47
  • vjanika
    #47
    Anno a Media player-t, IE-t nélkülöző N-es változatot ezért adták ki a Windows 7-ből az EU területén, emlékeim szerint alig pár forinttal volt olcsóbb mint a sima. Ott volt a lehetőség, eleget tettek ennek a kérésnek, de a francnak sem kellett! Tehát továbbra is dilettáns idiótizmusnak tartom amit az EU ezen a téren csinál!
  • gforce9
    #46
    Mégis mit számít? Vagy szerinted a firefox azért tudott megerősödni mert az EU beletetette a win-be a böngészőválasztást? Ezt azért gondolom te sem hiszed. Fullmindegy, hogy az IE benne van e vagy nem a win-ben. CD-t is tudott írni az XP is, mégse azt a beépített szofrvert használta senki, pedig nem volt kötelezően beépített CD-író szoftver választás. De mondhatén sok más eleve beépített komponenst is. Ha valami jól működik akkor használják az emberek, ha pedig szarul, akkor keresnek más szoftvert a feladatra. Ez mindig is így működött, az EU idiótáskodása nélkül is. Ez a böngészőmizéria főleg röhejes, amikor már lényegében 3 elterjedt böngésző is van a piacon elég erősen az IE-n kívül. Megérteném, ha azzal volna gond, hogy az MS beépít valami kütyüt, hogy idegen böngésző ne tudjon telepüni. Az tényleg ellenkezne a versennyel. De jelenleg nem erről van szó, hanem arról, hogy eladok egy autót és kötelezve vagyok rá, hogy más gyártó termékeit is ajánlgassam vele. EZ röhejes. Ezen dolgoznak nem kis pénzért ezek a nyomorék EU bizotssági tagok? Költsék gyógyszerre.
  • sanyicks
    #45
    "csak" a proci... meg a platform, az alaplap, és a többi. És addig lehetett 2 platoform között választani, pc x86 és max powerpc, most meg lehet x86 és x86 között válogatni... azóta az apple 1 a sok, tucat x86 pc összerakó közűl.
  • usersg
    #44
    "Az IE-t pedig Win7 (ha emlékeim nem csalnak, akkor már Vista alatt is) ki lehet kapcsolni. Ami ugyan nem egyenlő az uninstallálással, de a végeredmény majdnem az."

    Marhára nem ugyanaz, kicsit nézz utána a dolognak, és az egész EU -s vizsgálódás előzményeinek.
  • usersg
    #43
    "De azota csak a CPU valtozott meg! Semmi mas. "

    Te most ezt komolyan gondolod? :D Kikapták belőle a cpu -t, és belerakták a másikat, aztán megy tovább az élet mi? :D
    Ez azért nem ilyen egyszerű. Komplett platform váltás volt, egy teljesen architektúrára. Nem tudom érzékeled -e, hogy mennyire komoly dolog ez. Ami a lényeg, hogy ettől a naptól kezdve, egy drága pc a mac, és semmi, azaz SEMMI különleges nincsen a benne lévő hardware -el kapcsolatban.
  • MrImy
    #42
    Okostojások! :D
    Mondjátok el nekem, milyen böngésző kell torrent letöltéshez?
    Mondjátok el nekem, milyen böngésző kell Skype fájlátvitelhez?
    Mondjátok el nekem, milyen böngésző kell email csatolmány küldéséhez?

    Ezek a kérdések csak azért vannak, hogy a csőlátás megszűnjön és ne ragaszkodjatok gondolatban a http protokoll használatához egy böngésző letöltéséhez. Azért mert a MS impotensei egy webfelületet adtak a felhasználónak "böngészőválasztás" címszóval még nem jelenti azt, hogy nincs alternatív megoldás. Van, számtalan van csak a fantáziát egy kicsit szabadjára kell engedni.
    Meg alapból nem kell webböngésző, hogy egy állományt letöltsünk valamilyen webszerverről.

    Csak egy példa:
    http://gnuwin32.sourceforge.net/packages/wget.htm
    Persze a felhasználónak nem kellene parancsokat irkálnia, hanem egy grafikus alkalmazással tudná kezdeményezni adott böngésző letöltését/telepítését.
  • senki687
    #41
    Egy "mezei user" nem telepít operációs rendszert. Az a rendszergazda dolga, meg a szomszéd pistikéé.
  • senki687
    #40
    Ki mondta, hogy ftp-vel kell? Csak arra írtam példának az ftp-t, hogy idézem:

    "Böngésző nélkül nem lehet böngészőt letölteni" - Pycur

    Tehát lehet. Nem állítottam azt sem, hogy azzal kell, még mielőtt zat is szándékosan félreértelmeznéd.
  • gforce9
    #39
    ""szép is lenne, ha azóta csak a cpu változott volna meg..."

