetők egyetlen nagy hálózattá. Ugyanakkor ez nem csak nagy lehetőségeket rejt magában, hanem komoly kihívásokat is. "A nagy eseményeknél vagy a futballstadionokban már látható, hogy a jelenlegi hálózatok elérkeztek a teljesítőképességük határára és a jelenlegi technológiák már nem képesek megfelelni ezeknek a kihívásoknak. Amennyiben sok okostelefon-tulajdonos egyszerre néz HD felbontású videót, akkor ez nagyon leterheli a rendszert és egyúttal óriási továbbítandó adatmennyiséget jelent. Éppen ezért a Long Term Evolution (LTE) sem jelent megoldást. Az LTE ugyan gyorsabbá teszi az adatátvitelt, de nem növeli a rendelkezésre álló sávszélességet. Ezért kellene a jövőben a HD felbontású tartalmak továbbításáért fizetniük a streaming-szolgáltatóknak" - tette hozzá Clemens.

A T-Sytems vezérigazgatója közölte: a szükséges sávszélesség biztosítása mellett rendkívül fontos a biztonság kérdése is. A cégek jelenleg még nem készültek fel a számítási felhő technológia által felmerülő biztonsági kérdésekre, azonban ezt mielőbb pótolniuk kell, hiszen nem lenne jó, ha adatok tűnnének el a hálózatból, vagy a hálózatba kötött különböző eszközöket rövid idő alatt végigfertőzné egy vírus.

A Long Term Evolution technológiára épülő hálózat a korábbi teszteken zökkenőmentes online videózást biztosított. Az LTE világszerte gyorsan terjed és már Budapesten is bemutatkozott. Az Ericsson szakemberei idén nyáron már bemutatták a Long Term Evolution (LTE) továbbfejlesztett változatát, ami az LTE-megoldásokhoz képest tízszer nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • thsanyi5 #2
    Nem nézek tv-t. Ha tenném akkor szeretném azt a fotelban ülve kezelni és nem össze fogdosni filmezés előtt ¢¢
    Nem értem mi a fenének kell mindent érintő képernyősre csinálni. Telefon/rajztábla ok. De olyan amit egyébként távolról néznénk miért?????
    Azt a 3-4 hordozható készüléket megint nem értem. Arra törekednek hogy minél többet egybe zsúfoljanak. Miféle előnyöket látnak abban hogy sok különböző legyen valakinél?
  • NullZ3r0 #1
    "az okostelefonon hallgatott zenéket hazaérve mindenki kényelmesen és egyszerűen áttölthesse az érintőképernyős televíziójára" - azt hittem a távirányítót már feltalálták, nem kell a készülékhez odamászni a kezeléshez.