    Mi meg?"

    Persze, neked van igazad, ki másnak. Annyi történt hogy a PP foglalatból kivették a cpu-t és belekalapálták az intelt. Nyilván, ez ennyi csak. Más nem is változott.
  • vjanika
    #38
    Én úgy tudtam, hogy a Foxconn tervezi is és gyártja is a mac-hez az alaplapokat és a BIOS-ban van valami, amit ellenőriz az OS-X és ha nem találja, akkor nem települ arra a gépre. A foxconn pedig gyárt Pc alaplapokat is.
    Az IE-t pedig Win7 (ha emlékeim nem csalnak, akkor már Vista alatt is) ki lehet kapcsolni. Ami ugyan nem egyenlő az uninstallálással, de a végeredmény majdnem az.
  • vjanika
    #37
    Boccs, ez a #19-es hozzászólásra ment volna...
  • vjanika
    #36
    Ha az IE nem lenne az oprendszer része, akkor mégis hogy tudna a mezei user akármilyen böngészőt is letölteni és telepíteni!? Mert ügye neki kéne egy böngésző, már ahhoz is, hogy eljusson oda, ahonnan letöltheti az alternativ böngészőjét. Persze a Windows store-ba is be lehet tenni, de az pár éve még nem volt.
  • torreadorz
    #35
    ott helyben beszarna mindenki, ha nem lenne valamilyen böngésző alapból a gépén (legyen az akár wines akár linuxos akár maces) és ftp-n parancssorból kéne böngészőt letöltenie...

    Egyébként ebből az egész perből látszik hogy az EU-ban legalább akkora inkompetens majmok ülnek mint a magyar parlamentben. Merthogy aki ért hozzá az úgyis felteszi a neki tetsző böngészőt, aki meg nem az ugyis a defaulttal fog menni. Ennyire erővel kéne külön fájlkezelő választó is mert pl. én total commandert szeretem, meg média lejátszó is mert mi van ha valaki winamp-pal akar zenét lejátszani videot meg bsplayerrel és igy tovább, sőt tulajdonképpen én hozznék egy rendelkezést hogy minden egy windows telepítéskor a windows telepítőnek fel kéne ajánlania egy linux telepítést hogy a user ne legyen korlátozva... (sőt, a linuxnak kéne a defaultnak lenni a windows telepítő cd-n...)
  • Papichulo
    #34
    "szép is lenne, ha azóta csak a cpu változott volna meg..."

    Mi meg?

    "Itt most a "szabad választás joga" ugyanúgy sérül mac-en is, mint bármilyen win-es gépen."

    Hogyan?
  • hungi
    #33
    Van egy windows frissítés szolgáltatás minden gépen, az is leszipkázhatná a kiválasztott böngészőt, erre nem gondoltok?

    Papichulo: szép is lenne, ha azóta csak a cpu változott volna meg... nyugodt bele, hogy itt most a "szabad választás joga" ugyanúgy sérül mac-en is, mint bármilyen win-es gépen.
  • Papichulo
    #32
    "hanem powerpc platformra épült"
    Tisztaban vagyok vele, van is ilyen gepem ;)

    De azota csak a CPU valtozott meg! Semmi mas. Tehat elotte azert volt "teljesen mas", mert PPC-t hasznalt, mostanra meg 1:1 PC lett, mert ataltak Intelre? Hmmm, erdekes vilagnezet...
  • sanyicks
    #31
    régen nem 1:1 ugyan az a hardver volt benne mint bármelyik pc-ben, hanem powerpc platformra épült ;)
  • senki687
    #30
    Ez nem így van. Semmi szükség böngészőre egy böngésző letöltéséhez és telepítéséhez. Elég hozzá tudni a címet, ahonnan letölthető és akár egy ftp-vel is pillanatok alatt letöltheted és telepítheted. Ftp pedig minden windowsos- gépen alapból rajta van.
  • MrImy
    #29
    Nincs Mac gépem, nem volt és nem is lesz. Csak példának hoztam fel.
    De a legfontosabb mondanivalóm fölött valamiért elsiklottál, hogy egy komplett számítógép nem egyenlő az operációs rendszerrel.
    Ez tudja a MS is ezért létezik "Windows Embedded" kiadás is.
  • Papichulo
    #28
    "A mac ma már csak egy drága pc, amihez adnak macos -t. "

    Miert, regen mi volt?

    ps: MacOS mar jo 10 eve nincs, OSX a becsuletes neve...
  • usersg
    #27
    Kihagytál egy csomó mindent, hogy az apple érdeme többnek látszódjon, holott valójában kevesebb. Hiszen az alaplap akármennyire is egyedi tervezés, ugyanazoknak a kritériumoknak kell megfelelni, amiket az intel támaszt, hogy a chipset normálisan működjön a cpu -val. A bios kódjába is legfeljebb azért van beletúrva (vagy már efi -sek azok a gépek, funkciót tekintve most ezen ne vesszünk össze) hogy a macos -t ne lehessen egyszerűen átvinni másik inteles gépre, de a micro code jelentős része ugyanaz kell legyen, mint akármelyik inteles gépen, különben nem menne rendesen ezekkel a hardware -ekkel.
    Ugyanúgy a buszrendszer, és az egyéb szabványos alkotóelemek sem lehetnek túlzottan egyediek.
    Tehát nem kell a púder. A mac ma már csak egy drága pc, amihez adnak macos -t. Nem kell túlmisztifikálni a beleadott plusz értéket, az leginkább a formatervben merül ki.
  • Papichulo
    #26
    "Az én jogi problémámmal mikor foglalkozik az EU??
    Én több böngészőt használok, de lehet, hogy törvényt sértek?"

    A te problema(i)ddal szerintem egy orvost keress meg... mert ez inkabb ra tartozik, mint az EU-ra ;)
  • hunwhite
    #25
    Az asztalon nem az explorer ikonja van hanem az az "internet" ikon :D
  • hunwhite
    #24
    Az én jogi problémámmal mikor foglalkozik az EU??
    Én több böngészőt használok, de lehet, hogy törvényt sértek?
  • MrImy
    #23
    Hát nézzük csak az alapvető kompononsekig:
    Win gép:
    - CPU: AMD, Intel, Via stb.
    - Alaplap: Gigabyte, ASUS, Lenovo, DELL stb.
    - BIOS: Phoenix, Amibios, Lenovo, DELL stb.

    Apple gép:
    - CPU: Intel,
    - Alaplap: Apple
    - BIOS: Apple

    Remélem látszik a különbség.
    Egyébként, ha a MS kiadna egy MS gépet, akkor azon semmi kifogásom nem lenne az IE, Media Player stb ellen.
    Van egy ThinkPad laptopom semmi kifogásom az ellen, hogy nekem a Lenovo összegyúrta a szoftvereket egy egységes egésszé, hogy ne kelljen szenvednem, hogy rendelkezésemre álljanak a szükséges szolgáltatások, még IE-t is kaptam, ez is rendben van. De ezt egyben vettem, komplett gépet, nem "operációs rendszert".
  • Papichulo
    #22
    Vagy peldaul az alaplap... ami barmekkora meglepetes is, nem ASUS vagy GigaByte, hanem Apple tervezes. Ezert is nem tudod egykonnyen barmilyen gepre felrakni az OSX-t.

    Amugy ket dolog miatt nincs gond bongeszo szempontbol az Apple-lel:
    Az egyik, hogy piaci reszesedese meg sem kozeliti a Microsoft-et.
    A masik, hogy OSX-en egyetlen mozdulattal a Trash-be tudod dobni a Safarit es ket kattintassal beallitasz egy uj default browsert. A Windows-nal viszont olyan szinten resze (volt?) az IE az OS-nek, hogy egyaltalan nem lehetett eltavolitani. Na ez volt a baja az EU-nak!
  • usersg
    #21
    "Mert az Apple egy komplett rendszer egyedi hardverrel, szoftverrel."

    Tényleg? Egyedi hardware? Az intel cpu -ra gondolsz? Vagy az intel chipset -re? Esetleg az nvidia gpu -ra? Vagy a házra amiben van? :D Mert ebből legfeljebb az utóbbi egyedi...
  • MrImy
    #20
    Mert az Apple egy komplett rendszer egyedi hardverrel, szoftverrel. A Windows meg elméletileg operációs rendszer.
  • MrImy
    #19
    Miért kellene időt szánnom arra, hogy töröljem az IE-t, mivel nem elég biztonságos? Inkább ezt az időt egy biztonságosabb böngésző telepítésére szánnám. Persze akiknek a munkahelye tejel, ha dolgozik ha nem, annak mindegy.
    Egyébként ha az ember operációs rendszert vásárol, akkor lehet csak az kell neki (http://hu.wikipedia.org/wiki/Oper%C3%A1ci%C3%B3s_rendszer).
    Az Apple ilyen szempontból szimpatikus mert nem oprendszert szállít hanem gépet, arra meg nyilván azt rak amit akar. De ha én benzint akarok az autómba nem kérek hozzá fékolajat, motorolajat, ablakmosó folyadékot stb.
    Úgyhogy ne legyen az a tyúksz@ros IE az oprendszer része!
  • usersg
    #18
    Majd ha az apple lesz 90% felett, akkor őt fogják büntetni.
  • usersg
    #17
    Sok eszed van neked is... ha jól értem, akkor dobnád a fél piacot mint valami sértődött kisfiú, és csődbe vinnéd a céget.. :)
    A világ nem így működik. Vannak bizonyos piaci folyamatok, amiket szabályozni kell. Ha ez nem lenne, akkor a nagy cégek garázdálkodhatnának úgy, ahogy akarnak. Az internet elterjedésével a böngésző elég fontos program lett ahhoz, hogy ne hagyják egypólusúvá válni a piacot, és valamilyen szabványos keretek között, több szereplő is lehessen. Gondolj bele. Ha csak egyféle lenne, azzal az adott vállalat megtehetné, hogy kvázi monopolizálja a netes szabványokat, és azt kedvére alakítja úgy, ahogy neki jól esik. Ez kinek lenne jó? Senkinek. Láss már tovább az orrodnál!!!
    A microsoft részesedése desktop piacon bőven 90% felett van. Ebben a helyzetben pedig értelemszerűen meg kell felelnie bizonyos feltételeknek. Ha te ezt nem érted, attól még fontos ez a jelenlegi eljárás.
  • vjanika
    #16
    Valaki magyarázza már el ezeknek a f@szfej EU-soknak, hogy senki sem korlátozza a szabad böngészőválasztást Windows alatt!!!!!!!! A felhasználói tudatlanságot meg ne a Microsoft-al fizettessék meg! Emlékeim szerint a MacOs sem nyomja az emberek arcába, hogy válassz böngészőt!? Az Apple-t miért nem büntetik meg ezért?!
  • 12346
    #15
    No ja. Ezzel a böngészőválasztóval én is csak annyit szoktam tenni, hogy kiszedem a pipát előle a letöltendő frissítések listájában. Akinél meg eddig láttam kint az asztalon, annak meg fogalma nem volt róla, hogy mi az:)
  • caprocorno
    #14
    MS helyében én egyszerűen nem adnék ki Európai nyelvre Windowst, aztán majd a nép meggyőzné ezt az idétlen bizottságot, hogy ilyen szarságokkal nincs értelme foglalkozni. Aki automatikusan az IE-t használja, mert nem tud vagy nem is akar mást használni, annak tehetnek bármilyen választási lehetőséget, akkor is, ott is az IE-re fog kattintani, mert azt ismeri. Kezdetektől röhejnek tartom, hogy MS-t rákényszerítik, hogy más, külső fejlesztéseket kell neki felajánlani, már az alap elv is egy vicc! Nem hozok autós példát, mert kismilliót írtak már, de tökéletesen igaz mindegyik. Idióta EB!
  • fastleslie
    #13
    Ez egy nagy hülyeség! Miért volt baj, hogy a Win már tartalmazott egy böngészőt???
    Mi lenne, ha pl. az autóban nem lenne generátor, hogy mindenki maga válaszhason kedvére valót... Vagy beperelnének egy autógyártót, mert gyári autómagnó van benne, és nem ad esélyt arra, hogy pl. Intersound kerülhessen bele...
    Amúgy meg miért baj, hogy ingyen kap az ember egy böngészőt is? A nélkül is ugyanannyi a Win! Én is alternatív böngészőt használok, de sohasam zavart az IE!
  • gforce9
    #12
    A firefox nem azért futott ennyire be, mert az eu a windows-ba beleerőltette a böngészőválasztást. Ez csak faszkodás a köbön, ha van egy normális szoftver akkor használják az emberek, ha meg szutyok nem használják és ezen semmi erőltetés nem változtat.
  • Narxis
    #11
    Hiszed vagy sem az emberek többsége nem keres új böngészőt. Ott az IE ikonja a tálcán vagy az asztalon és arra klikkelnek. Többnyire nem is tudják, hogy van más. Talán a fiatal generációknál már megfigyelhető egy kis tudatosság informatika terén de erre se mernék megesküdni.
  • Narxis
    #10
    "apróságot" jah, ha szerinted az apróság, hogy az M$ nem tartotta be azt amiben megállapodtak az EU-val akkor oké, apróság...
  • Narxis
    #9
    Androidot mi a fenének? Gyárt rá az M$ böngészőt? Nem hinném. Safari sincs rá. Az Opera-Mozilla duó pedig nem panaszkodott, sőt a kisebb cégek se.
  • sanyicks
    #8
    jól teszik. Az m$-nek annyi pénze van (billgécc a leggazdagabb a világon (hivatalosan)), hogy nem számít úgy sem. A vikiék a parlamentben nem lennének tök hülyék, zsarolnák az m$-t hogy ha nem fizet x milliárd dollárt akkor hoznak valami hülye törvényt ellenük. Aztán az egész pénzt elsimicskázhatnák.